Κορυφώνεται η δοκιμασία του ηλεκτρικού συστήματος – Πονοκέφαλος οι βλάβες και τα αυξημένα φορτία

Κορυφώνεται η δοκιμασία του ηλεκτρικού συστήματος – Πονοκέφαλος οι βλάβες και τα αυξημένα φορτία
Δοκιμασία για το δίκτυο ο καύσωνας Eurokinissi

Οι ΑΠΕ ανεβαίνουν οριακά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες καλύπτοντας το 16,5% της ζήτησης, ενώ το ίδιο ακριβώς ποσοστό συμμετοχής έχουν οι εισαγωγές.

Με την ηλεκτροπαραγωγή να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς να έχει περάσει κατά βάση τα τέστ αντοχής κορυφώνεται σήμερα η δοκιμασία του συστήματος.

Πρόκειται, σύμφωνα με στελέχη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, για την πιο δύσκολη μέρα του παρατεταμένου καύσωνα, ο οποίος θα στείλει το θερμόμετρο πάνω από τους 40,41 και 42 βαθμούς κελσίου αλλά και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μία ανάσα από τα 11.000 MW. Για την ακρίβεια η πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ δίνει για σήμερα την αιχμή στα 10.835 MW, ενώ χθες χτύπησε τα 10.662 MW. Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για το σημερινό υψηλότερο φορτίο, τότε θα μιλάμε για κατάρριψη κάθε ρεκόρ στην ιστορία του ηλεκτρικού συστήματος.

Με βάση τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (Αγορά Επόμενης Ημέρας – DAM) κυρίαρχος στο ενεργειακό μίγμα θα είναι και πάλι το φυσικό αέριο. Η συμμετοχή των μονάδων της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων παραγωγών ξεπερνά το 43%. Με βάση επίσης τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ, η μονάδα Λαύριο 4 της δημόσιας εταιρίας επανέρχεται στο σύστημα μετά την αντικατάσταση μέρους του εξοπλισμού της.

Οι ΑΠΕ ανεβαίνουν οριακά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες καλύπτοντας το 16,5% της ζήτησης, ενώ το ίδιο ακριβώς ποσοστό συμμετοχής έχουν οι εισαγωγές.

Οι λιγνιτικές μονάδες αντιστοιχούν στο 14,46% του ενεργειακού μίγματος και η «Μεγαλόπολη 4» έχει προγραμματιστεί ξανά για σήμερα στο σύστημα μετά την αποκατάσταση της βλάβης.

Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά δίνουν λίγο πάνω από το 9% της απαιτούμενης ενέργειας.

Πηγές της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, εκτιμούν ότι η ηλεκτροπαραγωγή αντέχει, ενώ το σκέλος αυτό ενδεχομένως να ανακουφιστεί και με την ένταξη περισσότερων αιολικών καθώς οι άνεμοι σήμερα ενισχύονται στα 4 με 5 μποφόρ.

Ωστόσο η αύξηση της έντασης τους είναι που προκαλούν από την άλλη πλευρά ανησυχίες. Και αυτό καθώς δεν θα διευκολύνουν τον έλεγχο των εν εξελίξει πύρινων μετώπων στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα είναι πιθανόν να ενισχύσουν την πρόκληση κι άλλων πυρκαγιών. Ο συνδυασμός αυτός, αν επαληθευτεί, θα επιφέρει νέες καταστροφές στο ταλαιπωρημένο δίκτυο διανομής. Οι υποδομές του επί δέκα ημέρες υφίστανται ασφυκτικές πιέσεις από τις συνεχιζόμενες υψηλές θερμοκρασίες του πολυήμερου καύσωνα και των ασυνήθιστα αυξημένων φορτίων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει και σήμερα τη μάχη για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Βαρυμπόμπης αλλά και το πρόγραμμα της εκ περιτροπής διακοπής παροχής ρεύματος σε Κω και Κάλυμνο. Οι μονάδες του ΑΣΠ στην Κω συνεχίζουν να βρίσκονται σε βλάβη με αποτέλεσμα το έλλειμμα ισχύος για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νησιών.

Μεγάλες είναι οι διακοπές ρεύματος στα πύρινα μέτωπα της Β. Εύβοιας και της Ηλείας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα