Τρεις παρατηρήσεις της Κομισιόν για τις εκκρεμότητες στα ενεργειακά

Τρεις παρατηρήσεις της Κομισιόν για τις εκκρεμότητες στα ενεργειακά
Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν AP

Παρά την ικανοποίηση για την έναρξη του λεγόμενου target model στην ηλεκτρική αγορά, η έκθεση της Κομισιόν κάνει ειδική μνεία για το μονοπώλιο στη λιγνιτική παραγωγή, την "τρύπα" στην αγορά ΑΠΕ και τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις.

Σχετικά με το target model, η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι οι νέες χρηματιστηριακές αγορές θα επιτρέψουν καλύτερη διαμόρφωση των τιμών. Ο νέος σχεδιασμός της αγοράς είναι συμβατός με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές και επιτρέπει τη σύζευξη της προημερήσιας και ενδοημερήσιας αγοράς με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, γεγονός που θα παρέχει ενεργειακή ασφάλεια, θα στηρίξει την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και τον ανταγωνισμό στη χονδρεμπορική.

Όπως αναφέρεται, αρκετοί ενεργειακοί “παίκτες” αναμένεται να εισαχθούν στην αγορά με βάση αυτούς τους νέους όρους, ενώ σημαντικές θα είναι οι προσπάθειες για απομάκρυνση των στρεβλώσεων από τη χονδρική και η παρακολούθηση του όλου συστήματος.

Αναφορικά με τη ΔΕΗ, η Κομισιόν παρατηρεί ότι στις 23 Οκτωβρίου οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν την τελική τους πρόταση σχετικά με τη λιγνιτική παραγωγή και την πρόσβαση των ιδιωτών. Παρόλα αυτά, αναμένεται ακόμα η τελική έγκριση των αρχών ώστε να ξεκινήσει ένα market test και στη συνέχεια να εφαρμοστούν τα μέτρα εντός του 2021. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης λύσης θα είναι σύμφωνη με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και τις σχετικές αντιμονοπωλιακές δεσμεύσεις.

Δεδομένου του “σφιχτού” χρονοδιαγράμματος που αναμένουν οι Βρυξέλλες για την ελληνική πρόταση, οι θεσμοί παροτρύνουν τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν πιο στενά στο επόμενο διάστημα. Παράλληλα, η Κομισιόν καταγράφει ότι το μερίδιο της ΔΕΗ βρίσκεται στα επίπεδα του 64,3%, δηλαδή είναι καθοδικό, αλλά απέχει από το 50% που έχει τεθεί ως στόχος.

Ειδική μνεία κάνει η έκθεση στο πρόβλημα του Ειδικού Λογαριασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ,κάνοντας λόγο για “αυξανόμενη ανησυχία” και ανάγκη για μια βιώσιμη λύση. “Χρειάζεται μια προβλέψιμη και ισχυρή προσέγγιση που δεν θα βασίζεται σε πρόχειρες παρεμβάσεις και θα είναι πλήρως συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία”, τονίζεται σχετικά.

Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, η Κομισιόν σημειώνει ότι σημειώθηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας και υπάρχει πρόοδος παρά την πανδημία.

Τέλος, για το διαγωνισμό που αφορά την αποθήκη φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας, η έκθεση αναφέρει ότι αναμένεται η απόφαση της ΡΑΕ για το τιμολογιακό πλαίσιο μέσα στον τρέχον μήνα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα