Ρώσος επιχειρηματίας αγόρασε και επέστρεψε το βραβείο Νόμπελ στον Γουάτσον

Ρώσος επιχειρηματίας αγόρασε και επέστρεψε το βραβείο Νόμπελ στον Γουάτσον

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης γνωστοποίησαν την ταυτότητα του αγοραστή του Νόμπελ του "πατέρα" του DNA και την ευγενική του χειρονομία να το επιστρέψει στον αρχικό κάτοχό του

Ο δισεκατομμυριούχος Αλίσερ Ουσμάνοφ, που υπολογίζεται ότι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας και μεταξύ άλλών είναι και μεγαλομέτοχος της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Άρσεναλ, έκανε την απροσδόκητη αποκάλυψη πως αυτός αγόρασε το χρυσό μετάλλιο Νόμπελ από τον "πατέρα" του DNA Τζον Γουάτσον. Όχι όμως για να το βάλει σε ένα ράφι και να το καμαρώνει, αλλά για να το επιστρέψει στον Αμερικανό βιολόγο!

Ο Ουσμάνοφ, που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες, μέσω της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Megafon, τα μεταλλεύματα, με την εταιρεία Metalloinvest, τα μέσα ενημέρωσης και τις νέες τεχνολογίες, με τη μηχανή αναζήτησης Mail.ru, εφημερίδα Kommersant κ.α., δήλωσε, σύμφωνα με το BBC και τις βρετανικές Φαϊνάνσιαλ Τάιμς και Ιντιπέντεντ, ότι ο Γουάτσον "αξίζει" το μετάλλιο και ότι ο ίδιος "στεναχωρήθηκε" που ο επιστήμονας χρειάστηκε να το πουλήσει. Υπενθυμίζεται ότι το μετάλλιο είχε απονεμηθεί το 1962 στον Γουάτσον, μαζί με τους Βρετανούς Φράνσις Κρικ και Μορίς Γουίλκινς, για την ανακάλυψη της διπλής "έλικας της ζωής", του μορίου του DNA, το 1953.

Ο 86χρονος Γούατσον ήταν ο πρώτος εν ζωή νομπελίστας στην ιστορία που πούλησε το μετάλλιο του, σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις, αντί 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Αμερικανός επιστήμονας τα τελευταία χρόνια έχει απομονωθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα μετά από σχόλια του πριν επτά χρόνια, περί νοητικής ανωτερότητας των λευκών έναντι των μαύρων, που κατηγορήθηκαν ως ρατσιστικά.

Ο Ουσμάνοφ, ο οποίος είχε κάνει ανώνυμα την προσφορά του μέσω τηλεφώνου στη δημοπρασία της προηγούμενης εβδομάδας, δήλωσε ότι "είναι απαράδεκτη μια κατάσταση στην οποία ένας εξέχων επιστήμονας υποχρεώνεται να πουλήσει ένα μετάλλιο αναγνώρισης των επιτευγμάτων του". "Ο Τζέημς Γουάτσον είναι ένας από τους μεγαλύτερους βιολόγους στην ιστορία της ανθρωπότητας και το βραβείο του για την ανακάλυψη της δομής του DNA πρέπει να του ανήκει", πρόσθεσε, χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στις επικρίσεις εναντίον του νομπελίστα.

Ο Ουσμάνοφ ανέφερε ακόμη ότι το έργο του Γουάτσον βοήθησε στην έρευνα κατά του καρκίνου, την ασθένεια από την οποία πέθανε ο πατέρας του. "Είναι σημαντικό για μένα ότι τα χρήματα που δαπάνησα γι' αυτό το μετάλλιο, θα πάνε για την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας".

Ο Γουάτσον έχει δηλώσει ότι ένα μέρος του ποσού της δημοπρασίας θα το δωρίσει στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα όπου εργάστηκε κατά καιρούς, τα πανεπιστήμια του Σικάγο, του Κέμπριτζ, το Ινστιτούτο Cold Springs κ.α.). Με τα υπόλοιπα χρήματα, όπως έχει πει, θα συμπληρώσει το εισόδημά του, θα αγοράσει έργα τέχνης και θα προσπαθήσει να "εισέλθει ξανά" στη δημόσια ζωή.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, η περιουσία του Ρώσου μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος κατάγεται από το Ουζμπεκιστάν, εκτιμάται σε 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network