Επιστήμονες εντόπισαν υδρατμούς σε έναν από τους φυσικούς δορυφόρους του Δία

Επιστήμονες εντόπισαν υδρατμούς σε έναν από τους φυσικούς δορυφόρους του Δία
shutterstock

Επιστήμονες παρατήρησαν στοιχεία υδρατμών στην ατμόσφαιρα του Γανυμήδη, ενός από τους 79 φυσικούς δορυφόρους του Δία.

Αποδείξεις για την ύπαρξη υδρατμών σε έναν από τους μεγαλύτερους φυσικούς δορυφόρους του πλανήτη Δία, τον Γανυμήδη, έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες. Η αποστολή “JUICE” (the JUpiter ICy moons Explorer), της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) πρόκειται να φθάσει στον Δία το 2029, για να μελετήσει τον Γανυμήδη.

Για να καταλήξουν στα ευρήματά τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα δύο δεκαετιών, τα οποία συνέλεξαν μέσω του “Hubble”, του Διαστημικού Τηλεσκόπιου της NASA, το οποίο βοήθησε τους αστρονόμους να παρατηρήσουν ένα παράξενο φαινόμενο στις υπεριώδεις εικόνες που έλαβαν από τον δορυφόρο του Δία.

Οι πρώτες εικόνες λήφθηκαν το 1998 από το Space Telescope Imaging Spectrograph (STIS). Ο Lorenz Roth, του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Σουηδία (KTH), το 2018 χρησιμοποίησε δεδομένα από τον φασματογράφο “Cosmic Origins” του “Hubble” μαζί με αρχειακές εικόνες από το 1998 έως το 2010, για να φθάσει στην ανακάλυψη πως η παγωμένη επιφάνεια του Γανυμήδη μετατρέπεται σε ατμούς.

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χαμπλ σε τροχιά πάνω από τη Γη shutterstock

“Μέχρι τότε, μόνο το μοριακό οξυγόνο είχε παρατηρηθεί, το οποίο παράγεται όταν φορτισμένα σωματίδια διαβρώνουν την επιφάνεια του πάγου. Οι υδρατμοί που βρήκαμε τώρα, προέρχονται από την “εξάχνωση” του πάγου, η οποία προκαλείται από θερμική διαφυγή υδρατμών από παγωμένες περιοχές”, ανέφερε ο Roth.

Η αποστολή “Juice” της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το 2022 για να φθάσει στον Δία το 2029. Η αποστολή θα παρατηρεί για τρία χρόνια τον Δία και τρεις από τους μεγαλύτερους φυσικούς δορυφόρους του, τον Γανυμήδη, την Ευρώπη και τη Καλλιστώ.

Τα νέα ευρήματα πρόκειται να βοηθήσουν την ESA να βελτιώσει τις παρατηρήσεις της στον Δία ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα το πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι αέριοι γίγαντες, όπως είναι ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας.

Ο Γανυμήδης, σύμφωνα με τον Independent, υπόκειται σε επτακόσιες φορές μεγαλύτερη φυσική ακτινοβολία από τη Γη και εκατό φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Άρη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version