Έσπασε κάθε ρεκόρ η χονδρική ρεύματος τον Μάρτιο φέρνοντας λογαριασμούς “φωτιά” για τον Απρίλιο

Έσπασε κάθε ρεκόρ η χονδρική ρεύματος τον Μάρτιο φέρνοντας λογαριασμούς “φωτιά” για τον Απρίλιο
istock

Καταγράφηκε νέο ιστορικό υψηλό με την μέση τιμή στο χρηματιστήριο ενέργειας να διαμορφώνεται στα 272,59 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η αναμενόμενη αύξηση της μέσης τιμής στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος κατά το μήνα Μάρτιο είναι πλέον καταγεγραμμένη αριθμητικά, καθώς σημειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ το οποίο οδηγεί σε ακόμα υψηλότερες τιμές στη λιανική. Οι λογαριασμοί που θα λάβουν οι καταναλωτές τον Απρίλιο, οπότε αποτυπώνονται τα κόστη του Μαρτίου, θα είναι αυξημένοι σε επίπεδα μη διαχειρίσιμα, παρότι θα είναι αυξημένες και οι επιδοτήσεις.

Ειδικότερα, την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους τον προηγούμενο μήνα, τον πρώτο στον οποίο αποτυπώθηκαν πλήρως οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, επιβεβαιώνουν και μαθηματικά τα στοιχεία αναφορικά με τις μηνιαίες τιμές με τις οποίες «έκλεισαν» οι χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη.

Με αιτία την εκτίναξη των διεθνών τιμών αερίου, η οποία ξεκίνησε από τη ρωσική εισβολή, οι ευρωπαϊκές αγορές στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. κατέγραψαν τον προηγούμενο μήνα νέα ρεκόρ, κινούμενες σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο, ο οποίος έως τώρα ήταν ο χειρότερος μήνας από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

Από τον κανόνα αυτό δεν αποτέλεσε εξαίρεση ούτε η Ελλάδα, με την εγχώρια αγορά Επόμενης Ημέρας να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό και να διαμορφώνεται στα 272,59 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η τιμή αυτή είναι αισθητά μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ του Δεκεμβρίου, όταν η αγορά είχε κλείσει στα 235,38 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επίσης, όπως είναι φυσικό, «μεταφράζεται» σε άλμα 28% έναντι του Φεβρουαρίου, όταν είχε αγγίξει τα 211,71 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Το ρεκόρ του Μαρτίου είχε προεξοφληθεί από την αγορά αλλά και από την κυβέρνηση, με βάση το πώς εξελίσσονταν σε καθημερινή βάση οι τιμές όλο τον προηγούμενο μήνα. Αυτός είναι ο λόγος, εξάλλου, που ενισχύθηκαν σημαντικά οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος Απριλίου, οι οποίοι τιμολογούνται με το χονδρεμπορικό κόστος Μαρτίου.

Ενδεικτικό της εκτίναξης των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο» αποτελεί το γεγονός ότι, παρά τη νέα ιστορικά αρνητική επίδοση, η Ελλάδα είχε τον Μάρτιο μόλις τη 12η ακριβότερη αγορά στην Ε.Ε., με αρκετές χώρες να «φλερτάρουν» με τα 300 ευρώ. Μάλιστα η ακριβότερη πανευρωπαϊκά αγορά, η Ιταλία, έσπασε και αυτό το φράγμα, φτάνοντας τα 307,93 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αρνητική «επίδοση» της Ιταλίας αποτέλεσε ένα σημαντικό λόγο, καθώς λόγω των εξαγωγών ώθησε προς τα πάνω και στην εγχώρια τιμή. Την πρώτη δεκάδα των ακριβότερων αγορών συμπλήρωσαν η Μάλτα με 295,77 €/MWh, η Γαλλία με 295,09 €/MWh, οι Κροατία και Σλοβενία με 293,68 €/MWh, η Ουγγαρία με 285,47 €/MWh, η Ισπανία με 283,30 €/MWh, η Πορτογαλία με 283,21 €/MWh και η Αυστρία με 282,79 €/MWh.

Ώθηση στα χονδρεμπορικά κόστη ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε αυτά να διαμορφωθούν στα παραπάνω επίπεδα, έδωσε ο εκτροχιασμός των διεθνών τιμών αερίου, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι, λόγω των ανησυχιών για πιθανή διακοπή των ρωσικών εξαγωγών αερίου λόγω του πολέμου, η τιμή στο ολλανδικό hub (TTF) έφτασε να διαμορφώνεται στις αρχές Μαρτίου σε τιμές-ρεκόρ, αγγίζοντας τα 345 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ως συνέπεια, το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου στο TTF έκλεισε στα επίπεδα των 130 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επομένως είναι 60% και πλέον αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν είχε διαμορφωθεί περίπου στα 81 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα