Κορονοϊός: Οι έξι κατηγορίες συμπτωμάτων

Κορονοϊός: Οι έξι κατηγορίες συμπτωμάτων
Νοσοκομείο στο Χιούστον σε καιρό κορονοϊού AP

Ερευνητές κατηγοριοποίησαν τα συμπτώματα του κορονοϊού, με την μελέτη τους να δείχνει ποιοι ασθενείς ενδέχεται να χρειαστούν νοσοκομειακή φροντίδα πολύ πριν έχουν την ανάγκη, και ποιοι όχι.

Σε έξι κατηγορίες μπορούν να χωριστούν τα συμπτώματα του κορονοϊού, όπως διαπίστωσαν ερευνητές, σε μια προσπάθεια να προβλεφτεί αν ένας ασθενής θα χρειαστεί αναπνευστήρα ή άλλη υποστήριξη.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, όπως αναφέρει ο Guardian, μπορούν να αποτελέσουν και βάση για τις ανάγκες σε νοσοκομειακή περίθαλψη και αναπνευστική υποστήριξη ενώ μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που πρόκειται να κινδυνεύσουν, να έχουν από νωρίς υποστήριξη στο σπίτι όπως έναν μετρητή οξυγόνου ή επισκέψεις νοσοκόμων ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι αυτή τη στιγμή οι ασθενείς πηγαίνουν στο νοσοκομείο μετά από 13 μέρες κατά μέσο όρο.

“Οτιδήποτε μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις τους ανθρώπους να έρχονται μισοπεθαμένοι, θα αυξήσει την πιθανότητα επιβίωσης και θα σταματήσει επίσης να γεμίζει άσκοπα τα νοσοκομειακά κρεβάτια», δήλωσε ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ του King’s College London, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο medRxiv και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από επιστήμονες, βασίζεται σε δεδομένα από την εφαρμογή της ομάδας, η οποία έχει περισσότερους από 4 εκατομμύρια χρήστες.

Οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από 1.653 χρήστες που ήταν θετικοί στον κορονοϊό, ανέφεραν επίμονα συμπτώματα και κατέγραφαν τακτικά στοιχεία σχετικά με την υγεία και την κατάστασή τους. Συνολικά, 383 από αυτούς τους χρήστες πήγαν μία φορά στο νοσοκομείο και 107 χρειάστηκαν επιπλέον οξυγόνο ή αερισμό.

Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε αλγόριθμους μηχανικής μάθησης – έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης – για να διερευνήσει εάν ορισμένα συμπτώματα, μεταξύ των 14 που παρακολουθούνται, μπορούν να ομαδοποιηθούν. Τα αποτελέσματα δείχνουν έξι διαφορετικές κατηγορίες με βάση τον τύπο των συμπτωμάτων, όταν εμφανίστηκαν, και την εξέλιξή τους εντός των πρώτων 14 ημερών της ασθένειας.

“Είδαμε ότι υπήρχε μια πολύ ξεκάθαρη σχέση μεταξύ αυτών των κατηγοριών και εξωτερικών παραγόντων”, δήλωσε η Δρ Κλερ Στιβς, συν-συγγραφέας από το King’s College London, προσθέτοντας άλλους παράγοντες όπως η μεγάλη ηλικία ή ορισμένες προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, οι οποίες ήταν πιο συχνές σε ορισμένες ομάδες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΕΞΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Κατηγορία 1: Κυρίως συμπτώματα ανώτερης αναπνευστικής οδού, όπως επίμονος βήχας, με μυϊκό πόνο. Περίπου 1,5% των ασθενών σε αυτήν την ομάδα χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη, με το 16% να κάνει μία ή περισσότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο. Αυτή ήταν η πιο κοινή ομάδα συμπτωμάτων, που επηρέασε 462 συμμετέχοντες.

Κατηγορία 2: Κυρίως συμπτώματα ανώτερης αναπνευστικής οδού, αλλά και μεγαλύτερη συχνότητα παραλείψεων γευμάτων και πυρετός. Από τους ασθενείς αυτής της ομάδας, το 4,4% χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη, με το 17,5% να πηγαίνει μία ή περισσότερες φορές στο νοσοκομείο.

Κατηγορία 3: Γαστρεντερικά συμπτώματα όπως διάρροια, αλλά λίγα άλλα συμπτώματα. Ενώ μόνο το 3,7% των ασθενών αυτής της ομάδας χρειάστηκε αργότερα αναπνευστική υποστήριξη, σχεδόν το 24% πραγματοποίησε τουλάχιστον μία επίσκεψη στο νοσοκομείο.

Κατηγορία 4: Πρώτα σημάδια σοβαρής κόπωσης, συνεχής πόνος στο στήθος και βήχας. Από τους ασθενείς αυτής της ομάδας, το 8,6% χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη, με το 23,6% να κάνει μία ή περισσότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Κατηγορία 5: Σύγχυση, παράλειψη γευμάτων και σοβαρή κόπωση. Από τους ασθενείς αυτής της ομάδας το 9,9% χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη, με το 24,6% να πηγαίνει μία ή περισσότερες φορές στο νοσοκομείο.

Κατηγορία 6: Σημαντική αναπνευστική δυσχέρεια που περιλαμβάνει πρώιμη έναρξη δύσπνοιας και πόνου στο στήθος, καθώς και σύγχυση, κόπωση και γαστρεντερικά συμπτώματα. Σχεδόν το 20% αυτής της ομάδας χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη και το 45,5% πραγματοποίησε μία ή περισσότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο. Αλλά αυτό ήταν το λιγότερο κοινό σύμπλεγμα συμπτωμάτων, που επηρέασε 167 συμμετέχοντες.

Η ομάδα είπε ότι οι δύο πρώτες κατηγορίες φαίνεται να είναι “ήπιες” μορφές του Covid-19.

Παρόμοιες ομαδοποιήσεις εντοπίστηκαν όταν οι ερευνητές επανέλαβαν το έργο με δεδομένα από 1.047 διαφορετικούς χρήστες εφαρμογών, με την ομάδα να προσθέτει πονοκεφάλους και απώλεια μυρωδιάς και γεύσης, οι οποίες εμφανίστηκαν σε όλες τις ομάδες. Η απώλεια γεύσης είχε μεγαλύτερη διάρκεια σε ήπιες περιπτώσεις.

Οι ερευνητές λένε ότι τα συμπτώματα παρακολούθησης βελτιώνουν την ικανότητα πρόβλεψης της πορείας ενός ασθενούς Covid-19.

Με βάση τις πρώτες πέντε ημέρες των συμπτωμάτων, μαζί με τα χαρακτηριστικά του ασθενούς όπως η ηλικία, το φύλο και οι προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις, η ομάδα θα μπορούσε να προβλέψει κατά 79% πότε ενδέχεται να χρειαστεί ο ασθενής αναπνευστική υποστήριξη. Χρησιμοποιώντας μόνο τα χαρακτηριστικά του ασθενούς, το ποσοστό αυτό ήταν κάτω από το 70% και οι πιθανότητες θα έδιναν ποσοστό 50%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα