Ο Μητσοτάκης ούτε να ακούει για Ανδρέα και οι Συριζαίοι που κάνουν πλάκα

Ο πρωθυπουργός εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ για ...τον ιδρυτή του, ενώ καταγράφονται ενδιαφέρουσες απόψεις για το πως απεικονίζουν τις τάσεις οι δημοσκοπήσεις

Ούτε τον Αντρέα

Το … «σκληραίνει το παιχνίδι» της διελκυστίνδας με το ΠΑΣΟΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέχρι τώρα έλεγε στην Χαριλάου Τρικούπη πως δεν είναι επαρκώς «εκσυγχρονιστές» για να συμπράξουν μαζί του κυβερνητικά. Έτσι ώστε να υλοποιηθεί ένα «τολμηρό» πρόγραμμα. Πλέον φαίνεται να ζητά από το ΠΑΣΟΚ να απαρνηθεί και τον ιδρυτή του.

Όπως παρατήρησε «τσακωνόμαστε για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου την ίδια στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον». Προσθέτοντας πως «δεν έχω εγώ κανένα ενδιαφέρον να διεκδικήσω καμία παρακαταθήκη από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τον σέβομαι και τον τιμώ ως πολιτικό αντίπαλο, αλλά με τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση».

Δεν έχει λάθος στην τελευταία αυτή εκτίμησή του ο πρωθυπουργός. Το περίεργο είναι όμως πως θεωρεί ότι γνωρίζει πως σκέφτονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ…

Σε 100 μέρες

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή του συνέντευξη στον Αντέννα ανέλαβε μια δέσμευση. Λέγοντας πως «σε 100 μέρες θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα. Όχι στο τέλος του χρόνου, σε 100 μέρες».

Αν και πολύ αμφιβάλλουμε ότι η μεγάλη αγωνία των πολιτών είναι η επενδυτική βαθμίδα, να θυμίσουμε ότι ανάλογες δεσμεύσεις έχει πάρει ο πρωθυπουργός αρκετές τα τελευταία 3 χρόνια και 10 μήνες.

Ερώτημα πολλών GB

Ένα ερώτημα που δεν πρέπει απλώς αλλά …επείγει να απαντηθεί έθεσε χθες στην διακαναλική του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας. Κι αφορούσε πολλά, πάρα πολλά, gigabytes.

Ρώτησε το εξής απλό: «Πού βρίσκονται τα στοιχεία των παρακολουθήσεων του μισού πολιτικού συστήματος και του μισού επιχειρηματικού κόσμου. Διότι όποιος κρατάει αυτά τα χιλιάδες GB στα χέρια του, διότι εδώ μιλάμε για ένα παράνομο λογισμικό που έμπαινε στο κινητό σου τηλέφωνο και έβλεπε τα πάντα. Τα πάντα. Ακόμα και τις προσωπικές σου στιγμές. Όποιος τα κρατάει αυτά στα χέρια του, έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει το πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα την επόμενη δεκαετία».

Είναι βέβαιο ότι την απάντηση στο ερώτημα δεν ενδιαφέρεται να την μάθει μόνον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά πάρα πολύς κόσμος. Κάποιοι εξ αυτών βρίσκονται – προφανώς – και στο εσωτερικό της Ν.Δ

Debate και Champions League

Δυσκολίες φαίνεται να έχει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανάμεσα στον «πολιτικό» και τον «φίλαθλο» εαυτό του. Σχολιάζοντας την βραδιά του debate των πολιτικών αρχηγών στις 10 Μαίο που συνέπεσε με τον αγώνα Μίλαν – Ιντερ για την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση σχολίασε πως «ο κόσμος διψάει τόσο για μπάλα όσο και για πολιτική.» και πως το βράδυ εκείνο «ο κόσμος σχεδόν μοιράστηκε στα δύο».

Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα αυτή η κατάσταση να μην επαναληφθεί. Όπως δήλωσε ο υποψήφιος της Ν.Δ στο Δυτικό Τομέα «περιμένω πάντως με μεγάλο ενδιαφέρον να δω ένα debate Μητσοτάκη – Τσίπρα το επόμενο διάστημα. Ελπίζω να μη συμπέσει με τον τελικό του Champions League».

Μάλλον η ευχή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη θα εκπληρωθεί. Αφού ακόμη και αν έχουμε δεύτερες εκλογές αυτές θα γίνουν στις 2 Ιουλίου. Οπότε ο τελικός που έχει οριστεί για τις 10 Ιουνίου είναι πολύ νωρίς.

Οι Συριζαίοι κάνουν πλάκα

Με χιουμοριστική διάθεση σχολίασε ο Πάνος Σκουρλέτης, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών, τις δημοσκοπήσεις. Όπως ανέφερε στο τέλος κάθε ερωτηματολογίου οι εταιρίες κάνουν την ερώτηση, «τι είχατε ψηφίσει την προηγούμενη φορά;». Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019 το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ήταν κοντά στο 31,5%, λίγο πάνω λίγο κάτω. Όμως βγαίνει κάτω από 20%, την άλλη φορά 12%. Ή οι Συριζαίοι κάνουν πλάκα ή λένε ψέματα ή υπάρχει αστοχία στο δείγμα. Το έλεγξα αυτό με διάφορους ανθρώπους. Άρα έχω πολύ μικρή εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή».

Οργώνει τις εταιρίες για … photo opportunity

Δεν έχει αφήσει επιχείρηση για επιχείρηση που να μην επισκέπτεται ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τις μέρες αυτές. Ούτε λόγος βέβαια για το εάν οι επισκέψεις αυτές είναι προεκλογικές και λειτουργούν ως ευκαιρίες για φωτογράφηση – photo opportunity. Από τον Τιτάνα στο Ελληνικό, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στο Elevate Greece o κατάλογος είναι μακρύς, αν και βέβαια και πριν ο υπουργός ήταν κινητικότατος. Βέβαια κάποιοι υποστηρίζουν ότι προεκλογικά, συχνά, η “υπερκινητικότητα” στέλνει, λανθασμένα μηνύματα κι ότι θα έπρεπε να κρατιούνται ισορροπίες…

Δεκα δις “φέσι” από τις επιδοτήσεις ενέργειας

Ο σχεδιασμός επιδοτήσεων για την ενέργεια κόστισε περίπου 10 δις σε δάνεια, ανέφερε μιλώντας “ενώπιος ενωπίω” με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Άκη Σκέρτσο στην ενημερωτική του Kontra Channel “Kontra24” με την Αναστασία Γιάμαλη, το βράδυ της Τρίτης, ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στα Χανιά και πρώην υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Παράλληλα για άλλη μια φορά τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοσιονομικά ουδέτερο “καυτηριάζοντας” την απόφαση της κυβέρνησης να “ενθυλακώσει” υπερέσοδα από τον ΦΠΑ σε βασικά είδη, παρά την αντίθετη στοχοθεσία του προϋπολογισμού.

Υπογράμμισε ότι το success story της κυβέρνησης για την οικονομία “χωλαίνει” καθώς πέρα από τη “φανταχτερή” βιτρίνα, που καλλιεργεί υπάρχουν δομικά ζητήματα, όπως το εμπορικό έλλειμμα, που έχει εκτοξευθεί και πυροδοτεί νέο κύκλο ιδιωτικού και δημόσιου δανεισμού. “Έχουμε ένα τεράστιο κενό που χρηματοδοτείται από δανεισμό” τόνισε. “Η κυβέρνηση αναδεικνύει ένα αναπτυξιακό μοντέλο, όπου έχουμε, μεν, ροή επενδύσεων, όπου κύρια, όμως, προσανατολίζονται σε εξαγορές ακινήτων ή κρατικών εταιρειών και asset, που δεν είχαν περάσει σε διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων” ανέφερε και προσέθεσε ότι “το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας είναι ότι ο κόσμος πιέζεται. Αυτό είναι μια αντίφαση,σε σχέση με αυτό που αναφέρει η κυβέρνηση. Οι μισθοί και οι συντάξεις έμειναν πίσω και οι κερδοφορίες των εταιρειών μεγάλωσαν. Αυτό οδήγησε σε διεύρυνση ανισοτήτων”.

Πολιτικό “τάκτ”

Ο Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε μια ερώτηση – “σουτ” του Άκη Σκέρτσου για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά και σε αναφορά, με αφορμή τα σχόλια της Κουμουνδούρου για τη δικαιοσύνη, για το εάν όλος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει τον “Πολλακισμό”, να “τριπλάρει” δείχνοντας, όπως πάντα, υψηλό δείκτη “κομματικού πατριωτισμού” αλλά και πολιτικής ευγένειας συνολικά.

“Στηρίζουμε δικαιοσύνη” τόνισε και στο πρόγραμμά μας έχουμε μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες που θα αναβαθμίσουν την όλη διαδικασία απονομής της” τόνισε και παρέπεμψε στα όσα έχει αναφέρει η ηγεσία του κόμματος για την εν λόγω απόφαση, αποφεύγοντας άλλες αναφορές παραπέμποντας σε μια ενωτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά. Δεν παρέλειψε, βέβαια, στο θέμα των υποκλοπών να υπενθυμίσει τα προσκόμματα στην έρευνα, που έχει θέσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ειδικά στην έρευνα της ΑΑΔΕ. “Δεν του έχουμε εμπιστοσύνη” έσπευσε να δηλώσει.

Ένα δίκιο το ‘χουν

Ένα δίκιο το έχουν τα μικρότερα κόμματα που διαμαρτύρονται για την ΚΥΑ της διακομματικής επιτροπής για τις εκλογές, που σχετίζεται με την τηλεοπτική προβολή των δραστηριοτήτων τους.

Αυτή προβλέπει ότι τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν δικαίωμα να διαχειρίζονται τον χρόνο υποχρεωτικής προβολής έως και τις 3 τα ξημερώματα. Με αποτέλεσμα οι συγκεντρώσεις και οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των μικρότερων κομμάτων να προβάλλονται σε ώρες που βλέπουν ελάχιστοι. Κάτι που ευνοεί ίσως τα τηλεοπτικά κανάλια, όχι όμως κατ’ ανάγκη και την δημοκρατική λειτουργία.

Θα ήταν ίσως αντιδημοκρατική αλλά σαφώς πιο έντιμη μια απόφαση που θα προέβλεπε ευθέως αποκλεισμό των κομμάτων αυτών από τον τηλεοπτικό χρόνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα