Προς ναυάγιο ο διαγωνισμός για δημιουργία υπόγειας αποθήκης αερίου στην Καβάλα

Προς ναυάγιο ο διαγωνισμός για δημιουργία υπόγειας αποθήκης αερίου στην Καβάλα
Φυσικό αέριο ISTOCK

Η Ελλάδα φαίνεται ότι θα παραμείνει η μοναδική στην Ευρώπη χωρίς υπόγεια αποθήκη αερίου. Οι όροι που έχουν τεθεί δεν ικανοποιούν τους υποψήφιους επενδυτές οι οποίοι, πιθανότατα, δεν θα κατεβάσουν προσφορές.

Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του εξαντλημένου κοιτάσματος στη Ν. Καβάλα, με τη σχετική προθεσμία να εκπνέει στις 28 Νοεμβρίου, δηλαδή 2,5 περίπου έτη μετά την προκήρυξη της διαδικασίας. 

Παράλληλα, ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με το υφιστάμενο πλαίσιο εμπορικής εκμετάλλευσης της υποδομής, δηλαδή τον Κανονισμό Τιμολόγησης της ΡΑΕ, χωρίς να υπάρξει κάποιος εναλλακτικός τρόπος στήριξης της επένδυσης. Επομένως, καθώς οι δύο «μνηστήρες» του έργου έχουν δηλώσει πως ο Κανονισμός Τιμολόγησης απέχει πολύ από το να καταστήσει βιώσιμη την επένδυση, πηγές που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει δεσμευτική προσφορά, με συνέπεια η πιθανότερη έκβαση για τον διαγωνισμό να είναι να κηρυχθεί άγονος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον διαγωνισμό για την ΥΑΦΑ Καβάλας (υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου) πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα συνάντηση εκπροσώπων του ΥΠΕΝ, του ΤΑΙΠΕΔ και της ΡΑΕ. Από τη σύσκεψη δόθηκε «σήμα» για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας. 

Το «σήμα» αυτό ισοδυναμεί με ελάχιστα έως μηδενικά περιθώρια αίσιας έκβασης του διαγωνισμού. Κάτι που σημαίνει πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει άμεσα μία εγχώρια αποθήκη αερίου, ώστε να «θωρακίσει» την ασφάλεια τροφοδοσίας της με καύσιμο, αλλά και να μπορεί να απορροφήσει απότομες εκτινάξεις στις διεθνείς τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ τον Ιούνιο του 2020, για την παραχώρηση του εξαντλημένου κοιτάσματος στη Νότια Καβάλα για 50 έτη, με σκοπό τη χρήση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση του υπόγειου φυσικού χώρου για την αποθεματοποίηση φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προκήρυξης από το ΤΑΙΠΕΔ, η εγκατάσταση και λειτουργία της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας θα συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην προστασία εφοδιασμού των καταναλωτών, καθώς και στην εκπλήρωση των σχετικών με την ασφάλεια εφοδιασμού υποχρεώσεων των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών φυσικού αερίου.

Στη δεύτερη φάση της διαδικασίας συμμετέχουν η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΕΣΦΑ καθώς και η Energean. «Αγκάθι» στην ιδιωτικοποίηση αποτελεί το ποσοστό κοινωνικοποίησης 50% που όρισε η ΡΑΕ στον Κανονισμό Τιμολόγησης, θέτοντας μάλιστα πλαφόν στα 160 εκατ. ευρώ για το Απαιτούμενο Έσοδο το οποίο είναι εγγυημένο ως συνολικό ποσό προς ανάκτηση για όλα τα έτη λειτουργίας της ΥΑΦΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα