Χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ από την EBRD για ενεργειακά έργα

Χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ από την EBRD για ενεργειακά έργα
Εικόνα με drone από φωτοβολταϊκό πάρκο σε περιοχή της Πηνείας στην Ηλεία. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 300 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για έργα ΑΠΕ και την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου στη χώρα μας

Το πρόγραμμα, συνολικού ύψους 300.000.000 ευρώ, εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θα χρηματοδοτεί επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και στην ενίσχυση της δυναμικότητας των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο να ενισχύσει την αποδοτικότητα, να περιορίσει τις απώλειες και να συμβάλει στην ένταξη των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα.

Όπως τονίζεται, η νέα γραμμή χρηματοδότησης έρχεται ως συνέχεια της θέσπισης νέας νομοθεσίας για τις ΑΠΕ πέρυσι, η οποία επικεντρώνεται από τις ταρίφες στους διαγωνισμούς. Επίσης, αναμένεται να συμβάλει προς τον εθνικό στόχο ο οποίος καλεί για προσθήκη ανανεώσιμης ισχύος 2,4 γιγαβάτ ως το 2020.

Σύμφωνα με την τράπεζα, το νέο πλαίσιο θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων και χρηματοδότησης ώστε να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα το τεράστιο ανανεώσιμο δυναμικό της, το οποίο περιλαμβάνει αιολική, ηλιακή, γεωθερμική ενέργεια και βιομάζα. Το πλαίσιο προβλέπεται να μειώσει κατά 500.000 τόνους τις ετήσιες εκπομπές ρύπων της χώρας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα από τα πρώτα σχέδια που η ΕΤΑΑ εξετάζει είναι αιολικό πάρκο ισχύος 43 μεγαβάτ της Volterra.

Τα υποψήφια προς χρηματοδότηση έργα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, πρέπει να είναι 100% συμβατά με τον σχεδιασμό της EBRD για την πράσινη ενέργεια (EBRD Green Economy Transition). Στόχος της τράπεζας είναι να αυξήσει τις ετήσιες επενδύσεις της στον τομέα της πράσινης ενέργειας κατά 40% μέχρι το 2020.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα το 2015 και μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει, με 850.000.000 ευρώ, 17 πρωτοβουλίες στον τραπεζικό, ενεργειακό, αγροδιατροφικό και κατασκευαστικό τομέα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα