Φυσικό αέριο: Εκτίναξη στις ελληνικές εξαγωγές έφερε ο ρωσικός αποκλεισμός

Φυσικό αέριο: Εκτίναξη στις ελληνικές εξαγωγές έφερε ο ρωσικός αποκλεισμός
Τάνκερ LNG istock

Ένα στα τρία φορτία υγροποιημένου αερίου που έρχονται στη χώρα μας εξάγεται στις γειτονικές βόρειες χώρες. Η αύξηση των εξαγωγών συνοδεύεται και από την ενισχυμένη χρήση των εγχώριων υποδομών από ξένες εταιρείες.

Σε οδό ανεφοδιασμού για τη μεταφορά αερίου από τον Νότο στον Βορρά, όταν τις προηγούμενες 10ετίες η διέλευση ακολουθούσε αντίθετη κατεύθυνση, αναδεικνύεται η χώρα μας ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο ρόλος «κλειδί» που έχει η Ελλάδα στην «υποδοχή» φορτίων LNG που καταφθάνουν στη Μεσόγειο, για την τροφοδοσία με αέριο ενός μεγάλου αριθμού χωρών της Ευρώπης που φτάνουν βόρεια έως και την Ουκρανία, έχει ως συνέπεια από το 2022 να καταγράφεται κυριολεκτική εκτίναξη των εξαγωγών καυσίμου από τη χώρα μας. 

Η εκτίναξη αυτή σημαίνει πως το 11μηνο του 2022 που προηγήθηκε, οι εξαγωγές αερίου έφτασαν τις 26 Τεραβατώρες, κινούμενες σε υπερτριπλάσια επίπεδα από όλο το 2021. Πέρυσι, οι εξαγωγές είχαν αγγίξει μόλις τις 7,6 Τεραβατώρες. 

Εξαιτίας της αύξησης των εξαγωγών, ένα ποσοστό 30% της εγχώριας ζήτησης το 2022 αφορούσε φορτία LNG τα οποία εισήλθαν στο εγχώριο σύστημα μεταφοράς με προορισμό τα βόρεια σύνορα. Κάτι που σημαίνει πως περίπου 1 στις 3 Τεραβατώρες καυσίμου που έφτασε στην Ελλάδα, κατέληξε εκτός συνόρων. Αντίθετα, πέρυσι οι εξαγωγές κατέλαβαν λίγο λιγότερο από το 10% (9,8%). 

Όπως είναι φυσικό, η αύξηση των εξαγωγών συνοδεύεται και από την ενισχυμένη χρήση των εγχώριων υποδομών από ξένες εταιρείες. Είναι ενδεικτικό ότι, από τα 10 φορτία LNG που είναι προγραμματισμένα να «υποδεχτεί» τον Δεκέμβριο η Ρεβυθούσα, τα 3 από αυτά έρχονται για λογαριασμό ξένης εταιρείας και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για εξαγωγές. Επομένως, στις ποσότητες που φέτος διήλθαν από την Ελλάδα, θα προστεθούν επιπλέον 0,36 Τεραβατώρες έως το τέλος του έτους. 

Αν και η αύξηση των εξαγωγών είναι αλματώδης, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι δίνει απλώς μία πρόγευση του ακόμη πιο διευρυμένου ρόλου που αναμένεται να παίξει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ως διαμετακομιστικός κόμβος αερίου για την νοτιοανατολική και την κεντρική Ευρώπη. Διεύρυνση που θα προέλθει από το γεγονός ότι, ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόκειται να μεταβάλει άρδην και αμετάκλητα τις πηγές τροφοδοσίας της Γηραιάς Ηπείρου, με τη μαζική «στροφή» στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η δραστική μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή, που χαράσσει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη. Κι αυτό γιατί θα παραμείνει για αρκετά χρόνια το ψυχροπολεμικό κλίμα το οποίο έχει πλέον δημιουργηθεί μεταξύ της Ε.Ε. και της Μόσχας, παγιώνοντας επομένως την «απομάκρυνση» των ευρωπαϊκών αγορών από το ρωσικό αέριο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα