Εικόνες: Ο κορονοϊός καταλαμβάνει ανθρώπινο πνευμονικό κύτταρο

Εικόνες: Ο κορονοϊός καταλαμβάνει ανθρώπινο πνευμονικό κύτταρο
Ο SARS-CoV-2 που καταλαμβάνει πνευμονικό κύτταρο UNC School of Medicine

Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας απαθανάτισαν τον ιό SARS-CoV-2 να εγκαθίσταται και να εξαπλώνεται σε βρογχικά κύτταρα ανθρώπινου οργανισμού.

Εντυπωσιακές εικόνες του ιού SARS-CoV-2, του κορονοϊού που είναι υπεύθυνου για την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνει όλος ο πλανήτης τους τελευταίους μήνες, έδωσαν στη δημοσιότητα επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Οι εικόνες δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine και δείχνουν τον ιό να μολύνει τα βρογχικά κύτταρα, τα οποία βρίσκονται στην κύρια οδό προς τους πνεύμονες.

“Αυτές οι εικόνες των μολυσμένων με SARS-CoV-2 καλλιεργειών δείχνουν ότι τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί, είναι γεμάτα με ιούς που απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες σωματιδίων του ιού και αποτελούν ένα ισχυρό ζήτημα για τη χρήση μάσκας από μολυσμένα και μη μολυσμένα άτομα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού,” δήλωσε στο IFLScience η Camille Ο Ehre, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Ο SARS-CoV-2 που καταλαμβάνει πνευμονικό κύτταρο UNC School of Medicine

 

Οι εν λόγω κορονοϊοί είναι οι εκατοντάδες μικροσκοπικές κουκκίδες (φαίνονται με κόκκινο χρώμα στην εικόνα που ακολουθεί) που καλύπτουν αυτό που μοιάζει με κυψέλη (τυρκουάζ). Οι ιοί είναι πολύ μικροσκοπικοί και ο SARS-CoV-2 δεν διαφέρει, με διάμετρο από 50 έως 200 νανόμετρα. Για σύγκριση, τα ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια απέχουν περίπου 7.000 νανόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι οι ιοί είναι πολύ μικροί για να φανούν με ένα μικροσκόπιο και μπορούν να παρατηρηθούν μόνο με ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Έγχρωμη φωτογραφία του SARS-CoV-2 UNC School of Medicine

 

Όπως διακρίνεται, υπάρχει ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός σωματιδίων του ιού που παράγεται και απελευθερώνεται από ένα κύτταρο στα ανθρώπινα αναπνευστικά συστήματα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο τα παθογόνα μπορούν να εισβάλουν και να κατακλύσουν ένα ανθρώπινο σώμα. Χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς των κυττάρων-ξενιστών για την παραγωγή αντιγράφων τους, τα οποία στη συνέχεια διαδίδονται σε άλλα κύτταρα.

«Η πιο εντυπωσιακή παρατήρηση ήταν ο εκπληκτικός αριθμός των βιριονίων (σ.σ. τα σωματίδια του ιού αλλά όχι τα κύτταρά του) που παράγεται από ένα μόνο μολυσμένο κύτταρο. Μερικά από αυτά τα μολυσμένα κύτταρα ήταν τόσο γεμάτα με ιούς που στρογγυλοποιήθηκαν και αποσπάστηκαν από το επιθήλιο, δίνοντας την εντύπωση ότι επρόκειτο να σκάσουν και να δημιουργήσουν ένα ιδανικό όχημα για αυτά τα βιριόνια να μολύνουν είτε τον απομακρυσμένο πνεύμονα με αναρρόφηση είτε να βγουν από τη μύτη για να μολύνουν το επόμενο άτομο” επεσήμανε η Ehre.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα