Η ολική έκλειψη Ηλίου από το διάστημα – Το βίντεο της NASA

Διαβάζεται σε 3'
Η έκλειψη Ηλίου από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Η έκλειψη Ηλίου από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό NASA

Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είδε τη σκιά της Σελήνης να σκεπάζει τη Γη. Εντυπωσιακά πλάνα της NASA.

Η Ολική Έκλειψη Ηλίου είναι πλέον ιστορικό γεγονός και ήδη απολαύσαμε καρέ από το φαινόμενο που δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν μπορέσαμε να δούμε live. Τώρα, η NASA δίνει στη δημοσιότητα και τα πλάνα της έκλειψης από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε ένα εντυπωσιακό βίντεο που δικαίως έχει γίνει viral στα social media.

Όπως θα δείτε παρακάτω, από το διάστημα η έκλειψη έγινε ορατή ως μια τεράστια σκιά που κινήθηκε αργά πάνω από τον πλανήτη μας. Οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – σε τροχιά 250 μίλια πάνω από τη Γη – κατέγραψαν καρέ της σκιάς  του φεγγαριού, ενώ η ίδια εικόνα κατεγράφη από τους μετεωρολογικούς δορυφόρους.

Δείτε το βίντεο της NASA από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό:

Η θέση του διαστημικού σταθμού δεν ήταν τυχαία, αφού η NASA προετοιμαζόταν για αυτή τη στιγμή εδώ και μήνες, τροποποιώντας την πορεία του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού, ώστε να τον φέρει την κατάλληλη θέση για λήψεις, στις 8 Απριλίου. Το βίντεο που βλέπετε τραβήχτηκε από τους μηχανικούς πτήσης της NASA Matthew Dominick και Jeanette Epps. Οι μετεωρολογικοί δορυφόροι κατέγραψαν επίσης μειωμένες επιφανειακές θερμοκρασίες στη Γη κατά τη διάρκεια του “περάσματος” της σκιάς, καθώς μειώθηκε η ποσότητα του ηλιακού φωτός που έφτανε στο έδαφος (στο μονοπάτι της ολότητας, οι θερμοκρασίες πέφτουν κατά περίπου 10 βαθμούς).

 

Η δε Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, δημιούργησε μια κινούμενη εικόνα του φαινομένου, με λήψεις από γεωστατικούς καιρικούς δορυφόρους.

Ήταν η πρώτη ολική έκλειψη ηλίου που κατεγράφη στη Βόρεια Αμερική τα τελευταία έξι χρόνια και η δεύτερη μεγαλύτερη σε διάρκεια μετά την αντίστοιχη που έλαβε χώρα στις 16 Ιουνίου 1806.

Η αμέσως επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου αναμένεται στις 12 Αυγούστου 2024, και θα είναι ορατή σε μία ζώνη που θα εκτείνεται από τη Ρωσία και την Ισλανδία έως την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου στη Βόρεια Αμερική θα γίνει ορατή στις 30 Μαρτίου 2033, στην Αλάσκα, ενώ στις 23 Αυγούστου του 1944 θα γίνει ορατή σε Μοντάνα και Νότια Ντακότα. Στις 12 Αυγούστου του 1945 μια ολική έκλειψη Ηλίου θα “διασχίσει” τμήματα 12 πολιτειών των ΗΠΑ από την Καλιφόρνια έως τη Φλόριντα.

Πώς κάλυψε η NASA την έκλειψη Ηλίου, λεπτό προς λεπτό:

Η Nasa έχει έναν κατάλογο των επερχόμενων ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, τον οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα