Χρηματοδοτήσεις στην ενέργεια φέρνει η τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος στο Ταμείο Ανάκαμψης

Χρηματοδοτήσεις στην ενέργεια φέρνει η τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος στο Ταμείο Ανάκαμψης
Ενέργεια Getty Images/iStockphoto

Ποια ενεργειακά έργα θα χρηματοδοτήσουν τα 795 εκατ. ευρώ του REPowerEU με βάση το αίτημα της Ελλάδας στην Κομισιόν.

Τα νέα μεγάλα και φιλόδοξα έργα ενεργειακής μετάβασης που θέλει η κυβέρνηση να τρέξουν μέσα στο 2024 περιλαμβάνει το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα στην Κομισιόν για την τροποποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και την προσθήκη ενός νέου κεφαλαίου, αυτού για το REPowerEU.

Τα επιπλέον 795 εκατ. ευρώ της ελληνικής πρότασης για το REPowerEU, το οποίο δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ως σκέλος του RRF, αφορούν εμβληματικά έργα και προγράμματα που εφόσον εγκριθούν από την ΕΕ θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται εντός του έτους, αλλά κυρίως από του χρόνου.

Έργα τα οποία θα δοκιμάσουν τις αντοχές και ικανότητες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, καθώς όσο θα προχωρούν στα επόμενα στάδια, τόσο πιο απαιτητική θα γίνεται και η επιτάχυνση των διαδικασιών για να μην χαθούν κρίσιμα ορόσημα, άρα και χρηματοδοτήσεις.

Οι επιπλέον αυτοί πόροι αφορούν επί της ουσίας τις εξής μεγάλες κατηγορίες:

  1. Η πλειοψηφία, τα 560 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε δράσεις ενεργειακής απόδοσης. Δηλαδή σε νέα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» και «Εξοικονομώ Επιχειρώ», σε ένα νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στην στέγη» όπως και σε ένα ακόμη «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα», καθώς και σε δράση για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, των γνωστών ΔΕΥΑ. Είναι μονόδρομος για να επιτευχθούν οι στόχοι του νέου ΕΣΕΚ και να πολλαπλασιάσει η Ελλάδα σε όσο πιο σύντομο διάστημα τις επιδόσεις της στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, έναν από τους βασικούς πυλώνες πολιτικής του υπ. ΠΕΝ Θεόδωρου Σκυλακάκη.
  2. Τα 150 εκατ. ευρώ αφορούν ποσά για πιλοτικά έργα παραγωγής βιομεθανίου και κυρίως για δέσμευση άνθρακα Carbon Capture and Storage (CCS), όπως το έργο Prinos CCS. Στον Πρίνο, η Energean αναπτύσσει ήδη σχέδιο αποθήκευσης CO2 ως μέρος μιας γενικότερης μεσογειακής αλυσίδας δέσμευσης, μεταφοράς και αποθήκευσης ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα. H εταιρεία έχει ήδη λάβει από την Εταιρεία Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) το προβλεπόμενο από τον νόμο δικαίωμα διερεύνησης ισχύος 22 μηνών, από 1ης Οκτωβρίου 2022 για την ολοκλήρωση των μελετών που αφορούν στον χαρακτηρισμό της καταλληλότητας του Πρίνου ως χώρο αποθήκευσης CO2 σύμφωνα με τα κριτήρια που προβλέπονται από την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Εφόσον εγκριθεί η ελληνική πρόταση για το REPower EU θα πρόκειται για επιπλέον χρηματοδότηση.
  3. Τέλος, 85 εκατ. ευρώ αφορούν την εγκατάσταση επιπλέον συστημάτων αποθήκευσης. Την πρόθεση της Ελλάδας να εντάξει μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση) στις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος REPowerEU είχε εξαγγείλει κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις στην Βουλή ο Θ. Σκυλακάκης, ενώ είχε τεθεί ως στόχος και από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Τα 85 εκατ. ευρώ θα έρθουν να προστεθούν στα 200 εκατ. τα οποία έχουν ήδη δεσμευτεί για τον ίδιο σκοπό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και αφορούν τους τρεις διαγωνισμούς της ΡΑΕ για σταθμούς αποθήκευσης, οι οποίοι πρέπει να έχουν τεθεί σε λειτουργία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σφιχτά χρονοδιαγράμματα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα