Ακρίβεια: Επιπλέον 15% από τα τωρινά τιμολόγια-φωτιά θα πληρώσουν οι καταναλωτές το ρεύμα το Δεκέμβριο

Ακρίβεια: Επιπλέον 15% από τα τωρινά τιμολόγια-φωτιά θα πληρώσουν οι καταναλωτές το ρεύμα το Δεκέμβριο
Κόσμος περπατά έξω από τη ΔΕΗ shutterstock

Τα προβλήματα που δημιουργεί η Γερμανική ΡΑΕ στην αδειοδότηση του Ρωσικού αγωγού Nord Stream 2 εκτόξευσαν εκ νέου τις τιμές αερίου, δημιουργώντας ανοδικό σπιράλ στο κόστος του ρεύματος.

Σενάριο για νέα αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του energypress.

Οι επιπτώσεις από την αναστολή της πιστοποίησης του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, Nord Stream 2, είναι «άκρως ανησυχητικές», όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7 παράγοντες της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. «Οι περαιτέρω αυξήσεις των τιμών θεωρούνται βέβαιες και το κόστος που θα επιβαρυνθούν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις είναι μεγάλο», σημειώνουν τα ίδια στελέχη, υπολογίζοντας ότι ο Δεκέμβριος θα είναι ακριβότερος κατά 15% περίπου, σε σχέση με τον ήδη πολύ ακριβό Νοέμβριο.

Η μέση τιμή στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας εκτοξεύτηκε κατά 8,7% σήμερα και διαμορφώθηκε στα 276,47 ευρώ/MWh με την υψηλότερη τιμή να ξεπερνά τα 356 ευρώ (356,95 ευρώ). Πρόκειται και πάλι για μια από τις υψηλότερες χονδρεμπορικές τιμές στην Ευρώπη.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί και προμηθευτές ρεύματος κάνουν ήδη υπολογισμούς για την ανάγκη εκταμίευσης μεγαλύτερων ποσών προκειμένου να αγοράσουν τις ποσότητες φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αντίστοιχα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως άλλωστε και το οικονομικό επιτελείο, έχουν ήδη λάβει αυτά τα μηνύματα από την αγορά. Στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο να απαιτηθεί νέα αύξηση της επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος που θα καταναλώσουν για τον Δεκέμβριο, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Αν ληφθεί μία τέτοια απόφαση τότε η ενίσχυση θα ξεπεράσει τα 39 ευρώ ανά λογαριασμό. Ποσό που υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχε αναπροσαρμόσει το ΥΠΕΝ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ο προβληματισμός είναι ιδιαίτερα έντονος καθώς ήδη το συνολικό κονδύλι που έχει διατεθεί για το τελευταίο τετράμηνο του έτους έχει ξεπεράσει τα 620 εκ. ευρώ και αυτό αντλείται από τα δικαιώματα των ρύπων και ένα άτυπο «κούρεμα» των εσόδων στον Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Την ίδια στιγμή, άμεση εκταμίευση προκαταβολής, ύψους 165 εκατ. ευρώ, από τον Ειδικό Λογαριασμό Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΕΛΤΕΜ) προς τους προμηθευτές ρεύματος, προκειμένου να καλύψουν τα ποσά της επιδότησης ρεύματος που έχουν περάσει στους λογαριασμούς των πελατών τους για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, πρόκειται να υπάρξει εντός των επόμενων ημερών.

Στις 17 Δεκεμβρίου θα γίνει η εκταμίευση ποσού 228 εκατ. ευρώ για την επιδότηση ρεύματος του μηνός Νοεμβρίου, ενώ ποσό 235,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην επιδότηση Δεκεμβρίου θα αποδοθεί το 2022.

Η επιδότηση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αφορά συνολικά 7,6 εκατ. μετρητές της χαμηλής τάσης, οικιακών και επαγγελματικών, και περιλαμβάνει τρείς διαφορετικές κατηγορίες τιμολογίων με διαφορετική επιδότηση για κάθε μία εξ΄αυτών: Τιμολόγια με ρήτρα, Τιμολόγια που ανήκουν στο ΚΟΤ και Τιμολόγια με σταθερή χρέωση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα