Επιδότηση ρεύματος σε τρεις κλίμακες: 50 ευρώ μπόνους εξοικονόμησης – Προβληματίζει η κάλυψη της αύξησης στο φυσικό αέριο

Επιδότηση ρεύματος σε τρεις κλίμακες: 50 ευρώ μπόνους εξοικονόμησης – Προβληματίζει η κάλυψη της αύξησης στο φυσικό αέριο
Ο Κώστας Σκρέκας Eurokinissi

Τις επιδοτήσεις του επόμενου μήνα στο ηλεκτρικό ρεύμα ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τι ποσοστό της αύξησης καλύπτεται.

Τις επιδοτήσεις Οκτωβρίου για τους καταναλωτές ρεύματος και φυσικού αερίου ανακοινώνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

“Φέτος καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου αερίου. Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη κατά τους χειμερινούς μήνες που έρχονται. Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση. Πρώτον, να συνεχίσουμε τη στήριξη των πολιτών εξασφαλίζοντας προσιτές τιμές ενέργειας. Να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να έχουμε ενεργειακή επάρκεια. Τρίτον, να εννισχύσουμε την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας. Όλοι οι πολίτες μπορούν να μπουν στο site και να βρουν 23 προτάσεις και ιδέες για την εξοικονόμηση”, είπε αρχικά ο Κώστας Σκρέκας πριν ανακοινώσει τις επιδοτήσεις Οκτωβρίου.

Από 1η Οκτωβρίου για τα νοικοκυριά θεσπίζουμε ένα νέο μοντέλο κλιμακωτής επιδότησης.

Δημιουργούμε τρεις κλίμακες επιδοτήσεων. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας χωρίς ειδοσηματικά κριτήρια”.

Συγκεκριμένα:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις ως 500 κιλοβατώρες απορροφούμε το 90% της αύξησης και η επιδότηση φτάνει τα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Από 501-1000 κιλοβατώρες απορροφούμε το 80% της αύξησης με επιδότηση 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για πάνω από 1001 κιλοβατώρες απορροφούμε το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αφορά μόλις το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και εδώ ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50% ανά μεγαβατώρα αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης 15%.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο απορροφούμε όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης με επιδότηση τα 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια:

  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα απορροφώντας το 80% της αύξησης.
  • Στους μη οικιακούς καταναλωτές που ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες, χαμηλής, μέσης ή υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα, για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους αγρότες για τον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων. Τα 100 εκ. ευρώ προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό”.

Φυσικό αέριο

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μία οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει στα 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέδριο και την επιδότηση σε επαγγελματίες, ανέρχεται στα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα”, ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας”.

Το ποσοστό της κάλυψης αναμένεται να συζητηθεί, καθώς αρκετοί πολίτες έχουν γυρίσει στο φυσικό αέριο και οι αυξήσεις που θα δουν φέτος στους λογαριασμούς θα είναι πολύ μεγάλες.

Τέλος, ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε και ένα ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα που θα επιβληθεί στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα έσοδα θα κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα