Έλληνας Μητροπολίτης, hi-tech και "παπα-ροκάς"

Έλληνας Μητροπολίτης, hi-tech και "παπα-ροκάς"

Διαβάστε αναλυτικά για την πορεία του πατέρα Σάββα Ζεμπίλλα, που από τραγουδιστής ροκ συγκροτήματος, έγινε μοναχός στο Άγιο Όριος, πριν καταλάβει τη θέση του Μητροπολίτη Πίτσμπουργκ

Μικρός ήθελε να γίνει αρχαιολόγος και συγγραφέας. Οι γονείς του τον προόριζαν για γιατρό ή δικηγόρο. Εκείνον πάντως, τον ενδιέφερε η υποκριτική και η ροκ μουσική, πριν τον κερδίσει η Εκκλησία...

Ο λόγος για τον Μητροπολίτη Πίτσμπουργκ, Σάββα Ζεμπίλλα, που από τραγουδιστής ροκ συγκροτήματος και πρωταγωνιστής θεατρικών παραστάσεων, βρέθηκε σε Μονές του Αγίου Όρους, της Πάτμου και της Καλύμνου, πριν επιλεγεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη σημερινή του θέση.

Όπως ο ίδιος είπε στο "Έθνος της Κυριακής", αφού στα φοιτητικά του χρόνια διετέλεσε τραγουδιστής ροκ συγκροτήματος, δοκίμασε με επιτυχία το υποκριτικό του ταλέντο ως ηθοποιός στις παραστάσεις του πανεπιστημίου.

Με το... iPad στο χέρι

Σήμερα, στα 55 του, δηλώνει πως δεν μετανιώνει για τις επιλογές του και συνεχίζει να ακούει την αγαπημένη του μουσική, ενώ με το iPad στο χέρι, γυρίζει από ενορία σε ενορία και μιλάει με τον κόσμο, όχι μόνο για τον λόγο του Θεού, αλλά και για μουσική, σινεμά και ό,τι άλλο απασχολεί τους νέους.

Οι φίλοι του στο Facebook, χιλιάδες. "Έχω σχεδόν 5.000 φίλους. Καθημερινά προσπαθώ να αναρτώ διάφορα νέα και η ανταπόκριση των νεότερων είναι εντυπωσιακή. Λαμβάνω 20 - 30 μηνύματα κάθε μέρα και αυτό είναι θετικό", σημειώνει.

Ποιος είναι

Ο Σάββας Ζεμπίλλας γεννήθηκε το 1957 στο Γκάρι της Ιντιάνα, πόλη που κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες των ΗΠΑ.

Εκεί μεγάλωσε μαζί με τα 5 αδέλφια του. Ήταν το δεύτερο από τα 6 παιδιά του Σκευοφύλακα και της Σταματίας Ζεμπίλλα, οι οποίοι μετανάστευσαν από την Κάλυμνο και άνοιξαν παντοπωλείο.

Την εποχή που τελείωνε το σχολείο και ήρθε η ώρα των σπουδών, επέλεξε να φοιτήσει σε κολέγιο του Μέιν, παρότι είχε ήδη γίνει δεκτός σε κολέγια κοντά στο πατρικό του.

Επέλεξε τον φοιτητικό προορισμό του τοποθετώντας μια πυξίδα πάνω σε έναν χάρτη.

Έπειτα θέλησε να ασχοληθεί με την ηθοποιία. Αν και οι γονείς του τον προόριζαν για γιατρό ή δικηγόρο προτίμησε να δοκιμαστεί στο σανίδι του πανεπιστημίου, παίζοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους σε κλασικές παραστάσεις.

Μετά από σειρά σπουδών στις ΗΠΑ, πήρε πτυχία Φιλοσοφίας, Αγγλικής Φιλολογίας και αργότερα θεολογίας.

Επιστρέφοντας από το Μέιν, μαζί με την παρέα του φτιάχνουν το συγκρότημα "Mick and the Malignants", επηρεασμένοι από ροκ θρύλους της εποχής όπως οι Ramones και οι Sex Pistols.

Ακολουθεί ένα πέρασμα στα 24 του από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, της Πάτμου και της Καλύμνου, για να καταλήξει στην Αγγλία, όπου έμεινε 7 χρόνια πραγματοποιώντας έρευνα για την ιστορία της πρώιμης περιόδου του βυζαντινού μοναχισμού.

Το 1992 ξεκίνησε τη θρησκευτική του καριέρα σε ενορία της Ιντιάνα, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και έπειτα από 3 χρόνια πρεσβύτερος.

Το 1997 ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Σπυρίδων, τον τοποθέτησε ως πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, θέση στην οποία υπηρέτησε για 10 χρόνια. Τον περασμένο Νοέμβριο το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον επέλεξε για τη θέση του μητροπολίτη του Πίτσμπουργκ.

Σήμερα είναι υπεύθυνος για τις 52 ενορίες της Πενσιλβάνια, του Οχάιο και της Δυτικής Βιρτζίνια.

"Τρέχω συνεχώς. Επισκέπτομαι ενορίες και παράλληλα προσπαθώ να βρίσκομαι δίπλα στους νέους. Ακούω τη μουσική που ακούνε, παρακολουθώ τι ταινίες βλέπουν για να ξέρω τι έχουν στον νου τους, τι τους αρέσει ώστε να μπορώ να επικοινωνώ μαζί τους. Να μην κρύβουν τίποτε από εμένα. Είναι μια αρχή και αυτό", λέει.

Φωτογραφία: Έθνος

SHARE:

24Media Network