Όλες οι φορές που είδαμε ζωή στον Άρη. Η θεωρία της πανσπερμίας και το κόκκινο Στόουνχεντζ

Όλες οι φορές που είδαμε ζωή στον Άρη. Η θεωρία της πανσπερμίας και το κόκκινο Στόουνχεντζ

Ο πλανήτης Άρης είναι αναμφισβήτητα ο πιο μυστηριώδης πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος. Γνωρίζουμε ελάχιστα γι’ αυτόν και όμως οι μύθοι και οι αλλόκοτες ιστορίες που τον συνοδεύουν είναι αμέτρητες (Pics+Vids)

Ξεκινώντας να διαβάζεις το παρακάτω άρθρο, βάλε να παίζει αυτό.

Ας πιάσουμε το θέμα από τις φρέσκες εξελίξεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ειδικής ομάδας για την εξερεύνηση του πλανήτη Άρη, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, εντοπίστηκαν ίχνη από τρεχούμενο νερό και ειδικότερα ενυδατωμένα άλατα που προκαλούνται μόνο από την ύπαρξη αλμυρού νερού.

Η περίπτωση να υπάρχει κάποιου είδους ζωή δεν είναι τόσο εξωπραγματική, μιλώντας πλέον με επιστημονικούς όρους.

Γιατί μέχρι σήμερα, οι θεωρίες συνωμοσίας για τον κόκκινο πλανήτη και το διάστημα, είχαν ήδη εντοπίσει με αποδείξεις, εξωγήινη μορφή ζωής. Και πολλοί, ισχυρίζονται ότι έχουν ανά διαστήματα και στενές επαφές "τρίτου τύπου".

Η αλήθεια είναι πως αν οι πιθανότητες για εντοπισμό ζωής στο διάστημα εν γένει είναι λίγες ή ελάχιστες, άλλο τόσο ελάχιστες είναι και οι πιθανότητες να είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν.

Παρόλα αυτά, ουδείς γνωρίζει το πώς μπορεί να είναι και να μοιάζουν οι εξωγήινοι. Η ανθρώπινη φαντασία και περιέργεια έχει ανάγκη να "δει", να σκιαγραφήσει και να περιγράψει τους διαστημικούς μας φίλους και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν επενδύσει στην αστρική παραφιλολογία. Πόσο μάλλον, όταν έχεις και φωτογραφικά τεκμήρια.

Ας προσγειωθούμε για λίγο στον Άρη μέσω του Curiosity. Οι φωτογραφίες που έστειλε το όχημα της NASA, γέννησαν πολλαπλά σενάρια.

Οι λάτρεις της θεωρίας περί ύπαρξης εξωγήινων στον πλανήτη Άρη ενθουσιάστηκαν με τις εικόνες που έστειλε το διαστημικό σκάφος, τον Ιούλιο του 2014.

Η κάμερα του Curiosity "έπιασε" ένα αγνώστου ταυτότητας "ιπτάμενο όχημα" να κινείται στον ουρανό, αφήνοντας πίσω του μία "λευκή ουρά". Μπορεί οι επιστήμονες να εξηγούν πως θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από μετεωρίτης μέχρι αστρική σκόνη, αλλά οι φανατικοί οπαδοί των UFO δε θα άλλαζαν έτσι εύκολα γνώμη. "Είναι ένα διαστημόπλοιο", έγραφαν στα social media.

Σε άλλη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι "UFOλόγοι" είδαν μια πυραμίδα.

Όλες οι φορές που είδαμε ζωή στον Άρη. Η θεωρία της πανσπερμίας και το κόκκινο Στόουνχεντζ

Το μέγεθος της πυραμίδας φαίνεται να αντιστοιχεί στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου. Η NASA ανακοίνωσε πως επρόκειτο απλά για έναν τυχαίο βράχο.

Στη συνέχεια είχαμε αυτές τις δύο φωτογραφίες:

Όλες οι φορές που είδαμε ζωή στον Άρη. Η θεωρία της πανσπερμίας και το κόκκινο Στόουνχεντζ

Στην πρώτη υποτίθεται πως βλέπουμε κάτι σαν γυναικεία φιγούρα. Στην πραγματικότητα είναι ένας βράχος. Το ίδιο ισχύει και για τη δεύτερη εικόνα, όπου οι οπαδοί της εξωγήινης ζωής, έβλεπαν ένα γιγαντιαίο καβούρι.

Το πρόσωπο στον Άρη

 

Πίσω στη δεκαετία του 1970, η NASA εκτόξευσε τα δύο διαστημόπλοια Viking 1 και Viking 2 σε αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη. Η αλήθεια ήταν εκεί έξω.

Αμφότερα τα διαστημόπλοια κατέγραψαν εικόνες της επιφάνειας του Άρη. Σε μία από αυτές ένας "αρειανός λόφος" εμφανιζόταν με "ανθρώπινο πρόσωπο".

Ο μετρ των θεωριών συνωμοσίας, Richard Hoagland, επιχειρηματολόγησε για την ύπαρξη αρειανού πολιτισμού, παραθέτοντας το πρόσωπο ως απόδειξη εξωγήινης πόλης.

Σε άλλες πάλι φωτογραφίες του ίδιου λόφου φαινόταν απλώς ένα διαβρωμένο οροπέδιο. Σήμερα βέβαια που το Curiosity οργώνει την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη το "πρόσωπο" αποδεικνύεται ότι είναι μια ψευδαίσθηση που δημιουργείται από το παιχνίδισμα του φωτός και της σκιάς. Κάτι δηλαδή που συμβαίνει και στον δικό μας πλανήτη.

Σκιές και ιγκουάνα

Η συγκεκριμένη φωτογραφία, που τραβήχτηκε πριν από περίπου 40 χρόνια, δείχνει μια "ανθρώπινη φιγούρα" στην επιφάνεια του Αρη, πίσω από την οποία μάλιστα υπάρχει και σκιά. Η φωτογραφία έκανε το γύρο του Ιντερνετ ως τρανή απόδειξη ζωής στο Διάστημα. Η ερμηνεία της NASA αναφέρει πως πρόκειται μάλλον για σκόνη, σκιά ή γρατζουνιά στην επιφάνεια του φιλμ -καθώς η φωτογραφία τραβήχτηκε στην προ-ψηφιακή εποχή.

Όλες οι φορές που είδαμε ζωή στον Άρη. Η θεωρία της πανσπερμίας και το κόκκινο Στόουνχεντζ

Παρακάτω βλέπουμε κάτι σαν απολιθωμένο ιγκουάνα, που έδωσε νέα τροφή σε όσους πιστεύουν ότι στον Αρη υπάρχει ζωή. Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Ιανουάριο του 2013. Το "πλάσμα" που απεικονίζει μοιάζει πολύ με ιγκουάνα, καθώς έχει προγούλι, ουρά και μάτι. Ωστόσο, η επιστημονική προσέγγιση λέει ότι το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται ούτε για ιγκουάνα, ούτε για βάτραχο, αλλά απλώς για βράχο.

Όλες οι φορές που είδαμε ζωή στον Άρη. Η θεωρία της πανσπερμίας και το κόκκινο Στόουνχεντζ

Ενώ βράχος είναι και η παρακάτω φωτογραφία του Curiosity, και όχι μια γυναίκα ή ένα άγαλμα:

Όλες οι φορές που είδαμε ζωή στον Άρη. Η θεωρία της πανσπερμίας και το κόκκινο Στόουνχεντζ

Το 1877, ο διευθυντής του αστεροσκοπείου του Μιλάνου, Τζιοβάνι Σκιαπαρέλι, ανακοίνωσε ότι είδε αρδευτικά έργα στον κόκκινο πλανήτη

Ο Σκιαπαρέλι παρατήρησε ότι τα "κανάλια" αυτά όπως ονόμασε το δίκτυο των γραμμών που είδε, ξεκινούσαν ως επί το πλείστον από τους πόλους του Άρη και διαπερνούσαν σχεδόν συμμετρικά όλο τον πλανήτη. Έτσι υπέθεσε ότι εκεί βρισκόταν κάποιος πολιτισμός ο οποίος είχε δημιουργήσει διώρυγες για να μεταφέρει νερό από τους πόλους. Στις αυλακώσεις αυτές, οι επιστήμονες της NASA εντόπισαν σήμερα αλμυρό νερό. Αρδευτικά έργα δεν είναι, αλλά ο Σκιαπαρέλι είχε εν μέρει δίκιο.

Το 1896 και ένας Έλληνας, ο ταλαντούχος Ε. Μ. Αντωνιάδης που εργαζόταν ως διευθυντής του Βρετανικού Αστρονομικού Συνδέσμου, έκανε όμοιες παρατηρήσεις και σχεδίασε ακριβέστατους χάρτες του ‘Αρη με την λεπτομέρεια ότι πάνω τους υπήρχαν και 46 κανάλια.

Όμως το 1909, ο Αντωνιάδης συμπέρανε ότι οι διώρυγες δεν υπάρχουν και ήταν απλά αποτέλεσμα "λανθασμένης αντίληψης, ψυχολογικής προδιάθεσης και ψυχοφυσικών φαινομένων της όρασης".

Η θεωρία της πανσπερμίας. Είμαστε όλοι Αρειανοί

Η αλήθεια είναι πως ο Άρης είναι πολύ πιθανόν να ήταν ένας φιλόξενος πλανήτης, παρόμοιος με την Γη, έχοντας θάλασσες και βουνά, έχοντας ένα περιβάλλον κατάλληλο για την εμφάνιση ζωής. Ωστόσο σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, ο Άρης ξεκίνησε να καταστρέφεται για διάφορους λόγους πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Τότε δηλαδή που εμφανίστηκε η ζωή στην Γη.

Σύμφωνα με την θεωρία αυτή ο πλανήτης Άρης έχανε σταδιακά την ατμόσφαιρά του, με αποτέλεσμα οι μετεωρίτες που έπεφταν πάνω του να φτάνουν μέχρι το έδαφος. Σιγά σιγά ο πλανήτης έγινε πλήρως αφιλόξενος και οι μετεωρίτες που προσέκρουαν εκτόξευαν μεγάλα κομμάτια αρειανού εδάφους προς το διάστημα. Πολλά από αυτά τα κομμάτια έχουν βρεθεί στην Γη δίνοντάς μας έτσι την δυνατότητα να μελετήσουμε τον Άρη χωρίς να πάμε σε αυτόν.

Τι γίνεται όμως εάν τα κομμάτια αυτά του αρειανού εδάφους έφεραν μαζί τους και ζωή; Η θεωρία της Πανσπερμίας λέει πως η Γη ουσιαστικά "γονιμοποιήθηκε" με κάποια βακτήρια που άντεξαν στο διάστημα και έφτασαν στην Γη μέσω μετεωριτών.

Marshenge: Ένα Στόουνχεντζ στον Κόκκινο Πλανήτη

Οι συνομωσιολόγοι αυτού του κόσμου επιμένουν ότι κάποτε ο πλανήτης Άρης φιλοξενούσε έναν αρχαίο πολιτισμό που εξαφανίστηκε εξαιτίας μιας πυρηνικής έκρηξης.

Το Στόουνχεντζ του Άρη (ή "Marshenge" στα αγγλικά) αποτελεί την τελευταία ανακάλυψη ή εφεύρημα σε μια σειρά "ευρημάτων" που περιλαμβάνουν πυραμιδοειδείς κατασκευές, "αρχαία αγάλματα" και άλλα ερείπια που οι "κυνηγοί εξωγήινων" διακρίνουν στις φωτογραφίες που στέλνει η NASA από τις αρχές του 1970.

Καμία όμως ανακάλυψη δεν τους έχει εξιτάρει τόσο όσο η νέα "μονολιθική δομή".

"Πρόκειται για κάτι αξιοσημείωτο. Είναι δύο κύκλοι από πέτρες και ένα τετράγωνο στη μέση" αναφέρει ο Σκοτ Γουέρινγκ από την ιστοσελίδα UFO Sightings Daily.

Φυσικά, η ζωή στον Άρη δεν θα μπορούσε να μην απασχολήσει και τον κινηματογράφο

Το Mars Attacks του Τιμ Μπάρτον είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

We Come In Peace...

Τι έγινε στην πραγματικότητα

Ο δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) εντόπισε στοιχεία που επιβεβαιώνουν την παρουσία νερού σε ρευστή μορφή στον Άρη, κάτι που αυξάνει όντως, τις πιθανότητες να μπορεί να υποστηρίξει ζωή.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι το νερό στην επιφάνεια του Αρη είναι αλμυρό, γεγονός που του επιτρέπει να διατηρεί τη ρευστή του μορφή στο παγωμένο περιβάλλον του πλανήτη.

Για την ακρίβεια, ανακαλύφθηκαν στοιχεία για ορυκτά άλατα που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό που κυλάει σχηματίζοντας μεγάλες αυλακώσεις στις πλαγιές του πλανήτη. Ορισμένα εξ αυτών μπορούν να διατηρούν το νερό σε ρευστή μορφή ακόμα και σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους -70 βαθμούς Κελσίου.

Όλες οι φορές που είδαμε ζωή στον Άρη. Η θεωρία της πανσπερμίας και το κόκκινο Στόουνχεντζ

Οι φωτογραφίες που έχει στην κατοχή της η αμερικανική διαστημική εταιρία δείχνουν φωτεινές ροές νερού σε ορεινές εκτάσεις του πλανήτη. Ιδιαίτερα αλμυρό νερό σε υγρή μορφή διατρέχει κρατήρες και χαράδρες του πλανήτη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η ανακάλυψη αυτή, αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης κάποιας μορφής ζωής που ενδέχεται να βρίσκεται στον κόκκινο πλανήτη.

Ο επιστημονικός συντάκτης της βρετανικής Guardian αναφέρει πως οι ροές αυτές στερεύουν το χειμώνα, δηλαδή τους μήνες που η θερμοκρασία πέφτει δραματικά. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι για την πηγή-προέλευση του νερού αυτού, όμως ενδέχεται να αναβλύζει από τα έγκατα του εδάφους ή να προκύπτει από την υγροποίηση στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Οι ανακάλυψη αυτή πάντως αναζωπυρώνει τις θεωρίες πως ο πλανήτης είναι ο πιο κατάλληλος για μετοίκηση από την ανθρωπότητα στο μέλλον.

Όλες οι φορές που είδαμε ζωή στον Άρη. Η θεωρία της πανσπερμίας και το κόκκινο Στόουνχεντζ

Παρόμοιες αυλακώσεις έχουν καταγραφεί στην Ανταρκτική, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως πρόκειται για την ίδια περίπτωση. Για την ακρίβεια το νερό στον Άρη έχει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα αλάτων από εκείνη των ωκεανών, τόσο που εικάζεται πως η ροή του γίνεται εντός λεπτών στρωμάτων νοτισμένου εδάφους.

Οι αυλακώσεις στο έδαφος του πλανήτη δίνουν πολύ ισχυρές ενδείξεις πως κατά τους θερμούς μήνες, ο Άρης διατρέχεται σε διάφορα σημεία από νερό σε υγρή μορφή. Στην πραγματικότητα αυτό που αναφέρουν οι επιστήμονες είναι πως μετά από έρευνα, υποστηρίζουν πως οι αυλακώσεις δημιουργήθηκαν από διάβρωση του εδάφους που θα μπορούσε να δημιουργήσει μόνο αλμυρό νερό.

Παρόλα αυτά, το νερό αυτό στον Άρη δεν θα μπορούσε να είναι στην καθαρή μορφή που το γνωρίζουμε δηλαδή H2O, αφού σε αυτή τη μορφή θα εξατμιζόταν μόλις στους 10oC, ενώ θα παρέμενε σε παγωμένη μορφή το περισσότερο διάστημα αφού η θερμοκρασία συνήθως παραμένει στους -50oC. Έτσι, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για νερό, το οποίο όμως έχει μεγάλες ποσότητες αλάτων, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει το χαμηλότερο όριο στο οποίο το νερό στον Άρη στερεοποιείται και παγώνει.

Όλες οι φορές που είδαμε ζωή στον Άρη. Η θεωρία της πανσπερμίας και το κόκκινο Στόουνχεντζ

Φυσικά οι ειδικοί τονίζουν πως το γεγονός πως ο πλανήτης έχει νερό, δεν σημαίνει πως είναι και απλή υπόθεση η καλλιέργεια στην επιφάνειά του. Η πίεση είναι πολύ υψηλή, αφού η ατμόσφαιρα εκεί είναι ιδιαίτερα αδύναμη. Θα μπορούσε όμως κανείς να δημιουργήσει ένα θερμοκήπιο και εκμεταλλευόμενος το νερό του πλανήτη να κατορθώσει κάτι που σήμερα μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

"Έχουμε μόνο ένα δείγμα ζωής, αυτό της γης. Δεν ξέρουμε καν πως ξεκίνησε η ζωή στο δικό μας πλανήτη. Έχουμε πάντως ενδείξεις πως ενδέχεται να υπήρχε ζωή στον Άρη. Μπορούμε να είμαστε πιο μεθοδικοί, να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πόσο νερό πήγε στο έδαφος του πλανήτη" σημειώνουν οι επιστήμονες της NASA.  Οι επιστήμονες ανακοινώνουν πως η αναζήτηση για νερό κατά κάποιο τρόπο στέφτηκε με επιτυχία και τώρα στα ίδια αυτά σημεία, θα κάνουν προσπάθειες να βρουν σημάδια για την ύπαρξη ζωής.

Σημειώνεται πως ο Άρης δοκιμάζεται συχνά από θύελλες σκόνης, οι οποίες μπορούν να σημειωθούν σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, ή ταυτόχρονα σε όλη την επιφάνειά του. Πολλές από αυτές κατατάσσονται στην κατηγορία της "ισχυρής θύελλας" ή "καταιγίδας" στην κλίμακα Μποφόρ, ικανές δηλαδή να σπάσουν ένα δέντρο.

Στον Άρη έχει κρύο: η μέση θερμοκρασία είναι μείον 55 βαθμοί Κελσίου. Στους πόλους είναι πολύ χειρότερα, με τη θερμοκρασία να πέφτει κάτω από τους 153 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία εδάφους στον ισημερινό μπορεί να είναι πάνω από τους 0 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι.

Άνθρωπος στον Άρη

Η NASA αναφέρει ότι μια επανδρωμένη αποστολή στον κόκκινο πλανήτη προχωρά καθώς έχει ήδη προγραμματιστεί, με τους ανθρώπους να αναμένεται να πατήσουν το πόδι τους στον Άρη, μέσα στη δεκαετία του 2030.

Το επόμενο ταξίδι στον Άρη που έχει προγραμματιστεί για εκτόξευση το 2020 θα περιλαμβάνει και το πείραμα ISRU Moxie, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό. Αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνει διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα του Άρη και θα παράγει οξυγόνο όπως δήλωσε η διαστημική υπηρεσία.

Όλες οι φορές που είδαμε ζωή στον Άρη. Η θεωρία της πανσπερμίας και το κόκκινο Στόουνχεντζ

Εάν αυτό γίνει με επιτυχία, οι άνθρωποι θα μπορούν να αναπνεύσουν οξυγόνο και οι ρουκέτες θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν οξυγόνο προκειμένου να τους βοηθήσουν για το ταξίδι της επιστροφής.

"Πρόκειται να δημιουργήσουμε οξυγόνο σε έναν άλλο πλανήτη, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της NASA, Ντάβα Νιούμαν, σύμφωνα με το Space Reporter.

Οι κύριες στρατηγικές για να επιτευχθεί ο στόχος εποίκησης είναι δύο: 

Η πρώτη, έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός τεχνητού περιβάλλοντος, το οποίο θα προστατεύει τους ανθρώπους από την αφιλόξενη επιφάνεια του Άρη. Αν ο εποικισμός επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια, αυτή θα ήταν η μοναδική επιλογή, καθώς η δεύτερη απαιτεί καιρό για να γίνει.

Σύμφωνα με τη δεύτερη επιλογή, που καλείται "terraforming", δηλαδή κάτι σαν "διαμόρφωση της Γης", η ιδέα είναι να γίνουν τέτοιες παρεμβάσεις ώστε να αλλάξει η επιφάνεια και η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη, προκειμένου οι συνθήκες να μοιάζουν με αυτές που επικρατούν στη Γη.

Ο Άντι Γουέϊρ συγγραφέας του βιβλίου "The Martian", το οποίο έχει γίνει ταινία με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον βρισκόταν στην εκδήλωση της NASA. Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα πως το κύριο εμπόδιο είναι η χρηματοδότηση και δεδομένου ότι χρειάζεται πολλά χρήματα μια αποστολή στον Άρη θα μπορούσε να συμβεί την δεκαετία του 2030 όπως έχει προγραμματιστεί.

"Ωστόσο δεν έχω πίστη στο Κογκρέσο ότι θα τους δώσει αρκετά χρήματα για να συμβεί αυτό, έτσι είμαι λίγο πιο συντηρητικός", τόνισε ο συγγραφέας στο Space.com τον περασμένο μήνα, ο οποίος εκτιμά ότι ο άνθρωπος θα φτάσει στον Άρη το 2050.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: NASA
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παναγιώτα Πρέκα-Παπαδήμα: Αν υπάρχει ζωή στον Άρη, θα βρίσκεται στο υπέδαφος

Η NASA επιβεβαίωσε την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στον Άρη

10 λόγοι για να πιστέψεις ότι υπάρχουν εξωγήινοι

Η ανακάλυψη της NASA στο Google Doodle: Ο Άρης πίνει νερό στην υγειά μας

SHARE:

24Media Network