Μείωση στην κατανάλωση ρεύματος λόγω ακρίβειας, αύξηση στις εξαγωγές

Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα
Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα EUROKINISSI

Παράγοντες της αγοράς παρατηρούν το μεγάλο «ψαλίδι» που έχει πέσει από τους καταναλωτές στην κατανάλωση ρεύματος ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών.

Θεαματική αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κατά τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ.

Οι όγκοι που πέρασαν τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας για τις αγορές της Βαλκανικής ήταν αυξημένοι κατά 805,86% και ανήλθαν στις 351 GWh έναντι μόλις σχεδόν 39 GWh τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Η έκρηξη των εξαγωγών αποδίδεται στην ετεροχρονισμένη τιμολόγηση του φυσικού αερίου στη χώρα μας, η οποία ακολουθεί με ένα μήνα καθυστέρηση την πορεία του TTF. Έτσι, οι εταιρείες εμπορίας εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την ιδιομορφία με αποτέλεσμα να καταστούν ανταγωνιστικότερες στις γειτονικές της χώρας αγορές.

Βέβαια παρά την εκρηκτική άνοδο των εξαγωγών, η ελληνική αγορά παρέμεινε εισαγωγική. Οι ποσότητες ρεύματος που πέρασαν στο εθνικό σύστημα μεταφοράς ήταν στις 509 GWh αν και ήταν λιγότερες πάνω από 25% έναντι του περσινού μήνα. Έτσι το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών ήταν στις 158 GWh και ήταν χαμηλότερο κατά 490 GWh από τον Ιούνιο του 2021.

Αυτός ήταν και ο λόγος της μεγάλης αύξησης της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ανέβηκε κατά 15,02% και διαμορφώθηκε στις 4.154 GWh. Το μέγεθος της ήταν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έκλεισε στις 4.313 GWh.

Η κατανάλωση κινήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή. Σημείωσε σχεδόν οριακή μεταβολή από πέρυσι τον Ιούνιο (1,22%). Παράγοντες της αγοράς παρατηρούν το μεγάλο «ψαλίδι» που έχει πέσει από τους καταναλωτές στην κατανάλωση ρεύματος ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών.

Στο μέτωπο των τιμών, με νομοθετική παρέμβαση το ΥΠΕΝ «ψαλιδίζει» τις αυξήσεις στις χρεώσεις των παγίων που ανακοίνωσαν πάροχοι για τους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου.

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων κατατέθηκε σχετική τροπολογία. Με τις διατάξεις της θα προβλέπεται πως οι χρεώσεις των παγίων στους λογαριασμούς δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα ευρώ ανά μήνα.

Υπενθυμίζεται πως προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας επέλεξαν λόγω των προαναφερόμενων παρεμβάσεων στην αγορά να ανεβάσουν τις χρεώσεις παγίων προκειμένου να κρατήσουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις σε όσο το δυνατό χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών η παύση της ρήτρας αναπροσαρμογής και η ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο, ανεβάζουν υπέρμετρα τους επιχειρηματικούς κινδύνους.

Παράγοντες της αγοράς, επισημαίνουν, ως προς την πρόθεση του ΥΠΕΝ να ορίσει επί της ουσίας πλαφόν στις χρεώσεις παγίων, πως μία τέτοια ρύθμιση θα ανάγκαζε τις εταιρείες σε αυξήσεις των ανταγωνιστικών χρεώσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ηλεκτρική Ενέργεια
SHARE:

24Media Network