Ένα βήμα πιο κοντά η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο

Διαβάζεται σε 3'
Έργο Ηλεκτρικής διασύνδεσης
Έργο Ηλεκτρικής διασύνδεσης ( iStock

Κεντρικό ρόλο είχαν τα ενεργειακά κατά τις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός στην Αίγυπτο.

Ειδική βαρύτητα είχε κατά τις συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο η ενεργειακή συνεργασία των δύο πλευρών, κυρίως με το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης (GRECY), το οποίο έχει συμπεριληφθεί από την ΕΕ ως ένα από τα βασικά εγχειρήματα για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Πρόκειται μάλιστα για ένα έργο το οποίο περνά μέσα από την οριοθετημένη ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, θωρακίζοντας ουσιαστικά ακόμα περισσότερο την εν λόγω συμφωνία, αλλά και δίνοντας μια ξεχωριστή, οικονομική και ενεργειακή διάσταση στη σύμπλευση των δύο πλευρών στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό τη σκέπη της ΕΕ

Ειδικότερα, η διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι την Κυριακή στο Κάϊρο είχε έντονο ενεργειακό ενδιαφέρον. Η Αίγυπτος έχει ένα ιδιαίτερο πολιτικό και ιστορικό βάρος, ενώ βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μία χώρα-κλειδί για την περιφερειακή σταθερότητα, αλλά και μία νέα πύλη πράσινης ενέργειας. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που θέλουν να συνεργαστούν στην αξιοποίηση του ενεργειακού της πλούτου μέσω του “GREGY Project” που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου για την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Ευρώπη.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο (GREGY) για τη μεταφορά 3 GW φθηνής πράσινης ενέργειας στα ευρωπαϊκά κέντρα κατανάλωσης βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο. Το υποθαλάσσιο καλώδιο, ισχύος 3.000 MW, θα μεταφέρει ρεύμα από ΑΠΕ, απευθείας από την Αίγυπτο στην Αττική, απ’ όπου θα μπορούν να γίνονται και εξαγωγές μέσω των διεθνών διασυνδέσεων του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού. Υπολογίζεται ότι το project θα υποκαθιστά 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους.

Οι μελέτες είναι αυτές που θα δείξουν τα τελικά κόστη του μήκους 954 χλμ. GREGY, ενώ παράλληλα εξελίσσεται και η διαδικασία εξεύρεσης των εκτάσεων και των συνεργατών για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ 9,5 GW, επί αιγυπτιακού εδάφους, τα οποία θα τροφοδοτήσουν το καλώδιο, χωρητικότητας 3 GW.

Διόλου αμελητέες είναι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση των κοινών εργασιών μεταξύ της Αιγύπτου και του ομίλου Κοπελούζου για την υλοποίηση έργου παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας 9,5 γιγαβάτ, το οποίο θα στηρίξει σημαντικά την αιγυπτιακή οικονομία και θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες για τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια στην Αίγυπτο και την Ευρώπη.

Το σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση αφού την περίοδο αυτή θα πραγματοποιηθούν οι μελέτες που θα δείξουν τα τελικά κόστη του GREGY. Ο όμιλος Κοπελούζου έχει ήδη συνάψει συμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ και τον αντίστοιχο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου με σκοπό τη σύσταση κοινής εταιρείας, στην οποία οι τρεις εταιρείες θα συμμετέχουν με ίσα μερίδια. Από την πλευρά του ομίλου Κοπελούζου, το έργο προωθείται από την εταιρία ELICA.

Ο πρόεδρος Αλ Σίσι είχε μιλήσει λίγο καιρό πριν για την πρόθεση της Αιγύπτου να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, η οποία θα ωφελήσει την Αίγυπτο τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο, ενώ εξήρε την επίμονη συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας σε όλους τους τομείς, “η οποία καταδεικνύει τις ισχυρές σχέσεις που μοιράζονται οι δύο χώρες“. Η βορειοαφρικανική χώρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως κόμβος πράσινου υδρογόνου και ΑΠΕ, αλλά αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα