Οι ελληνικές πετρελαϊκές εταιρείες ανταγωνίζονται για εξαγορές σταθμών ΑΠΕ

Οι ελληνικές πετρελαϊκές εταιρείες ανταγωνίζονται για εξαγορές σταθμών ΑΠΕ
Motor Oil Eurokinissi

Τόσο η Motor Oil του Ομίλου Βαρδινογιάννη, όσο και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) έχουν θέσει υψηλούς στόχους για ένταξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο παραγωγικό δυναμικό τους.

Ενδιαφέρον παρασκήνιο έχει η καταρχήν συμφωνία που ανακοίνωσε η Motor Oil για την απόκτηση χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 220 MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή αιολικού πάρκου δυναμικότητας 20 MW.

Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη δεν ανακοίνωσε ποιάς εταιρείας το χαρτοφυλάκιο εξαγοράζει, ωστόσο στην αγορά των ΑΠΕ έχει γίνει γνωστό ότι πρόκειται για πάρκα (αλλά και για άδειες) που ανήκουν σε εταιρείες συμφερόντων του private equity fund Fortress.

Η Fortress αγόρασε το παραπάνω χαρτοφυλάκιο από τον εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη (Libra) τον Σεπτέμβριο του 2018 και η διαχείρισή τους γίνεται από τον Ελλάδι συνεργάτη του fund, την εταιρεία Nostira.

Με δεδομένη την πρόθεσή της να αποεπενδύσει, η Fortress προχώρησε σε διαγωνιστική διαδικασία, η οποία εξελίχτηκε σε δύο γύρους. Στο δεύτερο γύρο «πέρασαν» αφενός μεν η Motor Oil, αφετέρου δε το Καναδικό fund Cubico, με τον ελληνικό όμιλο να αναδεικνύεται τελικά σε προτιμητέο επενδυτή.

Το ενδιαφέρον παρασκήνιο είναι ότι το ίδιο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ διεκδίκησε και ο έτερος μεγάλος ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος, εκείνος των ΕΛΠΕ. Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι τα ΕΛΠΕ συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία, κατέθεσαν προσφορά, αλλά δεν «πέρασαν» στο δεύτερο γύρο.

Το ενδιαφέρον των δύο «πετρελαιάδων» για το χαρτοφυλάκιο της Fortress είναι βεβαίως ευεξήγητο, καθώς και οι δύο έχουν επίσημα θέσει υψηλούς στόχους για ένταξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο παραγωγικό δυναμικό τους. Εκείνος, δε, που αποκτά 240 Μεγαβάτ εν λειτουργία πάρκων, είναι προφανές ότι με μια και μόνον κίνηση μπαίνει στο κλάμπ των ισχυρών παικτών, ενισχύει κατά πολύ τα «πράσινα» χαρακτηριστικά του, και βέβαια επιτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό τους στόχους που έχει επισήμως θέσει.

Η Motor Oil, εν προκειμένω, «πιάνει» άμεσα το στόχο που έχει θέσει για δημιουργία χαρτοφυλακίου ισχύος άνω των 300 MW σε βάθος διετίας (η συνολική εγκατεστημένη ισχύος του ομίλου στις ΑΠΕ ξεπερνά, σήμερα, τα 100 MW).

Αντίστοιχα, εάν τα ΕΛΠΕ κατάφερναν να εντάξουν στο δυναμικό τους τα πάρκα της Fortress, θα είχαν κάνει ένα μεγάλο βήμα επίτευξης του στόχου των 500 Μεγαβάτ που έχουν θέσει (δεδομένου ότι κατασκευάζουν ήδη το φωτοβολταϊκό των 200 Μεγαβάτ στη Δυτική Μακεδονία).

Ας αναφερθεί, τέλος, ότι τα αιολικά πάρκα που εξαγοράζει η Motor Oil, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, αποτελούν περιουσιακό στοιχείο έξι υπό εξαγορά εταιρειών.

Η αξία της συναλλαγής εκτιμάται σε 123,5 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί μέσω της TEFORTO HOLDINGS LIMITED η οποία διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Ομίλου Motor Oil.

Οι υπό εξαγορά εταιρείες διαθέτουν, εκτός από τα 12 αιολικά πάρκα, χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη, συνολικής ισχύος 650 MW.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα