Η ελληνική εξαγωγή υποκλοπών και οι ελλείψεις στην 18αδα του Μητσοτάκη

Ελάχιστοι βουλευτές πήγαν στην Βουλή να στηρίξουν το νομοσχέδιο του υγείας ενώ η Ν.Δ υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις που προωθεί θα το ζηλέψουν και άλλα κράτη.

Δεν έπεισαν

Δεν έπεισαν κυβέρνηση και Βουλή για το «μαύρο» που έπεσε χθες κατά την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις. Ισχυρίστηκαν ότι οι πολίτες (και οι δημοσιογράφοι ανάμεσα σε αυτούς) δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά την συνεδρίαση επειδή έπρεπε να κάνουν refresh στην σελίδα μετάδοσης.

Έναν ισχυρισμό που δεν αποδέχθηκε ή αντιπολίτευση. Ούτε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε και η αντιπρόεδρος της Βουλής, Σοφία Σακοράφα. Μάλιστα η τελευταία ανέφερε ότι 3 συνεργάτες της με συνεχείς προσπάθειες σύνδεσης, από 3 διαφορετικούς υπολογιστές δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση!

Ίσως τίποτε από όλα αυτά δεν θα ήταν σημαντικά και θα μπορούσαν να αποδοθούν σε ένα τεχνικό κώλυμα, αν επρόκειτο για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα. Όμως – δυστυχώς γι αυτήν- στο θέμα των υποκλοπών ή κυβέρνηση δεν έχει δώσει διαπιστευτήρια διαφάνειας. Το αντίθετο έχει γίνει με τις απανωτές «κλειστές» συζητήσεις επιτροπών, επικλήσεις του απορρήτου και όλα τα σχετικά.

Θα εξάγουμε συγκάλυψη υποκλοπών

Όχι μόνον συγκαλύπτουμε τις υποκλοπές όπως αυτή που έγινε στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά θα …εξάγουμε και την νομοθεσία για την κάλυψή της. Αυτό μας πληροφόρησε χθες στην Βουλή ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Ο εισηγητής του νομοσχεδίου της κυβέρνηση που προβλέπει ότι θα απαιτούνται 3 χρόνια για να πληροφορηθεί ένας πολίτης (κι ένας πολιτικός) ότι παρακολουθήθηκε.

Όπως δήλωσε «η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία είναι η πρώτη που εκδηλώνεται τόσο τολμηρά σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο και δεν αποκλείεται να αποτελέσει και τον οδηγό για άλλα κράτη μέλη».

Η 18αδα

Μόλις τους 18 έφθασαν οι «πρόθυμοι» βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που διάλεξαν να μιλήσουν στην Βουλή και να στηρίξουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Το παρατήρησε και στην έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 18αδα αποτελούνταν από «μεσαία στελέχη» και «πιστούς» της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ αποκλειστικά, αν και ακόμη και από αυτή την κατηγορία έλειπαν αρκετοί που γενικά θεωρούνται τακτικοί σε τέτοια «προσκλητήρια». Επίσης να σημειωθεί ότι δεν μίλησε κανείς από όσους έχουν θητεύσει σε θέσεις υπουργών, υφυπουργών στο υπουργείο Υγείας. Παρότι κάποιοι ήταν παρόντες στην συνεδρίαση.

Ο Κατρίνης και οι χώρες του «υπαρκτού»

Τις χώρες του πρώην «ανατολικού μπλόκ» χρησιμοποίησε στην Βουλή για να στηρίξει το νομοσχέδιο της υγείας η Μίνα Γκάγκα. Είπε πως το ΕΣΥ που υπερασπίζεται η αντιπολίτευση ανήκει στην περίοδο που υπήρχε η Ανατολική Γερμανία!

Το ίδιο έκανε όμως στην συνέχεια και ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ Απλά …με διαφορετικό τρόπο. Όπως είπε στην ομιλία του «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, προφανώς, διεκδικεί να κατακτήσει η Ελλάδα την πρωτιά στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας, αφού σήμερα είναι στην 3 η θέση των χωρών της Ε.Ε. με τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία»!

Να σημειωθεί πάντως ότι ήταν ένας –από τους λίγους παραδόξως- βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μίλησαν για το ΕΣΥ αναφέροντας τα ονόματα των ιδρυτών του. Του Π.Αυγερινού, του Γ.Γεννηματα και βέβαια του Ανδρέα Παπανδρέου. Σχολίασε μάλιστα για το νομοσχέδιο πως «μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία θα σαρώσει τις λογικές ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Έτσι θα γίνει, όπως έτσι έγινε και το 1981»

«Για να είσαι αδύνατος, πρέπει να τρως ακριβά»

Μια αναφορά που μάλλον θα βρει σύμφωνούς όσους έχουν μπει σε λογικές «υγιεινής διατροφής» και «διατήρησης σωστού βάρους» – ιδίως σε καιρούς ακρίβειας- έκανε χθες στην Βουλή, Αλέκα Παπαρήγα. Σχολιάζοντας σχετικές αναφορές βουλευτών για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου της υγείας είπε: «Ακούσαμε για όλα αυτά τα οποία είναι της «φιγούρας». Για την παχυσαρκία τι είναι; Ενημέρωση: «Μη φας εκείνο, φάε το άλλο» εναλλακτική τροφή, εάν, βέβαια, σηκώνει η τσέπη σου. Γιατί και για να είσαι αδύνατος πρέπει να τρως, μάλλον, ακριβά…».

Αυτό που ισχυρίστηκε η πρώην γραμματέας του ΚΚΕ άλλωστε είναι κάτι που διαπιστώνει κανείς με τον διπλάσιο και τριπλάσιο λογαριασμό του σουπερ – μάρκετ. Αν ψωνίσει «υγιεινά» «light» και «βιολογικά».

Δύσκολες στιγμές για Χατζηδάκη – Τσακλόγλου

Δύσκολες ώρες θα περάσει ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Πάνος Τσακλόγλου σήμερα. Το «δίδυμο» του υπουργείου Εργασίας μετέχει σε εκδήλωση- συζήτηση της Ν.Δ με θέμα «Κοινωνική Πολιτική με Αποτελέσματα: Οι μεταρρυθμίσεις στην Εργασία και την Ασφάλιση». Όπως πληροφορηθήκαμε τις ερωτήσεις προς την ηγεσία του υπουργείου θα κάνει ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Άρης Πορτοσάλτε…

Η ΕΤΕ και το pressing

Έληξε και τυπικά η ισχύς των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων που είχε το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας, Public Investment Fund, για το 20% της Εθνικής Τράπεζας. Παρά το γεγονός ότι ουσιαστική εξέλιξη δεν υπάρχει, οι πληροφορίες της στήλης εκτιμούν ότι το αραβικό ενδιαφέρον παραμένει ζεστό. Την ίδια στιγμή ούτε το Υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμη την στρατηγική απο-επένδυσης από τις τράπεζες, η οποία ωστόσο μάλλον δεν αργεί και ως εκ τούτου σύντομα αναμένονται εξελίξεις στον κλάδο.

Έρχονται νέα FSRU

Η Γερμανία μπορεί σε λίγες μέρες να ανοίγει τον πρώτο τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG, αλλά η Ελλάδα βάζει πλώρη για να στήσει 4 ανάλογα. Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν στο περιθώριο αλλά κι επισήμως από τον ίδιο τον Πρωθυπουργός, στο παγκόσμιο συνέδριο για τον κλάδο του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα,πέρα από τη Ρεβυθούσα που ήδη λειτουργεί και τον σταθμό τον τερματικό σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης (FSRU Αλεξανδρούπολης έρχονται και ανάλογοι στην Κόρινθο αλλά και σε Θεσσαλονίκη και στο Βόλο. Όπως είναι γνωστό προχωρά η Αλεξανδρούπολη, αλλά και η Διώρυγα Gas. Στα σκαριά είναι, ως φαίνεται, η επενδυτική απόφαση για την Θεσσαλονίκη ενώ και το market test (στάθμιση εμπορικού ενδιαφέροντος) για το ARGO FSRU, στο Βόλο, προχωρά και ολοκληρώνεται μέσα στον Δεκέμβριο. Το ενδιαφέρον είναι ότι πέρα από αυτά ελληνικές εταιρείες εξάγουν τεχνογνωσία καθώς τώρα όλοι “ψάχνονται” να στήσουν τέτοιες υποδομές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα