Βουλή: Κατατέθηκε ο νέος ΕΝΦΙΑ και τα πρώτα μέτρα “αναχώματα” για αγρότες

Βουλή: Κατατέθηκε ο νέος ΕΝΦΙΑ και τα πρώτα μέτρα “αναχώματα” για αγρότες
Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας sooc

Προσδιορίζεται στο 25%, η έκπτωση φόρου για αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο ΕΝΦΙΑπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και σειρά άλλων διατάξεων όπως την απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. ορισμένων εισαγωγών, ρυθμίσεις για το πρόγραμμα συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης, θέματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του ΤΑΙΠΕΔ.

Εκπτώσεις

Αναλυτικά, επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού των εκπτώσεων στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

– Επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ενώ σήμερα η εν λόγω έκπτωση ισχύει για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ.

– Προσδιορίζεται στο 25%, η έκπτωση φόρου για αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ

Μεταξύ άλλων, διαφοροποιούνται οι τιμές του βασικού φόρου ανά φορολογική ζώνη καθώς και οι οικείοι συντελεστές. Οι συντελεστές του βασικού φόρου κτισμάτων διαμορφώνονται, ενδεικτικά, ως εξής:

 • για τιμή ζώνης από 751 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. σε 2,80 ευρώ/τ.μ. αντί 3,70 ευρώ/τ.μ. που ισχύει σήμερα,
 • για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 3,70 ευρώ/τ.μ., ενώ με το ισχύον καθεστώς για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4,5 ευρώ/τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 είναι 6 ευρώ/τ.μ.
 • για τιμή ζώνης από 2.501 έως 3.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 4,50 ευρώ/τ.μ., αντί 7,60/τ.μ. που ισχύει σήμερα

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

 • Τροποποιείται η μέθοδος υπολογισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α. ως προς τα φυσικά πρόσωπα, σε διαφοροποίηση με τα νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες (ισούται εφεξής με τον κύριο φόρο επί του κάθε ακινήτου και την προσαύξηση του φόρου φυσικών προσώπων ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας τους).
 • Εντάσσεται στα υποκείμενα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. ο μετά από αποποιήσεις κληρονόμος, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
 • Παρατείνεται και για το έτος 2022 η απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα ακίνητα που βρίσκονται:

– σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις για τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων. Ομοίως, παρατείνεται και για το έτος 2022, η απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των ανωτέρω αναφερόμενων πυρκαγιών (ίσχυε για τα έτη 2018-2021).

– εντός των οριζόμενων οικισμών των Π.Ε. Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών (ίσχυε για το έτος 2021).

– στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας Αιδηψού της Π.Ε. Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση (ίσχυε ειδικά για το έτος 2021).

Νέες εντάξεις

Επίσης ρυθμίζονται λεπτομέρειες σχετικά με τις περιπτώσεις εντάξεων νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων (Α.Π.Α.Α.) και προσδιορίζονται οι σχετικές υποχρεώσεις των φορολογουμένων.

Παράλληλα προβλέπεται η καταβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε έως δέκα (10) μηνιαίες δόσεις (έως σήμερα δεν προβλεπόταν μέγιστος αριθμός δόσεων).

Ρυθμίζονται, δε, ζητήματα αναφορικά με τον χρόνο υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων, ιδίως ως προς την περίπτωση κληρονόμων μετά από αποποιήσεις καθώς και την περίπτωση κληρονομικής διαδοχής. Επιπλέον, προσδιορίζεται ο Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Τα “αναχώματα” για την ακρίβεια

 • Καθορίζεται για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης ανά χιλιόλιτρο, για το χρονικό διάστημα από την 1 η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022
 • Καθορίζεται συντελεστής Φ.Π.Α. έξι (6) τοις εκατό (αντί του 13% που ισχύει) στα λιπάσματα
 • Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, για τα φυσικά πρόσωπα καθώς και για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ρυθμίσεις, επίσης, που αφορούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ που κατατέθηκε στη Βουλή. Με αυτό, όπως σημειώνει η Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επικαιροποιείται το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της στα εξής κατά βάση σημεία:

 • καθορίζονται ρητώς οι αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,

 • προβλέπεται η δημοσιοποίηση των αποφάσεων επιβολής διοικητικής κύρωσης ή άλλου μέτρου, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί κεφαλαιαγοράς,

 • υπόκειται σε πενταετή παραγραφή το δικαίωμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων,

 • επανακαθορίζεται το περιεχόμενο των κανονιστικών διοικητικών πράξεων με τις οποίες καταρτίζονται ο Οργανισμός και ο Κανονισμός λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,

 • επαναπροσδιορίζονται οι Υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,

 • παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης σε εξωτερικό σύμβουλο, του έργου της κατάρτισης του Οργανισμού, του Κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας, του Στρατηγικού Σχεδίου και του Ετήσιου Επιχειρησιακού Σχεδίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα