Μειωμένα τιμολόγια ρεύματος ζητάει η βιομηχανία για να αντέξει στον ανταγωνισμό

Μειωμένα τιμολόγια ρεύματος ζητάει η βιομηχανία για να αντέξει στον ανταγωνισμό
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Τη λήψη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους θέτουν ως άμεση προτεραιότητα οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών, με πρώτο στον κατάλογο τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Με δύο κύρια ζητούμενα προσέρχεται η βιομηχανία στις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για τα τιμολόγια ρεύματος, καθώς τα υφιστάμενα λήγουν στο τέλος του έτους. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων όχι μόνον δεν δέχονται τις αυξήσεις που προτείνει η ΔΕΗ αλλά θεωρούν ότι συντρέχουν οι αντικειμενικές συνθήκες που επιτρέπουν να υπάρξουν μειώσεις.

Η βιομηχανία επικαλείται στοιχεία της αγοράς σύμφωνα με τα οποία η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έχει καταγράψει σημαντική μείωση στο οκτάμηνο του 2020.

Και βέβαια καθοριστικός παράγοντας που διαφοροποιεί τα δεδομένα στη φετινή χρονιά είναι η μεγάλη μείωση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων που από τις 10,418 Γιγαβατώρες το 2019, φέτος έχει υποχωρήσει στις 3,625 Γιγαβατώρες, ρίχνοντας επιπλέον το κόστος παραγωγής για τη ΔΕΗ.

Στον αντίποδα η πλευρά της ΔΕΗ εμφανίζεται έτοιμη να στηρίξει τη βιομηχανία ελαχιστοποιώντας τα περιθώρια κέρδους της, ωστόσο θέτει ως κόκκινη γραμμή για τις νέες συμβάσεις που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2021, «να μην πουλά κάτω του κόστους σε κανένα πελάτη της».

Συνολικότερα πάντως, η βιομηχανία θέτει το ζήτημα του ενεργειακού κόστους ως βασικό παράγοντα που θα της επιτρέψει να είναι ανταγωνιστική στην εγχώρια αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Στην κορυφή της ατζέντας, εκτός από τα τιμολόγια, βρίσκεται το αίτημα για εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των ενεργοβόρων βιομηχανιών της μέσης τάσης με εκείνο των βιομηχανιών της υψηλής τάσης. Το μέτρο που αφορά περίπου 170 εργοστάσια είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό.

Ζητούν επίσης την απαλλαγή από τον ΕΦΚ για την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στην ορυκτολογική κατεργασία (τσιμέντα, γυαλί), στο πλαίσιο εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Ένα ακόμα αίτημα αφορά στην κοινοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης στην ΕΕ του νέου μηχανισμού αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2 με θεσμοθέτηση της δυνατότητας επιπλέον περιορισμού της επιβάρυνσης σε συνάρτηση με την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα