Σπάνιο ψάρι με διάφανο κεφάλι βρέθηκε στα βάθη των ωκεανών

Σπάνιο ψάρι με διάφανο κεφάλι βρέθηκε στα βάθη των ωκεανών
Σπάνιο ψάρι με διάφανο κεφάλι MONTEREY BAY AQUARIUM RESEARCH INSTITUTE

Το "barreleye" είναι ένα σπάνιο είδος ψαριού με διάφανο κεφάλι και πράσινα μάτια που ζει στα βάθη της αβύσσου.

Στα βάθη του ωκεανού, μεταξύ 600 και 800 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του νερού, ανακαλύφθηκε ένα σπάνιο ψάρι με διάφανο κεφάλι και μάτια που μοιάζουν με φάκούς.

Το συγκεκριμένο ψάρι, όπως αναφέρει ο Guardian, ονομάζεται “barreleye” (ονομασία που προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις βαρέλι και μάτι).

Τα ιδιαίτερα μάτια του μοιάζουν σαν τεράστιοι σφαιρικοί φακοί με πράσινη απόχρωση, που λειτουργούν σαν “γυαλιά ηλίου”. Στην πραγματικότητα όμως το χρώμα στα μάτια του προέρχεται από μια κίτρινη χρωστική ουσία, η οποία το βοηθά να να εντοπίσει το θήραμά του.

“Αυτά τα συγκεκριμένα ψάρια είναι ένα βήμα μπροστά. Η χρωστική που έχουν στα μάτια τούς επιτρέπει να διακρίνουν μεταξύ του ηλιακού φωτός και της βιοφωταύγειας” είπε στον Guardian, ο Μπρούς Ρόμπινσον, βιολόγος βαθέων υδάτων στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενυδρείων Monterey Bay στην Καλιφόρνια.

Μετά από χρόνια έρευνας, ο Ρόμπινσον και οι συνεργάτες του κατάφεραν να δουν από κοντά αυτό το σπάνιο ψάρι “barreleye“, μέσα από τις κάμερες υψηλής ευκρίνειας ενός τηλεχειριζόμενου συστήματος.

“Ξαφνικά φώτισε και εκεί είδα ότι μπορούν να περιστρέψουν τα μάτια τους. Αυτό σημαίνει ότι τα ψάρια μπορούν να παρακολουθούν το θήραμα που παρασύρεται στο νερό μέχρι να βρεθεί ακριβώς μπροστά από το στόμα τους”, είπε.

Βλέποντας ζωντανά το ψάρι μέσα από τις κάμερες, ο Ρόμπινσον παρατήρησε και κάτι ακόμα που είχε διαφύγει στους επιστήμονες μέχρι τότε.

“Είχε ένα διαφανές κουβούκλιο πάνω από τα μάτια του, σαν αυτό που έχουν τα μαχητικά αεροσκάφη”, δήλωσε. Ο Ρόμπινσον εικάζει, μάλιστα, πως το συγκεκριμένο κουβούκλιο βοηθά στην προστασία των ματιών του ψαριού, καθώς εκείνο προσπαθεί να κλέψει την τροφή του, αυτό το κουβούκλιο το προστατεύει από τα τσιμπήματα.

Δείτε το σπάνιο ψάρι

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα