Μεσαίωνας: Έφτιαξαν συσκευή απώλειας βάρους που κλειδώνει το στόμα

Μεσαίωνας: Έφτιαξαν συσκευή απώλειας βάρους που κλειδώνει το στόμα
Η συσκευή απώλειας βάρους Πανεπιστήμιο Οτάγκο

Ουκ ολίγες αντιδράσεις για την "πρώτη παγκοσμίως συσκευή απώλειας βάρους", η οποία παραπέμπει σε βασανιστήρια άλλων αιώνων. Τι διευκρίνισαν οι επιστήμονες μετά την κατακραυγή.

Η “πρώτη συσκευή παγκοσμίως για την απώλεια βάρους” είναι γεγονός, όπως πραγματικότητα είναι και ότι αυτή παραπέμπει σε Μεσαίωνα και βασανιστήρια. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί ότι πρόκειται για μια συσκευή που κυριολεκτικά κλειδώνει τα σαγόνια των ανθρώπων, αναγκάζοντάς τους να καταναλώνουν τροφή μόνο σε αμιγώς υγρή μορφή.

Η επιστημονική εφεύρεση έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των social media και όπως ήταν αναμενόμενο, πολλοί ήταν αυτοί που αμφισβήτησαν την ηθική και την πρακτικότητά της.

Η συσκευή σύσφιξης των σιαγόνων, που ονομάζεται DentalSlim Diet Control, αποτελείται από μαγνήτες που είναι προσκολλημένοι στο κάτω και το άνω πρώτο γομφίο για να περιορίσουν το σαγόνι να μην ανοίξει πάνω από δύο χιλιοστά. Παρόλο που η συσκευή μπορεί να ανοίξει από τον χρήστη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η ιδέα, προφανώς, είναι να κρατήσει το σαγόνι κλειστό και να ενθαρρύνει τους χρήστες να ακολουθήσουν μια υγρή δίαιτα με χαμηλότερες θερμίδες.

Δημιουργήθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία και η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature’s British Dental Journal. Η μελέτη είχε επτά παχύσαρκους ασθενείς να εφοδιάζονται με τη συσκευή για δύο εβδομάδες και να υποβάλλονται σε μια υγρή δίαιτα. Τα ευρήματα αναφέρουν ότι οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 6,36 κιλά και “παρακινήθηκαν να συνεχίσουν την προσπάθεια απώλειας βάρους”.

“Είναι μια μη επεμβατική, αναστρέψιμη, οικονομική και ελκυστική εναλλακτική λύση στις χειρουργικές επεμβάσεις”, δήλωσε ο καθηγητής Paul Brunton, επικεφαλής ερευνητής από το τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Οτάγκο. “Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες με αυτήν τη συσκευή”.

Ωστόσο, δεν είδαν όλοι τη συσκευή με καλό μάτι.

Αφού συνειδητοποίησε ότι η συσκευή τους έβαλε “φωτιά” στα social media το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο ξεκαθάρισε: “Για να διευκρινιστεί, σκοπός της συσκευής δεν είναι να προορίζεται ως ένα γρήγορο ή μακροπρόθεσμο εργαλείο απώλειας βάρους. Μάλλον στοχεύει να βοηθήσει άτομα που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση και που δεν μπορούν να υποβληθούν σε αυτή έως ότου χάσουν βάρος”.

“Μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες μπορούν να απελευθερώσουν τους μαγνήτες και να αφαιρέσουν τη συσκευή. Θα μπορούσαν τότε να έχουν μια περίοδο με μια λιγότερο περιορισμένη δίαιτα και στη συνέχεια να επιστρέψουν στη θεραπεία. Αυτό θα επέτρεπε μια σταδιακή προσέγγιση για την απώλεια βάρους, υποστηριζόμενη από συμβουλές από διαιτολόγο”, πρόσθεσαν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα