Αναβάθμιση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με Βουλγαρία, Αλβανία και Ιταλία

Αναβάθμιση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με Βουλγαρία, Αλβανία και Ιταλία
ΑΔΜΗΕ Eurokinissi

Ωριμάζουν τα σχέδια και για αναβάθμιση της διασύνδεσης Ελλάδας-Τουρκίας, που θα ενώσει το ευρωπαϊκό με το τουρκικό Σύστημα Μεταφοράς.

Στις διεθνείς διασυνδέσεις με στόχο την τόνωση της ρευστότητας της εγχώριας αγοράς ενέργειας, αλλά και για τη διεύρυνση της επενδυτικής του βάσης και των εσόδων του, στρέφεται ο ΑΔΜΗΕ.

Στις προτεραιότητες του Διαχειριστή είναι η αναβάθμιση και η διεύρυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες. Με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας της εγχώριας αγοράς ενέργειας και μέσω των εξαγωγών.

Έτσι, όπως περιέγραψε στο συνέδριο του energypress “Power & Gas Supply” ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, για τη δεύτερη διεθνή διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, μέσα στο 2021 ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για το εγχώριο τμήμα της διασύνδεσης Νέα Σάντα-Maritsa. Αυτή την περίοδο, διερευνώνται επίσης νέες διασυνδέσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται πολύ κοντά σε υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με τον Ιταλό Διαχειριστή TERNA και για την κατασκευή δεύτερης ενισχυτικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, ωριμάζουν τα σχέδια για αναβάθμιση της διασύνδεσης Ελλάδας-Τουρκίας, της διασύνδεσης δηλαδή του ευρωπαϊκού με το τουρκικό Σύστημα Μεταφοράς.

Ο ρόλος φυσικά του Διαχειριστή εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό και τις ανάγκες των διπλωματικών σχέσεων της χώρας, η οποία επιδιώκεται μέσα από το πεδίο της ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρία διεκδικεί «ενεργό ρόλο» στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ αλλά και σε εκείνη με την Αίγυπτο.

Ο κ. Μανουσάκης στη διάρκεια της συνέντευξης του κι ερωτηθείς για το αν εξετάζει ο ΑΔΜΗΕ τη μετοχική του συμμετοχή σε αυτές απάντησε: «Ένα παράδειγμα είναι η διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο από τον Euroasia Interconnector. Ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ είναι να διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα των δύο διασυνδέσεων (Αττική-Κρήτη και Κρήτη-Κύπρος), όπως άλλωστε είναι η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ήδη από τον Οκτώβριο του 2019.

Σε συζητήσεις που έχουμε με την Κομισιόν, η οποία επικοινωνεί μαζί μας προκειμένου να κατανοήσει την τεχνική ωριμότητα του έργου και κυρίως τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δύο συστημάτων, μας έχει αναφερθεί ότι υπάρχει διάθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμμετέχει Ευρωπαϊκός TSO στο μετοχικό σχήμα της διασύνδεσης.

Ως εκ τούτου, αυτό είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να εξεταστεί επί της αρχής χωρίς όμως να έχει ληφθεί κάποια απόφαση, καθώς αυτή η απόφαση είναι των μετόχων μας, δηλαδή της ελληνικής κυβέρνησης και της State Grid».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα