Στρατηγικές συμφωνίες με Αίγυπτο για την προμήθεια πετρελαίου και την “υποδοχή” αερίου

Στρατηγικές συμφωνίες με Αίγυπτο για την προμήθεια πετρελαίου και την “υποδοχή” αερίου
Αγωγός πετρελαίου (φωτό αρχείου) iStock

Οι συναντήσεις που είχαν στο Κάιρο, αφενός μεν η διοίκηση της HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ), αφετέρου του ΔΕΣΦΑ δείχνουν ισχυρό ενδιαφέρον για συνεργασίες.

Σημαντική διμερή συμφωνία για την προμήθεια αιγυπτιακού αργού πετρελαίου από τα διυλιστήρια της ΕΛΠΕ, υπέγραψαν στο Κάιρο ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης και ο Πρόεδρος της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Αιγύπτου EGPC (Egyptian General Petroleum Corporation) κ. Alaa El Batal, παρουσία του αρμόδιου Υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της γειτονικής χώρας, κ. Tarek El Molla.

Ταυτόχρονα, το ισχυρό ενδιαφέρον της κυβέρνησης του Καΐρου για την αξιοποίηση των ελληνικών υποδομών για την «υποδοχή» LNG που θα προέρχεται από την Αίγυπτο, ώστε το καύσιμο να διοχετεύεται στη συνέχεια στις ευρωπαϊκές αγορές, διαφάνηκε κατά τη συνάντηση του Υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Ταρέκ Ελ Μόλα, με αντιπροσωπεία του ΔΕΣΦΑ με επικεφαλής την Διευθύνουσα Σύμβουλο του Διαχειριστή, Μαρία Ρίτα Γκάλι.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Egypt Petroleum Show 2023. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της αιγυπτιακής πλευράς αποτελεί το γεγονός ότι ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων είχε λεπτομερή εικόνα για τα καινούρια FSRU που βρίσκονται στα σκαριά στη χώρα μας. Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα που αφορούν την πρόσβαση και χρήση των υποδομών στην ελληνική επικράτεια.

Η προοπτική αξιοποίησης της Ελλάδας ως ευρωπαϊκής «πύλης εισόδου» αερίου από την Αίγυπτο συνάδει καταρχάς με τον αναβαθμισμένο ρόλο που επιδιώκει να αποκτήσει το Κάιρο, ως περιφερειακό hub υγροποίησης καυσίμου το οποίο εξορύσσεται από κοιτάσματα σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, η ενεργειακή στρατηγική του Καΐρου είναι όσα τυχόν νέα κοιτάσματα εντοπισθούν στην αιγυπτιακή ΑΟΖ να αξιοποιηθούν για εξαγωγές.

Επίσης, ήδη ποσότητες ισραηλινού αερίου μεταφέρονται στην Αίγυπτο μέσω αγωγού και στη συνέχεια εξάγονται με δεξαμενόπλοια μεταφοράς LNG. Έτσι, για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της Ε.Ε., το περασμένο καλοκαίρι το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με την Ε.Ε., στην προοπτική αύξησης των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Παράλληλα, η μεταφορά αερίου μέσω αγωγού στην Αίγυπτο, ώστε να εξάγεται αφού υγροποιηθεί, αποτελεί και την πιο ελκυστική επιλογή για την αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων.

Αν η Ελλάδα συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να αποτελέσει βασικό προορισμό φορτίων LNG από την Αίγυπτο, ο κυριότερος λόγος είναι οι υφιστάμενες υποδομές, καθώς και τα έργα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, χάρις στα οποία το αέριο θα μπορεί να φτάσει στη συνέχεια μέχρι την κεντρική Ευρώπη. Ενδεικτικό των προοπτικών που διανοίγονται για την μετατροπή της χώρας μας σε gas hub για την ευρύτερη περιοχή, είναι πως μέχρι το 2025 οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας μπορούν να αυξηθούν στα 8,5 bcm ετησίως, από 2,3 bcm που είναι τώρα, όπως έχει σημειώσει η CEO του ΔΕΣΦΑ.

Η αύξηση αυτή θα επιτευχθεί με την κατασκευή νέων σταθμών συμπίεσης, που θα επιτρέψει υψηλότερες ροές από Νότο προς Βορρά, σε συνδυασμό με τον IGB και την ενσωμάτωση του τερματικού FSRU της Αλεξανδρούπολης. Επίσης, σχέδια όπως η αύξηση της δυναμικότητας του TAP θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις οδεύσεις προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Συμφωνία για πετρέλαιο

Σημαντική διμερή συμφωνία για την προμήθεια αιγυπτιακού αργού πετρελαίου από τα διυλιστήρια της ΕΛΠΕ, υπέγραψαν στο Κάιρο ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης και ο Πρόεδρος της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Αιγύπτου EGPC (Egyptian General Petroleum Corporation) κ. Alaa El Batal, παρουσία του αρμόδιου Υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της γειτονικής χώρας, κ. Tarek El Molla.

“Παρά το γεγονός ότι η αναπτυξιακή έμφαση δίνεται στις πιο καθαρές μορφές ενέργειας, η μεγαλύτερη δραστηριότητά μας εξακολουθεί να είναι τα πετρελαιοειδή, ενώ αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας αργού για την απρόσκοπτη τροφοδοσία της Ελλάδας, ιδιαίτερα σε μια τόσο ευμετάβλητη αγορά”, υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης, αναφερόμενος στη συμφωνία που επεκτείνει και ενισχύει τη σχέση του ελληνικού Ομίλου με την EGPC.

Η υπογραφή της διμερούς συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του ενεργειακού Φόρουμ “EGYPS”, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Κάιρο υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah El Sisi, με τη συμμετοχή πολλών ενεργειακών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Στην αποστολή της HELLENiQ ENERGY συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία είχαν σειρά επαφών και συζητήσεων για θέματα πετρελαιοειδών και υπηρεσιών engineering, ενώ έμφαση δόθηκε και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου η Εταιρία υλοποιεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης παρουσίασε το στρατηγικό πλάνο μετασχηματισμού του Ομίλου, μιλώντας στην ενότητα “Decarbonising the industry” στην οποία συμμετείχαν επικεφαλής επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο.

Η HELLENiQ ENERGY διατηρεί σταθερή παρουσία τα τελευταία χρόνια στο Egypt Petroleum Show – EGYPS, το οποίο φέτος πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Αιγύπτου. Είναι η σημαντικότερη έκθεση και συνέδριο πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Αφρικής και της Μεσογείου, προσέλκυσε περισσότερους από 32.000 συμμετέχοντες, ενώ επαγγελματίες του κλάδου και στελέχη των επιχειρήσεων εξέτασαν τις στρατηγικές προτεραιότητες στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα