Σταθάκης στο Bloomberg: Θέμα χρόνου η σταθερή τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης EUROKINISSI

Για τις εξελίξεις στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις και τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ μίλησε ο Γ. Σταθάκης στο Bloomberg.

Τις εξελίξεις στον τομέα των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων αλλά και του εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες περιέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι είναι θέμα χρόνου η σταθερή τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ καθώς οι συζητήσεις αναφορικά με τις ποσότητες και την τιμή έχουν ξεκινήσει και το αποτέλεσμα είναι ζήτημα μηνών.

Για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ ο υπουργός τόνισε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με τους δυνητικούς αγοραστές σε σχέση με τη διασφάλιση πλειοψηφικού (50,1%} ελέγχου του Δημοσίου στην θυγατρική ΕΛΠΕ upstream η οποία κατέχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης και παραχώρησης υδρογονανθράκων. Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό μετέχουν οι εταιρείες Glencore και Vitol ενώ οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν στις 28 Ιανουαρίου.

Εξάλλου, όπως εξήγησε, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται επίσης η κατάθεση των προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ. Τέλος επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου για τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε εταιρείες υποδομών και εμπορίας με το Δημόσιο να διατηρεί τον έλεγχο στην πρώτη και μειοψηφικό μερίδιο 15% στη δεύτερη που θα οδεύσει προς αποκρατικοποίηση. Το Δημόσιο ελέγχει το 65% των μετόχων της ΔΕΠΑ ενώ το υπόλοιπο 35% ανήκει στα ΕΛΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network