Χαρ Γκόμπιντ Χοράνα: Ο γενετιστής που αποκρυπτογράφησε το DNA

Χαρ Γκόμπιντ Χοράνα: Ο γενετιστής που αποκρυπτογράφησε το DNA
GOOGLE

Απέδειξε ότι ο βιολογικός κώδικας που είναι κοινός σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς είναι γραμμένος σε μια "γλώσσα" που αποτελείται από «λέξεις» των τριών γραμμάτων, αποκρυπτογραφώντας έτσι για πρώτη φορά το DNA

Συνολικά 96 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη γέννηση του ινδοαμερικανού βιοχημικού και μοριακού βιολόγου Χαρ Γκομπίντ Χοράνα που βραβεύθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1968 (μαζί με τους Μάρσαλ Νίρενμπεργκ και Ρόμπερτ Χόλυ) για τις έρευνες που κατέδειξαν τον τρόπο με τον οποίο η σειρά των νουκλεοτιδίων στα νουκλεϊκά οξέα, που φέρουν τον γενετικό κώδικα, ελέγχει τη σύνθεση πρωτεϊνών στο κάθε κύτταρο.

Ο Χοράνα Σπούδασε αρχικά στο Παντζάμπ της Ινδίας (ως το 1945) και συνέχισε με σπουδές στην Αγγλία, όπου πήρε (1948) διδακτορικό.

ADVERTISING

Μαζί με την ερευνητική του ομάδα απέδειξε ότι ο βιολογικός κώδικας που είναι κοινός σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς είναι γραμμένος σε μια «γλώσσα» που αποτελείται από «λέξεις» των τριών γραμμάτων: κάθε τριάδα νουκλεοτιδίων κωδικοποιεί ένα συγκεκριμένο αμινοξύ.

Συγκεκριμένα, έδειξαν ότι το ριβονουκλεϊκό οξύ (RNA) με τρεις επαναλαμβανόμενες μονάδες νουκλεοτιδίων (UCUCUCU → UCU CUC UCU) παρήγε δύο εναλλασσόμενα αμινοξέα. Το αποτέλεσμα αυτό, συνδυαζόμενο με το πείραμα των Rachit & Leder, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η τριάδα UCU είναι η «λέξη» για το αμινοξύ σερίνη και η CUC η λέξη για τη λευκίνη.

Τρεις επαναλαμβανόμενες τριάδες στο RNA ( π.χ. UACUACUA → UAC UAC UAC, ή ACU ACU ACU, ή CUA CUA CUA) ανακαλύφθηκε ότι παράγουν τρεις διαφορετικές ακολουθίες αμινοξέων, ενώ 4 επαναλαμβανόμενες τριάδες, μεταξύ των οποίων οι UAG, UAA και UGA, παράγουν μόνο διπεπτίδια και τριπεπτίδια, αποκαλύπτοντας έτσι ότι οι συνδυασμοί UAG, UAA και UGA αποτελούν κωδικόνια τερματισμού.

Επιπλέον, ειδικότερα ο Χοράνα υπήρξε ο πρώτος επιστήμονας που συνέθεσε χημικώς ολιγονουκλεοτίδια.

Χαρ Γκόμπιντ Χοράνα: Ο γενετιστής που αποκρυπτογράφησε το DNA
GOOGLE

(Με πληροφορίες από Wikipedia)

SHARE:

24Media Network