Η προεδρική σιωπή και οι βασιλο-παπάδες

Πολύ... ράσο στην κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε ξανά οποιαδήποτε αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών

Προεδρική σιωπή

Ουδεμία έκπληξη από την στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου, που διάλεξε να μην τοποθετηθεί για ζητήματα της επικαιρότητας στην ευρεία σύσκεψη που η ίδια διοργάνωσε με εκπροσώπους του νομικού κόσμου. Για να είμαστε ακριβείς θέλησε να μην τοποθετηθεί για το Σκάνδαλο των Υποκλοπων. Αφού αυτό είναι το «θέμα της επικαιρότητας» που αφορά αυτή την περίοδο την Δικαιοσύνη.

Η επιλογή αυτή έγινε παρά το γεγονός ότι στο ζήτημα των υποκλοπών έχει εμπλακεί ό εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (ήταν εκεί), ενώ τίθεται …υπό διάλογο το αν η ΑΔΑΕ έχει δικαίωμα να ασκήσει τις συνταγματικές της δυνατότητες ως προς τη διερεύνηση της υπόθεσης. Θυμίζουμε πάντως ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εδώ και πολλούς μήνες προκλήθεί για να πάρει θέση σχετικά με την υπόθεση. Πιο συγκεκριμένα από την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει τον Σεπτέμβρη στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Διάλεξε να σιωπήσει τότε, διαλέγει να σιωπήσει και τώρα.

Πολλοί παπάδες

Οι φωτογραφίες των νοσταλγών της μοναρχίας πολλές, από τα όσα έγιναν χθες στο κέντρο της Αθήνας στη κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ. Ένα στοιχείο που πρόσεξαν όσοι βρέθηκαν εκεί, ενώ είναι φανερό και από τα διάφορα φωτο-ρεπορτάζ, είναι η παρουσία αρκετών ιερέων. Βλέπετε ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος λόγω της ιδαίτερης αμφίεσής τους.

Προβληματίζει άραγε καθόλου αυτό την εκκλησιαστική ηγεσία; Γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε τι στην πραγματικότητα σημαίνει. Προφανώς – όπως τεκμαίρεται από την απουσία αντιδράσεων – η απάντηση είναι αρνητική.

Θεωρία των δύο άκρων

Την «Θεωρία των Δύο Άκρων» σε μορφή νομοσχεδίου. Αυτό φοβάται το ΚΚΕ και κρατά «μικρό καλάθι» για την προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με νομοθετική ρύθμιση που θα εμποδίζει το κόμμα του Κασιδιάρη να κατέβει στις εκλογές.

Όπως είπε ο βουλευτής του κόμματος και εκπρόσωπος τύπου Γιάννης Γκιόκας «το ΚΚΕ έχει μέτωπο απέναντι στις ναζιστικές οργανώσεις που πρέπει να εξαφανιστούν από την κοινωνία» τόνισε όμως πως «η ρύθμιση θα πρέπει να κάνει σαφή αναφορά στον ναζιστικό χαρακτήρα αυτών των κομμάτων και να μην εμπεριέχει επικίνδυνες γενικεύσεις και τη θεωρία των άκρων».

Οι ανησυχίες κάθε άλλο παρά υπερβολικές. Δεν είναι λίγες οι φορές που κυβερνητικά στελέχη έχουν εκφράσει αυτές τις αντιρρήσεις. Όσο για τον ιθύνοντα νου της αναμενόμενης ρύθμισης, δηλαδή τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, έχει δώσει δείγματα αρνητικών νομοθετικών εκπλήξεων με το νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου που επιμελήθηκε.

Το ανεξήγητο άρθρο 53

Υπάρχει θέμα στη ΝΔ για το νομοσχέδιο για θέματα μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα με το άρθρο 53 που υποτίθεται θα διορθωνε αδικίες για τους αποφοίτους Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών. Εντάσει στη ρύθμιση μόνο τους εισαχθεντες το 1992 και 1993 και αφήνει εκτός τους εισαχθεντες το 1994 και 1995. Αυτό σημαίνει ότι θα προαχθουν πέντε χρόνια αργότερα από ο, τι κανονικά θα έπρεπε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το συνταξιοδοτικό τους.

Στη δημόσια διαβούλευση έγινε χαμός με 12.000 σχόλια, αλλά το άρθρο 53 δεν άλλαξε. Οι βουλευτές της ΝΔ μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας έχουν δεχθεί βομβαρδισμό παραπόνων. Κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί το άρθρο 53 ουσιαστικά δημιουργεί στελέχη δύο ταχυτήτων, αφού δημοσιονομικό κόστος δεν υπάρχει. Κάποιοι από τη ΝΔ τα ρίχνουν στο Φλώρο, άλλοι στον Παναγιωτόπουλο. Πάντως οι επιπτώσεις θα τους αφορούν όλους…

Ο Μπακογιάννης … νομοθετεί

Ο Κώστας Μπακογιάννη προτείνει, η κυβέρνηση υιοθετεί. Αυτό συνέβη χθες στη Βουλή όπου ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι αποδέχεται την τροπολογία του δημάρχου Αθηναίων ώστε να σταματήσει η κατάληψη πεζοδρομίων και πλατειών από τα καταστήματα εστίασης. Μια κατάσταση που δημιουργήθηκε την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας προκειμένου να υπάρξουν περισσότεροι εξωτερικοί χώροι. «Μεσάζοντας» για μία φορά ακόμη η Φωτεινή Πιπιλή, που φρόντισε να κάνει την σχετική ερώτηση στο υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως αναφέρθηκε από τον Στέλιο Πέτσα θα αυστηροποιηθούν οι ποινές και οι διαδικασίες θα επιφέρουν άμεσα λουκέτα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Όπως φαίνεται η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει την «χρυσή τομή» ώστε και να συμβάλλει στην ενίσχυση του προφίλ του δημάρχου, το οποίο και σκέφτεται να ξανα-κατεβάσει τον ερχόμενο Οκτώβριο, αλλά και στην ικανοποίηση των επαγγελματιών που βρίσκονται σε καθεστώς μόνιμης οικονομικής πίεσης. Ένα προφανές πρόβλημα πάντως είναι από τις σχετικές διαδικασίες λείπουν και οι κάτοικοι της Αθήνας και οι επαγγελματίες της εστίασης.

Ενδιαφέρουσα σύναξη

Πολύ ενδιαφέρουσα η σύναξη πολιτικών και συνταγματολόγων που θα γίνει την Πέμπτή σε εκδήλωση που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου σχετικά με την γνώμη της ελληνικής κοινωνίας για το Σύνταγμα στις 18.00 το απόγευμα στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Εκεί θα βρεθεί η Όλγα Κεφαλογιάννη (Ν.Δ), η Έφη Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Γιώργος Καμίνης (ΚΙΝ.ΑΛ) αλλά και οι πανεπιστημιακοί Γιώργος Σακκάς όπως και ο Ξενοφώντας Κοντιάδης, Πρόεδρο του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου.

Η συζήτηση αναμένεται πλούσια. Μια και η πρόσφατη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών θα δώσει αφορμή για πολλά σχόλια. Αναμένουμε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα