Κοινή παρέμβαση ξένων ομίλων στην κυβέρνηση για να μην μπει ”χαράτσι” στις ΑΠΕ

Κοινή παρέμβαση ξένων ομίλων στην κυβέρνηση για να μην μπει ”χαράτσι” στις ΑΠΕ
Αιολικό πάρκο Eurokinissi

Οι εν Ελλάδι επικεφαλής των ENEL, IBERDROLA, EDF, TOTAL EREN, στέλνουν επιστολή στο ΥΠΕΝ για να μην επιβληθεί έκτακη εισφορά στους εν λειτουργία αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Κοινή επιστολή – παρέμβαση προς την κυβέρνηση (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Μέγαρο Μαξίμου), ετοιμάζουν οι τέσσερις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας, στον απόηχο των προθέσεων που έχουν διατυπωθεί από τον κ. Χατζηδάκη για έκτακτη επιβάρυνση των «παλιών» παραγωγών προκειμένου να κλείσει η λογιστική «τρύπα» που δημιουργείται στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν Ελλάδι επικεφαλής των ENEL, IBERDROLA, EDF, TOTAL EREN, πρόκειται αυτή την εβδομάδα να ενημερώσουν την κυβέρνηση για την ανησυχία που έχουν δημιουργήσει οι δηλώσεις του ΥΠΕΝ, αλλά και για τον κίνδυνο που ελοχεύει να μπούν υπό επανεξέταση επενδυτικά σχέδια των εταιρειών τους στη χώρα μας, ως επακόλουθο της επενδυτικής ανασφάλειας που δημιουργεί η όποια εκ των υστέρων αλλαγή στους όρους των υπεγεγραμμένων συμβάσεων των παραγωγών ΑΠΕ.

Από την Κυριακή 18/10 στις 07:00 το πρωί και για 72 ώρες δείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο News 24/7 το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Golden Dawn Girls” (Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής)

Θα υπενθυμίζουν ταυτόχρονα ότι η προηγούμενη αντίστοιχη κίνηση με τις έκτακτες εισφορές και το new deal του 2014 οδήγησε σε επενδυτικό χειμώνα από τον οποίο μόλις βγαίνει ο τομέας.

Για το θέμα μάλιστα έχουν ενημερωθεί οι πρεσβείες των ξένων χωρών οι οποίες αναμένεται να επιχειρήσουν και εκείνες παρέμβαση προς την κυβέρνηση.

Η πρωτοβουλία των ξένων εταιρειών έρχεται να προστεθεί στη μαζική αντίδραση των εγχώριων φορέων που εκπροσωπούν τις ΑΠΕ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβερνητικοί βουλευτές από πολλές επαρχίες της χώρας πιέζονται από τους μικρούς και μεσαίους επενδυτές φωτοβολταϊκών της περιοχής τους να παρέμβουν και εκείνοι στην κυβέρνηση. Η υπόθεση, δε, της παραγωγής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών αφορά πλέον, με τον ένα ή άλλο τρόπο, ένα πολύ μεγάλο αριθμό οικογενειών που φτάνουν τις 15.000 και κατά κανόνα έχουν υποστεί ήδη το πρώτο «κούρεμα» του new deal.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης επιμένει ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στη στήριξη των ΑΠΕ όπως καταγράφεται στο ΕΣΕΚ αλλά και όπως προκύπτει από το νομοθετικό της έργο.

Υποστηρίζει όμως ότι η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και συνακόλουθα τη μείωση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ. «Είναι προτιμότερο να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Υπάρχει μια πρωτοφανής κρίση, η οποία πλήττει όλους τους κλάδους και όλες τις χώρες, και μπροστά σε αυτή την κρίση πρέπει να τοποθετηθούμε με κοινωνική υπευθυνότητα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι χρεώθηκαν μειώσεις 30% τα ενοίκια για να μην πέσουν έξω οι ελληνικές επιχειρήσεις, είναι Έλληνες β’ κατηγορίας;» αναρωτιέται σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή, εννοώντας σαφώς ότι πρέπει και οι παραγωγοί ΑΠΕ να μετάσχουν στο βάρος αντιμετώπισης του προβλήματος.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα