Ηλεκτρονικό “εργαλείο” για σύγκριση των τιμολογίων ρεύματος από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Ηλεκτρονικό “εργαλείο” για σύγκριση των τιμολογίων ρεύματος από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
Πυλώνες ηψηλής τάσης της ΔΕΗ. Eurokinissi

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, που ανεβαίνει στο διαδίκτυο με τη "σφραγίδα" της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, θα διευκολύνει τους καταναλωτές να συγκρίνουν τα τιμολόγια που προσφέρουν η ΔΕΗ και οι ιδιώτες πάροχοι ρεύματος.

Θέμα ημερών είναι η ενεργοποίηση του νέου online εργαλείου σύγκρισης τιμών της ΡΑΕ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι πλήρως λειτουργικό στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η υλοποίηση του εργαλείου γίνεται σε εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας ενώ προβλέπεται να λειτουργήσει σε ελεύθερη χρήση από τους πολίτες.

Σε πρώτη φάση η λειτουργία του θα είναι πιλοτική προκειμένου να αντληθούν παρατηρήσεις για τη δομή του, οι οποίες θα αξιολογηθούν στη συνέχεια προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες βελτιώσεις και προσαρμογές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόσφατα οι εταιρείες προμήθειας κλήθηκαν και επικαιροποίησαν τα δεδομένα των τιμολογίων τους προκειμένου να περιληφθούν στο εργαλείο σύγκρισης τιμών. Επιπλέον έχουν γίνει από πλευράς ΡΑΕ βελτιώσεις σε κάποιες επιμέρους λειτουργίες και υπηρεσίες του εργαλείου.

Το εργαλείο σύγκρισης τιμών θα είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι προμηθευτές θα αναρτούν οι ίδιοι τα τιμολόγιά τους με την υποχρέωση να τα επικαιροποιούν όταν υπάρχουν αλλαγές. Τα στοιχεία θα ελέγχονται από τη ΡΑΕ και στη συνέχεια θα προχωράει, μέσω μιας παραμετροποίησης που θα λαμβάνει υπόψη της κάθε σκέλος διαμόρφωσης του ανταγωνιστικού σκέλους των τιμολογίων, στη σύγκρισή τους.

Ο καταναλωτής μπαίνοντας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα μπορεί να εισαγάγει τα στοιχεία του σε σχέση με την κατανάλωση ρεύματος ή φυσικού αερίου και να του εμφανίζεται μια λίστα των διαθέσιμων τιμολογίων για να επιλέξει. Η ΡΑΕ μέσω αυτής της διαδικασίας αναμένεται να ανακοινώνει ανά μήνα τον φθηνότερο προμηθευτή.

Στόχος είναι το εργαλείο σύγκρισης τιμών να συμβάλει στη μεγαλύτερη διαφάνεια του τρόπου κοστολόγησης των εταιρειών και να εξαλείψει φαινόμενα τυχόν παραπλάνησης των καταναλωτών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα