Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Αυτά είναι τα βασικά κριτήρια επιδότησης και αξιολόγησης των αιτήσεων

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Αυτά είναι τα βασικά κριτήρια επιδότησης και αξιολόγησης των αιτήσεων
Σπίτια στην Αθήνα eurokinissi

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η προδημοσίευση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος που θα «τρέξει» από το Σεπτέμβριο.

Έτοιμος είναι ο οδηγός εφαρμογής του νέου κύκλου του προγράμματος ενίσχυσης των νοικοκυριών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας θα προχωρήσει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα στην προ-δημοσίευση του οδηγού εφαρμογής ώστε από τον Σεπτέμβριο να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων.

Στις βασικές αλλαγές του νέου κύκλου, περιλαμβάνονται:

1. Καταργείται η χρονική προτεραιότητα υποβολής αιτήσεων ως κριτήριο για την υπαγωγή αιτήσεων στο πρόγραμμα.

2. Παραμένει ως κριτήριο χρηματοδότησης η αναβάθμιση κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες των κτιρίων.

3. Καθιερώνεται νέο σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη των αιτήσεων.

Με βάση το ειδικό σύστημα θα γίνεται συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων των νοικοκυριών, με βάση ενεργειακά και κοινωνικά κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα θα λαμβάνονται υπόψη ο βαθμός εξοικονόμησης ενέργειας, οι βαθμοημέρες (οι περιοχές των κτιρίων με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες), η ενεργειακή κλάση του κτιρίου που διέθετε πριν την ένταξη του στο πρόγραμμα, η παλαιότητα της κατασκευής, το εισόδημα σε συνδυασμό και με ειδικά κοινωνικά κριτήρια όπως μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, εξαρτώμενα μέλη και μονογονεϊκή οικογένεια.

Κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση του ΤΕΕ , έκανε γνωστό ότι ο νέος κύκλος αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών και σε επενδύσεις 1 δις. ευρώ

Επιπλέον, οι πόροι του Προγράμματος θα κατανεμηθούν ανά νομό, και όχι ανά περιφέρεια όπως πριν.

Για πρώτη φορά, επίσης στις επιλέξιμες δαπάνες εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση στο Εξοικονομώ και θα επιδοτείται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα