Mario Molina: Η Google τιμά με doodle τον Μεξικανό χημικό

Mario Molina: Η Google τιμά με doodle τον Μεξικανό χημικό
Mario Molina google

Αφιερωμένο στον νομπελίστα χημικό και πρωτοπόρο στις έρευνες για την τρύπα του όζοντος, Mario Molina είναι το doodle της Κυριακής (19/03).

Η Google τιμά με το σημερινό της doodle τα 80 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Μεξικανού χημικού Δρ. Mario Molina..

Ο Δρ. Mario Molina ήταν ο άνθρωπος που έπεισε με επιτυχία τις κυβερνήσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σώσουν το στρώμα του όζοντος του πλανήτη και ένας από τους ερευνητές που εξέθεσαν ότι οι χημικές ουσίες μπορούν να καταστρέψουν το στρώμα του όζοντος της Γης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των φυτών και της άγριας ζωής από το επιβλαβές υπεριώδες φως.

Για το έργο του τιμήθηκε το 1995 με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας.

Ο Δρ. Molina γεννήθηκε σαν σήμερα το 1943 στην Πόλη του Μεξικού και πέθανε στις 7 Οκτωβρίου 2020. Ως παιδί, ήταν τόσο παθιασμένος με την επιστήμη που μετέτρεψε το μπάνιο του σε ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο. Τίποτα δεν μπορούσε να συγκριθεί με τη χαρά του να βλέπει μικροσκοπικούς οργανισμούς να γλιστρούν στο μικροσκόπιό του.

Ο Μεξικανός χημικός Μάριο Μολίνα Lenny Ignelzi/AP Photo


Ο Δρ. Molina έλαβε το πτυχίο χημικού μηχανικού από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού και πτυχίο προχωρημένου επιπέδου από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να πραγματοποιήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ και αργότερα στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Δρ. Molina άρχισε να ερευνά πώς οι συνθετικές χημικές ουσίες επηρεάζουν την ατμόσφαιρα της Γης. Ήταν ένας από τους πρώτους που ανακάλυψε ότι οι χλωροφθοράνθρακες (μια χημική ουσία που βρίσκεται σε κλιματιστικά, σπρέι αεροζόλ και πολλά άλλα) διασπούσαν το όζον και προκαλούσαν την υπεριώδη ακτινοβολία να φτάσει στην επιφάνεια της Γης. Αυτός και οι συν-ερευνητές του δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature, το οποίο αργότερα τους χάρισε το Νόμπελ Χημείας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα βραβεύει τον Μάριο Μολίνα με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας Jacquelyn Martin/AP Photo

Η πρωτοποριακή έρευνα έγινε το θεμέλιο του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, μιας διεθνούς συνθήκης που απαγόρευσε επιτυχώς την παραγωγή σχεδόν 100 χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον. Αυτή η διεθνής συμμαχία θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές περιβαλλοντικές συνθήκες που έγιναν ποτέ – ένα προηγούμενο που δείχνει ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Mario Molina google

Χάρη στις κρίσιμες επιστημονικές ανακαλύψεις του Δρ. Molina, το στρώμα του όζοντος του πλανήτη βρίσκεται σε καλό σημείο για να ανακάμψει πλήρως τις επόμενες δεκαετίες. Το Mario Molina Center, ένα κορυφαίο ερευνητικό ινστιτούτο στο Μεξικό, συνεχίζει το έργο του για να δημιουργήσει έναν πιο βιώσιμο κόσμο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα