Βενιζέλος: “Κωμωδία παρεξηγήσεων” η άρνηση Μητσοτάκη για κυβέρνηση συνεργασίας – “Καρφιά” για υποκλοπές

Βενιζέλος: “Κωμωδία παρεξηγήσεων” η άρνηση Μητσοτάκη για κυβέρνηση συνεργασίας – “Καρφιά” για υποκλοπές
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος EUROKINISSI

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τοποθετήθηκε σε αρκετά ζητήματα της πολιτικής προεκλογικής επικαιρότητας, ενώ μεταξύ άλλων απάντησε στο αν ενδιαφέρεται για την θέση του πρωθυπουργού σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας.

Συνέντευξη εφ’ όλης της πολιτικής ύλης παραχώρησε, το βράδυ της Δευτέρας (3/4). ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, παίρνοντας ανοιχτά θέση για μία σειρά από ζητήματα, όπως οι κυβερνήσεις συνεργασίας, η στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι υποκλοπές.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του στο MEGA, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι «δεν θα με δείτε στην επόμενη Βουλή», διευκρινίζοντας ότι «με το ΠΑΣΟΚ με ενώνουν βιωματικοί, αξιακοί και προσωπικοί δεσμοί, θέλω να πάει όσο καλύτερα γίνεται, αλλά μετέχω από απόσταση. Δεν είμαι ενεργός στην εκλογική μάχη. Κινούμαι στη σφαίρα της μεταπολιτικής και μιλώ μόνο για το εθνικό συμφέρον».

«Ναι» στις κυβερνήσεις συνεργασίας με αιχμές κατά Μητσοτάκη

Συνεχίζοντας, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε των κυβερνήσεων συνεργασίας, υπενθυμίζοντας ότι το πρώτο μεταπολιτευτικό εγχείρημα το έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τις κυβερνήσεις Τζανετάκη και Ζολώτα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (και, αρχικώς, ΔΗΜΑΡ) το 2012 για τις μάχες που έδωσε.

Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «κωμωδία παρεξηγήσεων» την άρνηση της ΝΔ να συζητήσει για κυβέρνηση συνεργασίας και να προαναγγείλει δεύτερες και τρίτες εκλογές μέχρι να πετύχει αυτοδυναμία.

Τη στάση αυτή χαρακτήρισε ως και «καταστρατήγηση του Συντάγματος», το οποίο, μέσω του άρθρου 37, προβλέπει διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης με διερευνητικές εντολές. «Δεν είναι ούτε ευρωπαϊκό ούτε σύγχρονο το δίλημμα ‘αυτοδυναμία ή νέες εκλογές’ διότι η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι συνεργασίας», είπε.

«Ρωτήσατε τον κ. Μητσοτάκη αν θέλει;»

Αναφερόμενος στη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θέτει τα θεμελιώδη ζητήματα που οι άλλοι παρακάμπτουν: ότι το ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένο να μετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, να συνεργαστεί «κατ’ αρχάς και κατ’ αρχήν» με το πρώτο κόμμα και να τηρήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα είναι «εντολοδόχος πρωθυπουργός» όταν πάρει στα χέρια του την τρίτη εντολή, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ρωτήσατε τον κ. Μητσοτάκη αν θέλει να είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα πρέπει να τηρούν μια προγραμματική συμφωνία και να ακολουθούν με σεβασμό συλλογικές διαδικασίες συνεννόησης που δεν έχουν καμία σχέση με το μοντέλο Μαξίμου;», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον Ανδρουλάκη «ευγενή», ως ένα πρόσωπο που σέβεται τους πρώην ηγέτες του κόμματος και συζητά μαζί του «όσα ζητήματα θέλει» -«του λέω την γνώμη μου, που είναι η ίδια που λέω και δημόσια. Ελπίζω να πετύχει τους στόχους του», ανέφερε ο Βενιζέλος.

Το σχόλιο για τα σενάρια που τον θέλουν πρωθυπουργό

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος θα δεχόταν να αναλάβει πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, δήλωσε «κολακευμένος» που τα σενάρια περιλαμβάνουν το όνομα του, αλλά σημείωσε ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θα προτιμούσαν ένα πρόσωπο «υπό άμεσο και εύκολο στόχο».

Για να ρωτήσει με νόημα: «Πιστεύετε ότι θα θέλουν πρόσωπο με τα δικά μου χαρακτηριστικά;».

«Αν ήταν να διεκδικήσω έναν τέτοιο ρόλο, θα το έκανα ευθέως», ξεκαθάρισε. «Αν τα κόμματα στραφούν σε εμένα και μου ζητήσουν να είναι πρωθυπουργός στηρίζοντας τις επιλογές μου στη Βουλή, τότε θα τους διευκολύνω. Αλλά αυτή η προσέγγιση μου φαίνεται παιδιάστικη και δεν νομίζω πως θα γίνει», πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας τα σενάρια που τον αφορούν και έχουν δει το φως της δημοσιότητας «χωρίς αντικείμενο».






«Διερευνούν το θέμα των υποκλοπών ευρωπαϊκές επιτροπές και όχι η Βουλή των Ελλήνων»

Αναφερόμενος σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική για ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου στη χώρα.

«Διερευνούν το θέμα των υποκλοπών ευρωπαϊκές επιτροπές και όχι η Βουλή των Ελλήνων. Δεν είναι κολακευτικό η Βουλή να μην ερευνά ή να συγκαλύπτει την έρευνα», σχολίασε, επισημαίνοντας πως η παραίτηση Δημητριάδη «δεν συνιστά ανάληψη πολιτικής ευθύνης».

Όπως υπογράμμισε, δεν τίθεται θέμα παραγραφής λόγω εκλογών. «Οι διπλές εκλογές δεν σημαίνουν τίποτα για τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στις υποκλοπές» είπε, εξηγώντας ότι με την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν επηρεάζεται η παραγραφή από τον λεγόμενο «πολιτικό χρόνο».

Αφού διευκρίνισε, επιπλέον, ότι «το θέμα των υποκλοπών είναι ανοικτό ποινικά», το χαρακτήρισε «πληγή για την ελληνική και την ευρωπαϊκή δημοκρατία». Για να προσθέσει: «όταν έχεις κοινή λίστα στόχων από την ΕΥΠ και το Predator, έχεις και συντονισμό».

Ερωτώμενος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη σχέση που έχει σήμερα με την ηγεσία του, ανέφερε πως θέλει «να διαφυλάξει την δυνατότητα να συνδιαλέγεται με τα κόμματα για τις μεγάλες συναινέσεις».

Το κόμμα του Κασιδιάρη

Ο κ. Βενιζέλος έκανε αναφορά και στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη και τις προσπάθειές του να υπερκεράσει τα νομικά εμπόδια για να συμμετάσχει στις εκλογές.

«Πρόκειται για απόπειρα παραπλάνησης της Δικαιοσύνης» δήλωσε για τη διαφαινόμενη διάθεση αντιεισαγγελέα να αναλάβει την προεδρία του κόμματος Κασιδιάρη.

«Επιστημονικά έχω στηρίξει τη νέα ρύθμιση», είπε ο Βενιζέλος. «Τώρα ο Άρειος Πάγος βαρύνεται με μια θεσμική ευθύνη (…) Πρέπει να το σκεφτούν και οι εν ενεργεία και οι επίτιμοι, υπάρχει πρόβλημα κύρους και αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης που δεν τελειώνει με τη σύνταξη», είπε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα