Η επίμονη μπάρα των ΔΞ/ΔΑ και η μαντεψιά της Αχτσιόγλου

Αναλυτικότητες οι δημοσκοπήσεις αλλά συνεχίζουν να έχουν ένα μικρό προβληματάκι ενώ η τομεάρχης οικονομικών της Κουμουνδούρου ετοιμάζεται για το "πέσιμο" της Ν.Δ στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια

Η μπάρα

Μια δημοσκόπηση έμεινε ακόμη πριν από την «ανάπαυλα» του Πάσχα, όπως λέγεται. Λογικά κι αυτή θα κινείται στο «δόγμα» του ότι «η κυβέρνηση ανακάμπτει μετά την πρόσκαιρη απώλεια λόγω των Τεμπών». Άλλωστε τόσοι και τόσοι έγκριτοι αναλυτές στα κανάλια το έχουν προβλέψει αυτό. Οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να τους εκθέσει.

Πάντως ότι ποσοστά κι αν δίνονται, ότι αναγωγές κι αν γίνονται είναι εκείνη η μπάρα των αναποφάσιστων και των «δεν ξέρω/δεν απαντώ» που παραμένει πεισματικά μεγάλη. Το κυριότερο: Κανείς δεν ξέρει τι έχει μέσα. Όταν (ότε και αν δηλαδή) εμφανιστούν τα «εσώψυχά» της, θα μπορούμε να πούμε ότι κάτι καταλάβαμε για τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος.

Η πρόταση-προϋπόθεση

«Τα προγράμματά μας με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ δεν θεωρώ ότι απέχουν, αντιθέτως συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό. Εκτιμώ λοιπόν ότι η πιθανότερη συγκυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί με τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ». Την δήλωσή αυτή έκανε η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, σε τηλεοπτική της συνέντευξη. Ξεκάθαρη και σαφής.

Ένα καλό «crash test» μάλιστα για τα όσα ανέφερε η πρώην υπουργός και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρόταση που παρουσίασε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση για τα «κόκκινα δάνεια». Ιδίως από την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η πρόταση αυτή θα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία προγραμματικής σύγκλισης για την σύσταση προοδευτικής διακυβέρνησης. Έτσι λοιπόν η θέση που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα αυτό θα έχει βαρύνουσα σημασία. Είδωμεν

Το μάντεψε

Πάντως στην χθεσινή παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι έχει ήδη μαντέψει ποια θα είναι η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας: Να υποστηρίξει ότι «αυτά δεν γίνονται» επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει την υποχρεωτική ένταξη των πιστωτικών ιδρυμάτων σε διαδικασίας συμβιβαστικής επίλυσης.

Αξιοποιώντας το νομικό της υπόβαθρο η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε εκ των προτέρων πως «πουθενά δεν λέει κανένα ευρωπαϊκό δίκαιο ότι ελεύθερη αγορά σημαίνει ασύδοτη αγορά» ξεκαθαρίζοντας πως «το ενωσιακό δίκαιο δεν είναι αντίθετο στην υποχρεωτικότητα των εξωδικαστικών συμβιβασμών»

Ποιος;

Ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών αποτελεί η σχέση της Hellenic Train προς τον ΟΣΕ, δηλαδή την κυβέρνηση. Ιδίως όταν η ιταλική εταιρία φέρεται να χρωστά σημαντικά ποσά τόσο στον οργανισμό σιδηροδρόμων, όσο και στην ΓΑΙΟΣΕ. Το θέμα όπως ήταν αναμενόμενο ήρθε και στην Βουλή με πρωτοβουλία 48 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στην ερώτηση αυτή ζητούνται διευκρινίσεις σχετικά με το ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την είσπραξη των χρεών αυτών.

Θα έχει ενδιαφέρον ποιος θα έρθει (αν έρθει κάποιος) στην Βουλή για να την απαντήσει τις επόμενες εβδομάδες. Θα είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας υπεύθυνος για τα δημόσια έσοδα ή ο Γιώργος Γεραπετρίτης που έχει χριστεί αρμόδιος για την διαχείριση της τραγωδίας. Ποντάρουμε στο δεύτερο. Άλλωστε κανένας υπουργός, που δεν είναι στο στενό περιβάλλον του Μαξίμου, δεν θέλει να μπλέξει με αυτή την υπόθεση.

Η βουλή του Βενιζέλου

Η αλήθεια είναι πως έχει περάσει δύο 24ωρα κι ακόμη να υπάρξει σύμπνοια σχετικά με τη ερμηνεία της τελευταίας συνέντευξης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Θέλει ή δεν θέλει να γίνει πρωθυπουργός; Το mega-ερώτημα!

Η αλήθεια είναι πως η απάντηση του πρώην αντιπροέδρου ήταν μαεστρική. Απαξίωσε την πιθανότητα λέγοντας περίπου ότι οι υπουργοί σε κυβερνήσεις συνεργασίας είναι υποχείρια άρα ο ίδιος αποκλείεται, Στην συνέχεια την αντιμετώπισε ως αστείο μιλώντας για «παιδική προσομοίωση». Παρόλα αυτά όμως επισήμανε πως αν του το ζητούσαν οι πολιτικοί αρχηγοί που θα επιθυμούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση «θα διευκόλυνα τα κόμματα και τη χώρα». Όπως καταλαβαίνετε ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αλλάζει…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα