Έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ “ξεκλειδώνει” το επόμενο δωδεκάμηνο το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”

Έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ “ξεκλειδώνει” το επόμενο δωδεκάμηνο το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”
Πάρκο με φωτοβολταϊκά AP

Για κάθε 1 εκατομμύριο ευρώ που επενδύεται στην εξοικονόμηση ενέργειας δημιουργούνται 25-40 νέες θέσεις εργασίας.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου εκτιμάται από το ΥΠΕΝ ότι θα οδηγήσει στην υλοποίηση έργων ύψους 1,5 δισ. ευρώ το επόμενο δωδεκάμηνο, έργα που θα τονώσουν την πραγματική οικονομία και ιδίως τον ευρύτερο οικοδομικό-κατασκευαστικό κλάδο.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Αλεξάνδρα Σδούκου που έκανε σχετική παρουσίαση, για κάθε 1 εκατομμύριο ευρώ που επενδύεται στην εξοικονόμηση ενέργειας δημιουργούνται 25-40 νέες θέσεις εργασίας.

Στο νέο πρόγραμμα έχουν τεθεί αυστηρές προδιαγραφές, όπως π.χ. η αναβάθμιση του σπιτιού κατά τρεις ενεργειακές κλάσεις ως προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα. Ειδικά στις πολυκατοικίες, από φέτος εισάγεται μια δεύτερη κατηγορία παρεμβάσεων που αφορούν μόνο στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών και δεν απαιτούν παρεμβάσεις στα επιμέρους διαμερίσματα.

Πριν μια εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της για την ενεργειακή εξοικονόμηση με τίτλο «Κύμα Ανακαινίσεων», στοχεύοντας στον υπερδιπλασιασμό των ποσοστών ανακαινίσεων για την επόμενη δεκαετία και στην επιτευξη υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης με αποδοτικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων.

Όπως υπενθύμισε η κ. Σδούκου, «όλα αυτά γίνονται για να εκπληρωθεί ο ευρωπαϊκός στόχος (στον οποίο έχει δεσμευτεί και η Ελλάδα) για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030.

Για να επιτευχθεί ο στόχος, προαπαιτούμενο είναι να μειωθούν – σε επίπεδο ΕΕ – οι ρύποι από τα κτίρια σε ποσοστό 60% και η ενεργειακή κατανάλωση κατά 14%. Επομένως, αν θέλουμε να βαδίσουμε προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον έως το 2050, πρέπει να επενδύσουμε στην ανακαίνιση των κτιρίων. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος.

Ο δεύτερος λόγος είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας . Και ο τρίτος λόγος είναι ότι οι επενδύσεις στα κτίρια δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και κινητοποιούν επενδύσεις που βασίζονται συχνά σε τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού, δημιουργούν ζήτηση για εξοπλισμό υψηλής ενεργειακής απόδοσης και προσφέρουν μακροπρόθεσμη αξία στα ακίνητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπολογίσει ότι έως το 2030, θα μπορούσαν να ανακαινιστούν 35 εκατομμύρια κτίρια και να δημιουργηθούν μέχρι και 160. 000 επιπλέον πράσινες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα.

«Γι’ αυτό αποτελεί προτεραιότητά μας να ανέβουμε στο “Κύμα Ανακαινίσεων”. Κι ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” που προβλέπει για φέτος τη διάθεση πόρων ύψους 850 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, διεκδικούμε από το Ταμείο Ανάκαμψης 3 δισ ευρώ μόνο για δράσεις τύπου “Εξοικονομώ”, και ο στόχος μας είναι να παρουσιάζουμε κάθε χρόνο ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και τούτο διότι έχουμε δεσμευτεί να αναβαθμίζουμε 60.000 κατοικίες κάθε χρόνο, ώστε έως το 2030, ο αριθμός αυτός να φτάσει στις 600.000 κατοικίες», σημείωσε η κ. Σδούκου.

Η ίδια, περιγράφοντας τις βασικές αρχές του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», τόνισε τη διεύρυνση των εισοδηματικών κτιρίων καθώς και την αύξηση των ποσοστών επιδότησης και την παροχή επιπλέον χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της ύφεσης λόγω κορονοϊού.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα