Ανοίγουν σήμερα οι προσφορές των μνηστήρων του ΔΕΣΦΑ

Ανοίγουν σήμερα οι προσφορές των μνηστήρων του ΔΕΣΦΑ
Φωτογραφία αρχείου

Μετά από ενδελεχή έλεγχο των φακέλων των δύο κοινοπραξιών, το ΤΑΙΠΕΔ ανοίγει σήμερα τις οικονομικές προσφορές

Ενάμισι σχεδόν μήνα μετά από τότε που κατατέθηκαν οι προσφορές των δύο διεκδικητών για το ΔΕΣΦΑ (16 Φεβρουάριου), το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στο τελικό στάδιο, το οποίο θα δείξει που θα καταλήξει το 66% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας.

Αν η διαφορά ανάμεσα στις δύο προσφορές είναι μεγαλύτερη από 15%, τότε ο διαγωνισμός θα κατακυρωθεί αμέσως στο σχήμα με το υψηλότερο τίμημα. Αν όμως η διαφορά είναι μικρότερη του 15%, τότε θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος προσφορών, όπως προβλέπει ο σχετικός όρος του διαγωνισμού.

Στη μία κοινοπραξία συμμετέχουν τρείς εκ των τεσσάρων μετόχων του αγωγού TAP, δηλαδή η ιταλική Snam, η βελγική Fluxys και η ισπανική Εnagas.

Στην άλλη πλευρά βρίσκεται η κοινοπραξία της ισπανικής Renagosa, της ρουμανικής Τransgaz και της Ευρωπαικής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Ο επικεφαλής της τελευταίας, Σούμα Τσακραμπάρτι συναντήθηκε την Τρίτη με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας ότι μέσα στη χρονιά, η τράπεζα θα προχωρήσει σε επενδύσεις, ύψους 400-600 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.

Το παιχνίδι εκτιμάται ότι θα είναι σκληρό, γεγονός που μεταφράζεται σε προσδοκίες από την ελληνική πλευρά για υψηλό τίμημα, κοντά ή και πάνω από τα 500 εκατ ευρώ.

Τρεις είναι οι λόγοι που ενισχύουν τις εκτιμήσεις για υψηλά τιμήματα. Πρώτον οι προοπτικές της αγοράς φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μέσω της δημιουργίας νέων αγωγών, και της ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων. Δεύτερον, τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια του ΔΕΣΦΑ και η σταθερή απόδοση που αυτά συνεπάγονται, και τρίτον το γεμάτο ταμείο της εταιρείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα