Όλες οι υποδομές φυσικού αερίου στο διαγωνισμό πώλησης που “τρέχει” το ΤΑΙΠΕΔ

Όλες οι υποδομές φυσικού αερίου στο διαγωνισμό πώλησης που “τρέχει” το ΤΑΙΠΕΔ
Έργα για το φυσικό αέριο. Φωτό αρχείου. Eurokinissi

Εντείνονται οι ζυμώσεις για να πουληθεί «πακέτο», μαζί με τη ΔΕΠΑ Υποδομών, το 49% που έχουν οι Ιταλοί της Eni στην εταιρεία διανομής αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Πολύ πιθανό θεωρείται πλέον να υπάρξουν αλλαγές στα δεδομένα του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις ώστε να περιληφθεί, στην ίδια διαδικασία, και το 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που κατέχει η Ιταλική Εni gas e Luce.

Μαζί δηλαδή με τη ΔΕΠΑ Υποδομών να πωληθεί και το 49% των Ιταλών στην Εταιρία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ως γνωστόν, ανήκει στη ΔΕΠΑ Υποδομών κατά 51%, ενώ το 49% ανήκει στην Εni gas e Luce, η οποία έχει και το management της εταιρείας. Η Eni δεν έχει πάψει να διατυπώνει ιδιαίτερα θετικές κρίσεις για την μέχρι σήμερα πορεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ωστόσο η ενασχόληση με τα δίκτυα, σε αντίθεση με την ενασχόληση με το ενεργειακό retail, δεν αποτελεί κεντρική της δραστηριότητα διεθνώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χαρτοφυλακιό της δεν υπάρχει άλλη εταιρεία διανομής αερίου πέραν της ελληνικής.

Στο πλαίσιο αυτό η Ιταλική εταιρεία έχει καταστήσει σαφές, πριν την εκκίνηση της πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ της ΔΕΠΑ Υποδομών, ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την εν Ελλάδι επένδυσή της στα δίκτυα διανομής αερίου. Η ΔΕΠΑ που από τη σύμβαση έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης έχει αποφασίσει να μην το ασκήσει.

Η Eni σε πρώτη φάση φέρεται να είχε συμφωνήσει με την Italgas, τη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία και τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, για τη μεταβίβαση σε αυτήν του χαρτοφυλακίου της στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Σε σχετικές συζητήσεις που είχαν γίνει με το ΤΑΙΠΕΔ η ελληνική πλευρά είχε καταστήσει σαφές ότι δεν έβλεπε θετικά μια τέτοια κίνηση, κρίνοντας ότι θα αποτελούσε πλεονέκτημα της Italgas έναντι των ανταγωνιστών της, στην προσπάθειά της να διεκδικήσει το σύνολο της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το θέμα πάγωσε τότε, για να επανέλθει η Eni σε άλλη βάση τους τελευταίους μήνες του 2020. Οι καινούργιες συζητήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ αφορούν το ενδεχόμενο να πωληθεί το 49% των Ιταλών «πακέτο» μαζί με την ΔΕΠΑ Υποδομών, στον εν εξελίξει διαγωνισμό. Άλλωστε η δυνατότητα αυτή έχει προβλεφθεί στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σημαντικά, και το σενάριο να ζητηθούν από κοινού προσφορές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και για το μειοψηφικό πακέτο και το μάνατζμεντ της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, θεωρείται το επικρατέστερο.

Για την ακρίβεια αναζητείται η κατάλληλη φόρμουλα ώστε οι Ιταλοί να εξασφαλίσουν την επιδίωξή τους: Να είναι σαφές και διακριτό το τίμημα για τις μετοχές τους, και να μην επηρρεαστεί από τις διαφορετικές αποτιμήσεις που προφανώς θα υπάρξουν για άλλα κομμάτια της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Αν επιλυθεί αυτή η εκκρεμότητα, τότε σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι σε θέση να ζητήσει δεσμευτικές προσφορές από τους «μνηστήρες» εντός του Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί τα εξής επενδυτικά σχήματα:

1. EP INVESTMENT ADVISORS

2. FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II)

3. ITALGAS SpA

4. KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.)

5. MACQUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)

6. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα