Elijah McCoy: Η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στον σπουδαίο Αμερικανό επιστήμονα

Elijah McCoy: Η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στον σπουδαίο Αμερικανό επιστήμονα
Ο Elijah McCoy google printscreen

Αφιερωμένο στον Elijah McCoy και την επέτειο των 178 χρόνων από τη γέννησή του, είναι το σημερινό doodle της Google.

Στον Elijah McCoy και το σπουδαίο επιστημονικό του έργο είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google. Ο McCoy (2 Μαΐου 1844 – 10 Οκτωβρίου 1929) ήταν ένας αφρικανικός-αμερικανικός εφευρέτης που έλαβε περισσότερα από 50 διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τις εφευρέσεις του. Η πιο γνωστή εφεύρεσή του ήταν ένα κύπελλο που τροφοδοτούσε λιπαντικό λάδι σε ρουλεμάν μηχανών μέσω ενός σωλήνα.

Ο Elijah McCoy γεννήθηκε στις 2 Μαΐου 1844, στο Colchester, Ontario, Canada. Οι γονείς του – ο Τζορτζ και ο Μίλντρεντ Μακόι – ήταν πρώην σκλάβοι που είχαν φύγει από το Κεντάκι για τον Καναδά στον υπόγειο σιδηρόδρομο.

Ο Τζορτζ ΜακΚόι στρατολογήθηκε στις βρετανικές δυνάμεις, και σε αντάλλαγμα, του δόθηκαν 160 στρέμματα γης για τις υπηρεσίες του. Όταν ο Elijah ήταν 3 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε πίσω στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν. Αργότερα μετακόμισαν στο Ypsilanti, Michigan, όπου ο πατέρας του άνοιξε μια επιχείρηση καπνού. Ο Elijah είχε 11 αδέλφια. Ως παιδί, του άρεσε να παίζει με εργαλεία και μηχανές και να πειραματίζεται με διαφορετικούς τρόπους για να τα διορθώσει και να τα βελτιώσει.

Elijah McCoy: Οι εφευρέσεις και το σπουδαίο έργο του

Στην ηλικία των 15 ετών, ο McCoy έφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο να γίνει μηχανολόγος μηχανικός στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Αφού πήρε το πτυχίο του, επέστρεψε στο Μίσιγκαν.

Ωστόσο, ο McCoy – όπως και άλλοι Αφροαμερικανοί εκείνη την εποχή – αντιμετώπισε φυλετικές διακρίσεις που τον εμπόδισαν να πετύχει. Η μόνη δουλειά που μπορούσε να βρει ήταν αυτή του πυροσβέστη στον κεντρικό σιδηρόδρομο του Μίσιγκαν. Ως πυροσβέστης σε ένα τρένο ήταν υπεύθυνος για την τροφοδότηση της ατμομηχανής, λιπαίνοντας τα κινούμενα μέρη του κινητήρα, καθώς και τους άξονες και τα ρουλεμάν της αμαξοστοιχίας.

Λόγω της εκπαίδευσής του, ο McCoy μπόρεσε να εντοπίσει και να λύσει τα προβλήματα λίπανσης και υπερθέρμανσης του κινητήρα. Εκείνη την εποχή, τα τρένα χρειάζονταν να σταματούν περιοδικά και να λιπαίνονται για να αποφεύγεται η υπερθέρμανση.

Ο McCoy ανέπτυξε ένα λιπαντικό για ατμομηχανές που δεν απαιτούσαν τη διακοπή της αμαξοστοιχίας. Το αυτόματο λιπαντικό του χρησιμοποιούσε πίεση ατμού για να αντλήσει λάδι όπου χρειαζόταν.

Ο McCoy έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για αυτήν την εφεύρεση το 1872, το πρώτο από τα πολλά που θα λάμβανε για τις βελτιώσεις του στα λιπαντικά μηχανών ατμού. Αυτή η εφεύρεση επέτρεψε στα τρένα να ταξιδεύουν πιο μακριά χωρίς παύσεις για συντήρηση.

Το 1868, ο Elijah McCoy παντρεύτηκε την Ann Elizabeth Stewart, η οποία πέθανε τέσσερα χρόνια αργότερα. Ένα χρόνο αργότερα, ο McCoy παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, Mary Eleanora Delaney. Το ζευγάρι δεν απέκτησε παιδιά.

Ο McCoy συνέχισε να βελτιώνει τον αυτόματο σχεδιασμό λιπαντικών και να σχεδιάζει νέες συσκευές. Οι σιδηροδρομικές και ναυτιλιακές γραμμές άρχισαν να χρησιμοποιούν τα νέα λιπαντικά του McCoy και το Michigan Central Railroad τον προήγαγε σε εκπαιδευτή στη χρήση των νέων του εφευρέσεων.

Αργότερα, ο McCoy έγινε σύμβουλος της σιδηροδρομικής βιομηχανίας σε θέματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Ο McCoy απέκτησε επίσης διπλώματα ευρεσιτεχνίας για νέες εφευρέσεις του, συμπεριλαμβανομένης μιας σιδερώστρας και ενός ψεκαστήρα γκαζόν.

Elijah McCoy: Τα προβλήματα υγείας και ο θάνατος

Το 1922, ο McCoy και η σύζυγός του είχαν αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η Mary πέθανε λίγο αργότερα λόγω επιπλοκών, ενώ ο McCoy αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο επιστήμονας είχε αρκετά οικονομικά προβλήματα, ενώ η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνονταν σημαντικά.

Ο McCoy υπέφερε στα τελευταία του χρόνια, έχοντας πολλά προβλήματα που τον οδήγησαν στο νοσοκομείο. Πέθανε στις 10 Οκτωβρίου 1929, λόγω άνοιας που προκλήθηκε από υπέρταση .

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα