Έρχεται το νέο “Εξοικονομώ” με ψαλιδισμένο… το “Αυτονομώ”

Έρχεται το νέο “Εξοικονομώ” με ψαλιδισμένο… το “Αυτονομώ”
Παρουσίαση προγράμματος Εξοικονομώ - Αυτονομώ Eurokinissi

Ενισχύσεις για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, αλλά χωρίς επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά και φορτιστές ηλεκτρικών Ι.Χ.

Στις δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών δίνει μεγάλη βαρύτητα ο νέος κύκλος του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», ο οποίος ανακοινώνεται μεθαύριο Πέμπτη από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας έχει καταλήξει στις κατευθύνσεις της καινούργιας δράσης με την οποία θα επιδοτούνται οι δαπάνες των νοικοκυριών για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών. Προτεραιότητα θα έχουν τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας, δηλαδή με ατομικό εισόδημα 5.000 ευρώ και οικογενειακό 12.000 ευρώ. Σε αυτές τις κατηγορίες θα προβλέπεται και η υψηλότερη επιδότηση που ανέρχεται στο 65% των δαπανών.

Σε μία προσπάθεια για την ενίσχυση των νοικοκυριών που έχουν ανάγκη να θωρακίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά επίσης στον περιορισμό των επιδοτήσεων δαπανών για την ενεργειακή αυτονομία της στέγης τους. Έτσι και σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόγραμμα που αναμένεται να τεθεί σε εκκίνηση τον Σεπτέμβριο δεν θα υπάρχουν ενισχύσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος αναμένεται να κινηθεί στα 500 εκ. ευρώ με τον επιλέξιμο προς επιδότηση ανά κατοικία προϋπολογισμό να είναι χαμηλότερος από τις 50.000 ευρώ. Όριο που ίσχυε στον προηγούμενο κύκλο της δράσης «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Στις αλλαγές επίσης που περιλαμβάνονται στο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» οι αιτήσεις δεν θα αξιολογούνται με το κριτήριο της ταχύτητας ως προς την υποβολή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αλλά θα είναι αποτέλεσμα συνδυασμού σειράς παραγόντων:

1. Το εισόδημα και ο αριθμός των μελών που ζουν σε μία κατοικία

2. Η παλαιότητα του κτιρίου

3. Οι κλιματολογικές συνθήκες ανά περιοχή.

Επίσης καθιερώνεται ένα ακόμη κριτήριο που θα δίνει μεγαλύτερη βαθμολόγηση στους διεκδικητές των ενισχύσεων: Το ύψος της επένδυσης ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα. Δηλαδή προτεραιότητα θα έχουν τα φυσικά πρόσωπα που καταφέρνουν με χαμηλή επένδυση να εξοικονομούν περισσότερη ενέργεια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version