ΔΕΣΦΑ: Τέλος Φεβρουαρίου κλείνει η πώληση του 66%

ΔΕΣΦΑ: Τέλος Φεβρουαρίου κλείνει η πώληση του 66%

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως άτυπο όριο για το τίμημα τα 400 εκατ. ευρώ, στόχος που εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί με βάση τα φετινά κέρδη και τα ταμειακά διαθέσιμα του Διαχειριστή

Η διασφάλιση ισότιμης μεταχείρισης για όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες και η καταβολή ενός εύλογου και δίκαιου τιμήματος που θα αντανακλά την πραγματική δυναμική των περιουσιακών του στοιχείων, είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επιτυχία του διαγωνισμού για τη διάθεση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ.

Ατύπως όμως, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα ΕΛΠΕ που είναι ο άλλος μεγάλος μέτοχος του ΔΕΣΦΑ, το κατώτατο αποδεκτό όριο όσον αφορά το τίμημα έχει τεθεί στα 400 εκατ. ευρώ που είχαν προσφέρει οι Αζέροι στον προηγούμενο διαγωνισμό.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο στόχος είναι εφικτός, καθώς ο ΔΕΣΦΑ εφέτος εκτιμάται ότι θα σημειώσει κέρδη ύψους 90 εκατ. ευρώ, δηλαδή παρουσιάζει μια πολύ υγιή εικόνα. Παράλληλα, σύμμαχος της κυβερνητικής προσπάθειας για τα 400 εκατ. αποτελούν και τα ταμειακά διαθέσιμα του Διαχειριστή, που αγγίζουν τα 170 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από αίτημα των εταιρειών που λαμβάνουν μέρος στο σχετικό διαγωνισμό, η προθεσμία υποβολής των προσφορών έχει μετατεθεί και αναμένεται να γίνει το αργότερο ως τις 22 Ιανουαρίου, από 22 Δεκεμβρίου αρχικά.

Αυτό σημαίνει ότι το κλείσιμο της συμφωνίας τοποθετείται στα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου. Από τη στιγμή που θα κλείσει η συμφωνία, θα ακολουθήσει ένα διάστημα 1-6 μηνών για την έγκρισή της από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές και εν συνεχεία η απόσχιση της εταιρείας από τη ΔΕΠΑ. Κατ' επέκταση, το πιο ρεαλιστικό σενάριο προβλέπει ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας κάποια στιγμή μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2018.

«Πρόκειται για μια νέα εποχή για τον ΔΕΣΦΑ, που σε συνεργασία με το νέο διαχειριστή, ο οποίος θα αναδειχθεί από τη διαγωνιστική διαδικασία, θα καταστεί κεντρικός παίκτης για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την επέκταση των δραστηριοτήτων και των δικτύων του στο πλαίσιο του Νότιου Διαδρόμου και του Βαλκανικού Κάθετου Διαδρόμου, καθώς και τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Θεσσαλονίκη» ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

SHARE:

24Media Network