Hλιακή έκλαμψη θα μπορούσε να στείλει το Βόρειο Σέλας στη Νέα Υόρκη

Hλιακή έκλαμψη θα μπορούσε να στείλει το Βόρειο Σέλας στη Νέα Υόρκη
shutterstock

Ηλιακή έκλαμψη που αναμένεται σήμερα στη Γη ειναι πιθανό να προκαλέσει διαταρραχές στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και να μετακινήσει το Βόρειο Σέλας σε νοτιότερες περιοχές.

Μια τεράστια ηλιακή έκλαμψη αναμένεται να πλήξει τη Γη σήμερα και πιθανότατα θα επηρεάσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και να μετακινήσει το Βόρειο Σέλας νοτιότερα, ακόμα και μέχρι τη Νέα Υόρκη.

Η έκλαμψη η οποία επισήμως είναι γνωστή ως στεμματική εκπομπή μάζας (CME), παρατηρήθηκε το Σάββατο στην πλευρά του ήλιου που βλέπει τον πλανήτη μας και συμβαίνει καθώς μπαίνουμε σε περίοδο αυξημένης ηλιακής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με προειδοποίηση της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) η γεωμαγνητική καταιγίδα θα μπορούσε να προκαλέσει διακυμάνσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, όπου η Γη είναι περισσότερο εκτεθειμένη. Η NOAA πρόσθεσε ότι μπορεί να επηρεαστούν και οι δορυφόροι και να παρουσιάσουν “ανωμαλίες προσανατολισμού” κάτι που σημαίνει ότι ο επίγειος έλεγχος θα πρέπει να τους ανακατευθύνει, καθώς και οτιδήποτε βρίσκεται σε χαμηλή γήινη τροχιά και αντιμετωπίζει αυξημένη αντίσταση.

Κατά τον ίδιο οργανισμό, όπως αναφέρει το Sky News, η καταιγίδα θα μπορούσε να φτάσει την κατηγορία μέτριας ισχύος (G2). Συμφωνα με τους ειδικούς, οι επιδράσεις της καταιγίδας θα διαρκέσουν έως αύριο, 12 Οκτωβρίου.

Παρ΄όλα αυτά οι αστρονόμοι δεν αναμένουν ότι η έκλαμψη θα προκαλέσει μεγάλες διαταραχές, όπως κατά το Γεγονός Carrington, που θεωρείται η μεγαλύτερη ηλιακή καταιγίδα που έχει καταγραφεί ποτέ και η οποία έπληξε τη Γη το 1859.

Το γεγονός αυτό, είχε ως αποτέλεσμα ένα σέλας ορατό σε όλο τον ουρανό, ακόμη και σε γεωγραφικά πλάτη πολύ πιο κοντά στον ισημερινό το οποίο σύμφωνα με σύγχρονες αναφορές,  ήταν πιο φωτεινό από το φως της πανσελήνου. Προκάλεσε βλάβες στα τηλεγραφικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ενώ μια παρόμοια καταιγίδα σήμερα θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ηλιακή δραστηριότητα έχει παρατηρηθεί οτι αυξάνεται και μειώνεται με φυσικό τρόπο κάθε 11 χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα