Κορυφώνονται την Κυριακή οι Διδυμίδες, η βροχή των διαττόντων αστέρων

Κορυφώνονται την Κυριακή οι Διδυμίδες, η βροχή των διαττόντων αστέρων

Οι Διδυμίδες, μια από τις πιο θεαματικές "βροχές" διαττόντων αστέρων, κορυφώνεται τα χαράματα της Κυριακής και είναι ορατή και από τον Αττικό ουρανό.

Μια από τις πιο θεαματικές βροχές διαττόντων αστέρων, των Διδυμίδων, θα αποκορυφωθεί το βράδυ του Σαββάτου, 13 Δεκεμβρίου, προς το ξημέρωμα της Κυριακής, 14 Δεκεμβρίου.

Το φαινόμενο των Διδυμίδων, που συνήθως διαρκεί από τις 7 έως τις 17 Δεκεμβρίου, μαζί με τις Περσείδες του Αυγούστου, παράγουν ένα από τα δύο εντυπωσιακότερα φαινόμενα διαττόντων αστέρων μέσα στο έτος, εφόσον βέβαια οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρηση. Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι Διδυμίδες είναι ο  "βασιλιάς" των διαττόντων, καθώς μπορούν να "παράγουν" έως 120 πολύ φωτεινά μετέωρα, δηλαδή πεφταστέρια, την ώρα, σε διάφορα σημεία στο νυχτερινό ουρανό και όχι σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Υπολογίζεται ότι οι Διδυμίδες, έκαναν την πρώτη τους εμφάνισή στα μέσα του 1800 και έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων, από όπου φαίνεται να προέρχονται. Αντίθετα, όμως, με τις άλλες βροχές διαττόντων αστέρων, δεν προέρχονται από την ουρά κάποιου κομήτη, αλλά από έναν μυστηριώδες αστεροειδή, τον "3200 Φαέθωνα", που ανακαλύφθηκε το 1983 από το δορυφόρο IRAS της NASA.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για ένα σκοτεινό βραχώδες αντικείμενο, χωρίς "ουρά", που μερικοί αστρονόμοι θεωρούν "νεκρό" πια κομήτη, το οποίο όμως δεν αφήνει στο πέρασμα του αρκετή σκόνη για να δικαιολογήσει τη δημιουργία των διαττόντων. Οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει τις τροχιές των μετεώρων των Διδυμίδων, πιστεύουν ότι μάλλον προέρχονται από μεγάλες ποσότητες υλικών που εκτινάχθηκαν από τον "3200 Φαέθωνα", όταν αυτός είχε πλησιάσει πολύ τον Ήλιο.

Ο αστεροειδής "Φαέθων" είναι μήκους περίπου πέντε χιλιομέτρων και ακολουθεί μια ιδιαίτερα ελλειπτική τροχιά, η οποία κάθε 1,4 χρόνια τον φέρνει ανάμεσα στον Ερμή και στον Ήλιο, με συνέπεια, ανά τακτικά χρονικά διαστήματα να "καίγεται" από την ηλιακή ακτινοβολία , καθώς πλησιάζει τον Ήλιο περισσότερο από κάθε άλλο γνωστό αστεροειδή και έτσι να παράγει νέες εκροές σκόνης. Το ρεύμα αυτό προκαλεί τις Διδυμίδες, όταν τα μετέωρα εισέρχονται στη γήινη τροχιά και καίγονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Άλλοι επιστήμονες αντιτείνουν ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να εξηγήσει τον μεγάλο αριθμό σωματιδίων σκόνης που πέφτουν στη Γη με την μορφή μετεώρων. Γι’ αυτό, θεωρούν ότι το μυστήριο της προέλευσης και δημιουργίας των Διδυμίδων δεν έχει ακόμα λυθεί οριστικά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE: