Μέτρα για να σταματήσει ο “ενεργειακός τουρισμός”

Μέτρα για να σταματήσει ο “ενεργειακός τουρισμός”
Λογαριασμός ρεύματος Eurokinissi

Το φαινόμενο της μετακίνησης καταναλωτών ρεύματος από εταιρεία σε εταιρεία, αφήνοντας όμως απλήρωτους λογαριασμούς θα επιχειρήσει να περιορίσει το ΥΠΕΝ.

Μπλόκο στους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» των λογαριασμών ρεύματος ετοιμάζεται να στήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το ανήγγειλε ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης από το βήμα της Βουλής στη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων: «Ταυτόχρονα, οι πόροι από την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όσων υιοθετούν την ασυνέπεια σε σχέση με το νόμο ή τις πληρωμές ως στρατηγική πλουτισμού, θα φροντίσουμε να φτάνουν, επιτέλους, στους συνεπείς πολίτες και καταναλωτές, αποζημιώνοντάς τους κάπως, για τη διαχρονική κακομεταχείρισή τους», ήταν η συγκεκριμένη αναφορά του υπουργού την περασμένη Παρασκευή.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές η δήλωση του υπουργού φανερώνει την πρόθεση της ηγεσίας να θεσπίσει μέτρα για την αντιμετώπιση των «μπαταχτσήδων», οι οποίοι για να αποφύγουν τις πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος επιδίδονται στον «ενεργειακό τουρισμό». Το φαινόμενο αυτό εντάθηκε κατά πολύ τον τελευταίο χρόνο, από τη στιγμή που θεσπίστηκε η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης των καταναλωτών.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι κατά σύστημα «μπαταχτσήδες» εκμεταλλεύονται τόσο διατάξεις της νομοθεσίας αλλά και κενά της αφήνοντας με τον τρόπο αυτό φέσια στους παρόχους που αλλάζουν. Τα χρέη αυτά υπολογίζονται σε 500 εκ. ευρώ και δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Τα παράθυρα της νομοθεσίας που επιτρέπουν τη δράση των επιτηδείων είναι πρώτον η μη κάλυψη του νομοθετικού κενού που προέκυψε πριν τρία χρόνια μετά την απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία ένας καταναλωτής για να αλλάξει πάροχο θα έπρεπε πρώτα να αποπληρώσει ή διακανονίσει τις οφειλές τους.

Δεύτερον η κατάργηση πριν ένα χρόνο της οικονομικής ποινής σε όσους καταναλωτές αλλάζουν πάροχο ακόμη και πριν τη λήξη του συμβολαίου τους με τον προηγούμενο.

Με αυτές τις διατάξεις, τα χέρια των παρόχων είναι δεμένα ως προς την έκδοση εντολών διακοπής των μετρητών σε όσους αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) πριν από τρία χρόνια κατόπιν διαβούλευσης με τους παρόχους είχε προτείνει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο στην τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτή εντούτοις δεν υιοθετήθηκε ποτέ.

Εκείνη η πρόταση της ΡΑΑΕΥ συνοδευόταν και από ένα σύστημα τύπου Τειρεσία για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Ήταν το «Debt Flagging» το οποίο θα τηρούσε ο ΔΕΔΔΗΕ. Με αυτό επισημαίνονται με «κόκκινο» όσοι έχουν απλήρωτους λογαριασμούς και με «πράσινο» οι συνεπείς.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Ρυθμιστή, ο προμηθευτής εφόσον παρέλθει και η δεύτερη προθεσμία πληρωμής της οφειλή, τότε αυτόματα ενεργοποιεί την εντολή αποκοπής της παροχής και ο πελάτης επισημαίνεται στο σύστημα «Debt Flagging» ως υπερήμερος χάνοντας το δικαίωμα αλλαγής παρόχου. Αν ο πελάτης αποπληρώσει ή διακανονίσει την οφειλή του τότε αίρεται η εντολή απενεργοποίησης και επιτρέπεται η αλλαγή παρόχου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα