Πώς θα δοθεί στα νοικοκυριά επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα από το νέο έτος

Διαβάζεται σε 4'
Πώς θα δοθεί στα νοικοκυριά επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα από το νέο έτος
ISTOCK

Το επίδομα θα ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την «αρχιτεκτονική» του μέτρου που ισχύει σήμερα για τα υπόλοιπα καύσιμα θέρμανσης – το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και τα πέλετ.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη συνολική δέσμη παρεμβάσεων που σχεδιάζει για τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στις οποίες περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το νέο πλαίσιο στήριξης στο ρεύμα για τους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές, που από τον Ιανουάριο του 2024 θα διαδεχθεί τις υφιστάμενες οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού.

Το πλαίσιο αυτό προβλέπει την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και στο ρεύμα. Έτσι, χάρις στο επίδομα, θα συγκρατείται πλέον το αυξημένο κόστος για ηλεκτρική ενέργεια που καταβάλλει η συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών κατά τους χειμερινούς μήνες, προκειμένου να θερμανθεί χρησιμοποιώντας κλιματιστικά, αντλίες θερμότητας ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

Ίδια «αρχιτεκτονική» με το υφιστάμενο επίδομα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα θα ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την «αρχιτεκτονική» του μέτρου που ισχύει σήμερα για τα υπόλοιπα καύσιμα θέρμανσης – το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και τα πέλετ. Αυτό σημαίνει κατ΄ αρχάς πως θα ισχύουν τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Έτσι, δικαίωμα ενίσχυσης θα έχουν οι άγαμοι με εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οι έγγαμοι έως 24.000 ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται με 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, για τις οικογένειες με παιδιά. Επίσης, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Παρόμοια με το υφιστάμενο επίδομα θέρμανσης θα είναι και τα όρια της ενίσχυσης, ξεκινώντας από τα 100 και φτάνοντας τα 800 ευρώ κατά μέγιστο. Το ποσό του επιδόματος θα προκύπτει και πάλι με βάση το καθεστώς των βαθμοημερών (όπως ακριβώς και στο υφιστάμενο επίπεδο), ώστε να αυξομειώνεται ανάλογα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν. Επίσης, και αυτή τη φορά θα προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%.

Πώς θα τεκμαίρεται η χρήση ρεύματος για θέρμανση

Το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα και η ενίσχυση για τα άλλα καύσιμα θέρμανσης θα είναι αλληλοαποκλειόμενες – δηλαδή ένας πολίτης θα μπορεί να υποβάλει αίτημα μόνο για μία από τις δύο ενισχύσεις. Με αυτό τον έμμεσο τρόπο θα τεκμαίρεται και η χρήση κάποιας ηλεκτρικής θερμαντικής συσκευής, αφού η αίτηση για στήριξη στο ρεύμα θα αποκλείει τον καταναλωτή από επιδότηση για κάποιο από τα άλλα καύσιμα.

Επομένως, η μη διεκδίκηση επιδόματος για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ, θα σημαίνει πως δεν χρησιμοποιεί αυτά τα καύσιμα. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ προς το παρόν, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ενδιαφερόμενοι για επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα θα χρησιμοποιούνται κι αυτοί την πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, ή μία νέα πλατφόρμα που θα διασυνδέεται με το myΘέρμανση.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος έχει υποβάλλει αίτηση για κάποιο από τα δύο επιδόματα θέρμανσης θα μπλοκάρεται από την υποβολή αιτήματος για την έτερη στήριξη. Επομένως, δεν θα υπάρχει περίπτωση να λάβει κανείς διπλή ενίσχυση.

Λογαριασμοί 2πλάσιου ύψους από το επίδομα

Η στήριξη θα αφορά ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλωθεί από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο (δηλαδή όλη τη χειμερινή περίοδο), και επομένως λογαριασμούς που περιλαμβάνουν κατανάλωση αυτής της χρονικής περιόδου. Για τους δικαιούχους θα προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής, ενώ για τη χορήγηση του επιδόματος ο ωφελούμενος θα πρέπει να «ανεβάσει» στην πλατφόρμα δύο λογαριασμούς που έχουν εξοφληθεί και ανέρχονται συνολικά σε τουλάχιστον διπλάσιο ποσό από το αναλογούν επίδομα.

Έτσι, αν π.χ. ο δικαιούχος έχει λαμβάνειν 500 ευρώ, οι λογαριασμοί θα πρέπει να αθροίζουν τουλάχιστον 1.000 ευρώ. Αν το άθροισμά τους είναι μικρότερο, τότε θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα και το επίδομα – π.χ. στην περίπτωση που αθροίζουν 800 ευρώ, τότε η ενίσχυση θα απομειώνεται στα 400 ευρώ. Ο λόγος της ποσόστωσης είναι ότι με την ηλεκτρική ενέργεια ένας καταναλωτής ικανοποιεί και άλλες ανάγκες του νοικοκυριού του, ενώ σκοπός του επιδόματος είναι να καλυφθούν οι κιλοβατώρες που δαπανώνται για τη θέρμανση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίδομα θα καλύπτεται πλήρως από το ΤΕΜ. Επομένως, η στήριξη των ενεργειακά ευάλωτων πολιτών δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πέρα από το νέο στοχευμένο πλαίσιο στήριξης στο ρεύμα, στην ίδια συνέντευξη Τύπου την επόμενη εβδομάδα το ΥΠΕΝ θα παρουσιάσει και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που δρομολογεί στη λιανική αγορά. Έτσι, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια των μέτρων αντιμετώπισης των ρευματοκλοπών, μεταξύ των οποίων και η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου. Επίσης, θα παρουσιαστούν οι ρυθμίσεις για την Καθολική Υπηρεσία και για την καταπολέμηση του «ενεργειακού τουρισμού», ώστε να μπει μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα