Νέα υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Ιταλία

Νέο Λογότυπο ΑΔΜΗΕ
Νέο Λογότυπο ΑΔΜΗΕ EUROKINISSI

Ο Διαχειριστής του ελληνικού συστήματος μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), με τον αντίστοιχο Ιταλικό (TERNA) έχουν συμφωνήσει να ποντίσουν νέο καλώδιο που θα αυξήσει δραστικά την ισχύ του ρεύματος που θα μπορεί να εισάγεται ή να εξάγεται.

Με δεδομένη την ελλιπή ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας μας με τα συστήματα των γειτονικών χωρών, γεγονός που επιδρά καταλυτικά, μεταξύ άλλων, στη λειτουργία των αγορών και στη διαμόρφωση των τιμών ρεύματος, ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες αναβάθμισης και διεύρυνσης των δικτύων.

Συγκεκριμένα ο ΑΔΜΗΕ έχει συστήσει ομάδες εργασίας με όλα τα γειτονικά κράτη προκειμένου να εξεταστεί η σκοπιμότητα της κατασκευής νέων ή της ενίσχυσης των υφιστάμενων διασυνδέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διαχειριστής ξεκινά συνεργασία με τον Διαχειριστή της Ιταλίας Terna, συστήνοντας ομάδα εργασίας η οποία θα εξετάσει εναλλακτικές λύσεις ενίσχυσης της διασύνδεσης των δύο κρατών. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμής είτε με δημιουργία νέας. Η εκτιμώμενη ανάγκη ενίσχυσης της διακρατικής διασύνδεσης κυμαίνεται μεταξύ 500 – 1000 Μεγαβάτ.

Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος Ελλάδας – Ιταλίας λειτουργεί από το 2002 με υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 163 χιλιομέτρων, σε τάση 400 Κιλοβόλτ και με ισχύ 500 Μεγαβάτ. Μέσω αυτού του καλωδίου θα γίνει από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά η σύζευξη των χρηματιστηριακών αγορών των δύο χωρών, στο πλαίσιο του λεγόμενου target model.

Η σύζευξη των τιμών μεταξύ των δύο χωρών προϋποθέτει την ενίσχυση της μεταξύ τους ηλεκτρικής διασύνδεσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο διαχειριστές έχουν συμφωνήσει ότι οι σχετικές μελέτες για την επιλογή της βέλτιστης λύσης ενίσχυσης πρέπει να ωριμάσουν το ταχύτερο δυνατό.

Για την ακρίβεια, εντός των ερχόμενων μηνών αναμένεται να αποφανθούν οι Διαχειριστές ποια είναι η βέλτιστη λύση και στη συνέχεια αυτή να τεθεί προς έγκριση στις ρυθμιστικές αρχές των δύο κρατών.

Σχετική αναφορά, τέλος, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, αναμένεται να περιληφθεί στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2022-2031 που θα δημοσιευτεί από τον ΑΔΜΗΕ για πρώτη φορά στα τέλη του έτους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιταλία
SHARE:

24Media Network