Κορονοϊός: Τρεις στους τέσσερις ασθενείς έχουν συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες

Γιατρός σε νοσοκομείο covd-19 στη Βραζιλία
Γιατρός σε νοσοκομείο covd-19 στη Βραζιλία AP

Σχεδόν 3 στους 4 ασθενείς με κορονοϊό, σύμφωνα με μελέτη, εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετές βδομάδες. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι κόπωση (40%), δύσπνοια (36%) και αϋπνία ή δυσκολία να κοιμηθούν (30%).

Το 73% -σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις ασθενείς- με Covid-19 εμφανίζουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα της νόσου για αρκετές εβδομάδες μετά τη διάγνωση, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Τα συχνότερα είναι κόπωση ή εξάντληση (40% όσων μολύνονται από τον κορονοϊό), δύσπνοια (36%) και αϋπνία ή δυσκολία να κοιμηθούν (30%). Άλλα -λιγότερο συχνά- συμπτώματα είναι η απώλεια μνήμης, η κινητική δυσκολία, ο βήχας και ο πυρετός. Κατάθλιψη και άγχος παρατηρείται περίπου στο 20% (ένας στους πέντε). Ως επίμονο θεωρείται ένα σύμπτωμα που συνεχίζεται δύο μήνες μετά την αρχική διάγνωση ή έναν μήνα με την ανάρρωση από την οξεία φάση ή το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

ADVERTISING

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Στίβεν Γκούντμαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, αξιολόγησαν (συστηματική ανασκόπηση) 45 μελέτες που αφορούσαν συνολικά 9.751 άτομα με Covid-19, εκ των οποίων περίπου το 85% είχαν χρειαστεί νοσηλεία.

«Τα παραπάνω ποσοστά αφορούν, κυρίως, όσους αρρώστησαν μέτρια έως σοβαρά», ανέφερε ο Γκούντμαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και επεσήμανε ότι για μερικούς ανθρώπους τα επίμονα επί καιρό συμπτώματά τους, μετά την ανάρρωση από την οξεία φάση της νόσου, δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες στην καθημερινή ζωή τους και στην ικανότητα εργασίας τους.

Εκατομμύρια άνθρωποι, διεθνώς, περνούν τη λεγόμενη «μακρά Covid-19» με συμπτώματα που διαρκούν έως και για εννέα μήνες. Σχεδόν το 10% -ο ένας στους δέκα- όσων νοσηλεύθηκαν λόγω κορονοϊού, τελικά επιστρέφουν στο νοσοκομείο για να λάβουν επιπρόσθετη βοήθεια. «Η Covid-19 δεν τελειώνει πάντα με την ανάρρωση από την οξεία φάση», τόνισε ο Γκούντμαν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network