Οκτώ ευρωπαίοι μνηστήρες ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τον ΔΕΣΦΑ

ΑΡΓΟΛΙΔΑ-Επίσκεψη της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, στις εγκαταστάσεις Φυσικού Αερίου στα Φίχτια Αργολίδας
Η Φ. Γεννηματά επισκέφθηκε σήμερα τις εγκαταστάσεις Φυσικού Αερίου στην περιοχή Φιχτίων Αργολίδας στις 12:00μμ στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Πελοπόννησο.Παρουσία του βουλευτή Γ. Μανιάτη ,του αντιπερεφερειάρχη Αργολίδας Τάσσου Χειβιδόπουλου και του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Φάνη Στεφανόπουλου.(Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
ΑΡΓΟΛΙΔΑ-Επίσκεψη της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, στις εγκαταστάσεις Φυσικού Αερίου στα Φίχτια Αργολίδας Η Φ. Γεννηματά επισκέφθηκε σήμερα τις εγκαταστάσεις Φυσικού Αερίου στην περιοχή Φιχτίων Αργολίδας στις 12:00μμ στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Πελοπόννησο.Παρουσία του βουλευτή Γ. Μανιάτη ,του αντιπερεφερειάρχη Αργολίδας Τάσσου Χειβιδόπουλου και του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Φάνη Στεφανόπουλου.(Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ) EUROKINISSI

Η νέα διαδικασία για την πώληση του 66% του Διαχειριστή αερίου θα ξεκινήσει σύντομα, ήδη όμως σημαντικοί υποψήφιοι αγοραστές έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους

Τουλάχιστον οκτώ είναι οι υποψήφιοι μνηστήρες που αυτόνομα ή σε συνεργασία, μέσα από επιστολές, έγγραφα, επισκέψεις των πρεσβευτών τους ή εκπροσώπων τους, έχουν μέχρι σήμερα χτυπήσει την πόρτα του υπουργείου Ενέργειας και του ΤΑΙΠΕΔ, ενόψει του νέου διαγωνισμού για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ.

Ανάμεσά τους παλιοί μας γνώριμοι ευρωπαϊκοί διαχειριστές δικτύων, όπως η βελγική Fluxys, η ιταλική Snam, η ολλανδική Gasunie, η ισπανική Enagas, η ρουμανική Transgaz, καθώς επίσης και νέοι παίκτες σαν την γαλλική GRTgas, αλλά και funds όπως τα SFPI και Marguerite. Τα τελευταία, εφόσον κατέβουν στον διαγωνισμό θα πρέπει να συμμετάσχουν σε σχήματα με κάποιο ευρωπαίο διαχειριστή, καθώς αυτό είναι πλέον προϋπόθεση για την διεκδίκηση της ελληνικής εταιρείας.

Αρκετοί από τους παραπάνω, αυτόνομα ή ως κοινοπρακτικά σχήματα, λίγο πριν την ακύρωση της προηγούμενης διαδικασίας, και ενώ είχε διαφανεί ότι οι Αζέροι δεν ενδιαφέρονται πλέον για τον ΔΕΣΦΑ, είχαν ενημερώσει το υπουργείο Ενέργειας και το ΤΑΙΠΕΔ ότι προτίθενται να δώσουν τα 400 εκατ. ευρώ του τιμήματος της Socar, δίχως τους όρους που έβαζε η τελευταία (για τιμολόγια, αρμοδιότητα της ΡΑΕ κ.ό.κ.).

Ανθρωποι με γνώση των μέχρι σήμερα επαφών και διεργασιών υποστηρίζουν στο news247 ότι αρκετοί από τους παραπάνω παίκτες έχουν ήδη "σκανάρει" το 10ετές επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ, και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία παραμένει μια ιδιαίτερα ελκυστική περίπτωση για σοβαρούς επενδυτές, με ισχυρές επιχειρηματικές προοπτικές.

Στο ισχυρό ενδιαφέρον εκτιμάται ότι βοηθά και το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% θα γίνει με διαδικασίες fast track, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2017, καθώς στέλνει το μήνυμα στους ξένους επενδυτές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τρέξει το σχετικό project.

Τούτο βέβαια σημαίνει ότι ο διαγωνισμός θα πρέπει να προκηρυχθεί το συντομότερο δυνατό, γεγονός που με τη σειρά έχει ως προϋπόθεση να έχει στο μεταξύ εγκριθεί από την γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ η εκχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ του δικαιώματος να χειριστεί το μερίδιο τους 35% στο ΔΕΣΦΑ παράλληλα με το μερίδιο 31% του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η προκήρυξη θα απευθύνεται μόνο σε ευρωπαϊκούς διαχειριστές δικτύου, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα εμπλοκής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) αντίστοιχα με εκείνα που παρατηρήθηκαν στην περίπτωση της Socar.

Δεν είναι πάντως λίγοι όσοι θεωρούν πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να επιτευχθεί τίμημα υψηλότερο από τα 400 εκατ. ευρώ του αρχικού διαγωνισμού. Αφενός λόγω των διεθνών συγκυριών στο χώρο της ενέργειας και της μεγάλης αυτή την στιγμή προσφοράς εταιρειών προς πώληση όπως ο ΔΕΣΦΑ, αφετέρου λόγω της αβεβαιότητας που προέκυψε με την ατυχή εξέλιξη του προηγούμενου διαγωνισμού.

SHARE:

24Media Network