Πώς ο ανταγωνισμός των εταιρειών που “πουλάνε” ρεύμα ρίχνει τα τιμολόγια για τους καταναλωτές

Πώς ο ανταγωνισμός των εταιρειών που “πουλάνε” ρεύμα ρίχνει τα τιμολόγια για τους καταναλωτές
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της ΔΕΗ Eurokinissi

Η προσπάθεια των ιδιωτικών εταιρειών ρεύματος να πάρουν πελάτες από τη ΔΕΗ κάνει πιο ανταγωνιστικά, έστω και λίγο, τα τιμολόγια των οικιακών καταναλωτών.

Συνεχίστηκε και το Σεπτέμβριο η μείωση στα τιμολόγια ρεύματος που χρεώνουν οι προμηθευτές, ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού που υπάρχει στην αγορά. Αυτό προκύπτει από τον Δείκτη Τιμών Ρεύματος με στοιχεία Σεπτεμβρίου που υπολογίζει η ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών allazorevma.gr σύμφωνα με την οποία καταγράφεται το Σεπτέμβριο μικρή πτώση σε σχέση με τον δείκτη με στοιχεία Αυγούστου.

Ο Δείκτης αφορά οικιακές καταναλώσεις (χρησιμοποιώντας ως αναφορά την κατανάλωση 3,750 ημερήσιες κιλοβατώρες τον χρόνο) και συνοψίζει τις τιμές της αγοράς, όπως αυτές υπολογίζονται από τον αλγόριθμο της ιστοσελίδας, σταθμισμένες με τα μερίδια αγοράς των παρόχων.

Τα αποτελέσματα: Ο Δείκτης Ανταγωνιστικών Χρεώσεων τον Σεπτέμβριο έπεσε από 95,48 ευρώ την μεγαβατώρα σε 93,07 ευρώ την μεγαβατώρα (περίπου 2,4%).

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις δεν μεταβλήθηκαν, οπότε ο Συνολικός Δείκτης Τιμών Ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ μειώθηκε από 160,19 σε 157,64 ευρώ την μεγαβατώρα. Οι τιμές των εναλλακτικών παρόχων κυμάνθηκαν από 68,91 έως 96,91 με μέσο όρο τα 76,00 ευρώ την μεγαβατώρα (στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα).

Στη χονδρική αγορά είχαμε σταθερή σχεδόν τιμή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ήτοι 46,62 ευρώ/μεγαβατώρα. Τα περιθώρια κέρδους όλων των παρόχων (συμπεριλαμβανόμενης της ΔΕΗ) μειώθηκαν αρκετά.

Η πτώση του Δείκτη λιανικών τιμών οφείλεται στην σημαντική, σε σχέση με προηγούμενους μήνες πτώση του μεριδίου της ΔΕΗ. Αν συνεχιστεί η πτώση του μεριδίου της ΔΕΗ, αυτό θα αντισταθμίσει στον Δείκτη την αύξηση των τιμών των εναλλακτικών παρόχων λόγω της επίδρασης των ρητρών οριακής τιμής στους επόμενους μήνες που περιμένουμε να γενικευθεί.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα